Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elégedetlenség, tanárhiány és rezsigondok mellett indult el az oktatás


Sok tanár sztrájkkal kezdheti a tanévet
Sok tanár sztrájkkal kezdheti a tanévet

Indul a tanévkezdés: kockás ing, tüntetés, sztrájk. Az EU úgy döntött, hogy megnehezíti az oroszok vízumigénylését. Még több földgázt vásárol Magyarország a Gazpromtól.

A fenyegetések és a sztrájkot ellehetetlenítő kormányzati intézkedések után, két nappal a tanévkezdés előtt az utolsó sztrájktárgyaláson béremelési ajánlat helyett a pedagógusok erkölcsére apellálva kérte a köznevelésért felelős államtitkár a szakszervezeteket, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, Maruzsa Zoltán szerint ugyanis az rossz példát mutat a diákoknak.

A szakszervezetek válasza: „Elsején kockás ing, másodikán tüntetés, egyébként pedig munkabeszüntetés.”

Idén nyáron sok hír szólt az egyre nagyobb méreteket öltő tanárhiányról, a közösségi médiában több felhívás is keringett arról, hogy melyik iskola keres kollégát azonnali belépéssel. Csak Bács-Kiskun megyében közel nyolcvan betöltetlen tanári-tanítói állás lehet.

Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke a KecsUP-nak arról is beszélt, hogy a tanárhiány miatt a még pályán lévők terhei növekednek, a problémákat az anyagi bizonytalanság miatt a tantermekbe visszatérő nyugdíjas pedagógusok enyhíthetik.

Vízum és infláció

Az uniós külügyminiszterek határozata értelmében felmondják az Oroszországgal 2007-ben kötött vízumkönnyítési megállapodást. Vízum megszerzésére a jövőben is lesz lehetőség, de egyéni mérlegelés alapján, így például ha valaki csak vásárolni vagy kirándulni akar az Európai Unióba, az valószínűleg nem fog belépési engedélyt kapni.

Valószínűleg nem ez az EU legnagyobb gondja, miután augusztusban 9,1 százalékos volt az éves infláció mértéke a közös fizetőeszközt használó tizenkilenc európai uniós tagállamban. Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adatai szerint júliusban 8,9 százalék volt az áremelkedés a valutaövezetben. A mostani szint rekordnak számít az adatrögzítés 1997-es kezdete óta. Az energia ára 38,3 százalékkal, az élelmiszeré 10,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest az előzetes becslések alapján.

Újabb gázvásárlás

Szijjártó Péter friss bejelentése alapján szeptember 1-jétől a szerződéses mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméter pluszföldgázt szállít Magyarországra az orosz energetikai óriás.

A külgazdasági és külügyminiszter az EU-s külügyi tanács informális prágai üléséről jelentkezett be Facebookon, és közölte, hogy ezt a mennyiséget a déli vezetéken, így Szerbián keresztül szállítják le. A megállapodás szeptemberre és októberre szól.

Gorbacsov és Ukrajna

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov. Egy amerikai felidézi Gorbacsov uralmának utolsó éveit – és azokat az intelmeket, amelyeket Vlagyimir Putyin nem vett figyelembe. Ha megfogadta volna a tanácsokat, talán Ukrajnát sem támadta volna meg.

A nyugat-ukrajnai Lvivben gyerekek festik a falakat az iskolájuk alatti óvóhelyen, ezzel segítik szüleik és tanáraik munkáját. Erről szóló videóriportunkat itt nézhetik meg.

Iskolakezdés Ukrajnában: a tanárok és a diákok óvóhelyeket készítenek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00

Eközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői útnak indultak Kijevből Zaporizzsjába, hogy ellenőrizzék az orosz kézre került atomerőmű működését, felmérjék a létesítményben keletkezett károkat.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy állandó missziót hozhatnak létre Ukrajnában, amelynek nyomán jobban figyelemmel követhetik a történéseket Európa legnagyobb nukleáris erőművében.

Amit még érdemes tudni

„Tizenkét év tanítás után 250 ezret kerestem. Ezt ne én szégyelljem, szégyellje az, aki úgy dönt, hogy egy tanár munkája ennyit ér.” (444.hu)

Pályaelhagyó tanárokkal beszélgetett a lap munkatársa, akik idén először nem az iskolában töltik az évnyitót.

„Politikai nyomásról beszélt, élő adásban jelentette be a távozását Molnár Gina a Best FM Debrecentől.” (Debreciner.hu)

A rádiós műsorvezető azt mondta, eddig katás vállalkozóként dolgozott, a Mészáros Lőrinchez közeli cég tizenkét év után sem jelentette volna be őt munkavállalóként.

„Nagy Márton: Egyre drágábbak az ársapkák, ezért előbb-utóbb ki kell vezetni őket.” (Infostart.hu)

Az árstopok betöltötték a szerepüket, de átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk – mondta el a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG