Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Első körben inflációkövető fizetésemelést kapnának csak a tanárok


Diákok tüntetnek a tanáraikért Budapesten 2022. október 5-én
Diákok tüntetnek a tanáraikért Budapesten 2022. október 5-én

Tíz helyett huszonegy százalékkal nőhet a tanárok bére, a PDSZ szerint ez csak inflációkövető emelés lenne. Megszorítások: diákok százai tüntetnek Kecskeméten az iskolaköltöztetés miatt. Szakértők szerint annyira gyenge a forint, hogy csak egy brüsszeli védőháló mentheti meg. Zelenszkij: Harkivban éppoly szörnyű a helyzet, mint bárhol, ahonnét Oroszország kivonult.

„Amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, már 2025-re elérhető az a kitűzött cél, hogy a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát keressék a pedagógusok” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez januártól 21, jövőre 25, az azt követő évben pedig harmincszázalékos emelést jelenthet. A Szabad Európának nyilatkozó egyik szakszervezeti vezető szerint a 21 százalék csak inflációkövető emelés, negyven százalékot szeretnének.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke szerint a 21 százalék januártól nem hangzik olyan nagyon-nagyon erősnek. „Maruzsa úr augusztusi elképzelése 14 százalék volt, tehát itt tízszázalékos különbség sincs, ez maximum inflációkövető emelésnek tűnik” – tette hozzá.

Kecskeméten is tüntettek

„Eü-sök vagyunk, maradni akarunk!” – többek között ezt a mondatot skandálta több száz diák és tanár a kecskeméti egészségügyi középiskolában. Tették ezt azért, mert október 24-én az egész iskolát átköltöztetnék egy másik szakképző iskolába. Mindkettő a Kecskeméti Szakképzési Centrumhoz tartozik.

Megírtuk, hogy a rezsiemelés az iskolákat is nehéz helyzet elé állítja, mert jelentősen drágult az áram és a fűtés, ezért korábban már előhozták az összeköltözés tervét, most ezt szeretnék is megvalósítani. Ez ellen tiltakoztak a Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Technikumban.

Nemzeti deviza

Ismét történelmi rekordra gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. Annyira esetlen, hogy egy amerikai inflációs adat tizedszázalékos romlása is kegyetlenül elbánik az árfolyammal.

Nagyon kell az uniós pénzekről szóló megállapodás, különben a forint szabadesésbe kezdhet. Zsiday Viktor befektetési szakember szerint a magyar devizatartalékot kellene a forint védelmében felhasználni.

Jogos megtagadás

Az MTI többször is megtagadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményének kiadását, az újságíró-szervezet beperelte a hírügynökségért felelős Duna Médiaszolgáltatót.

Kocsi Ilona a Szabad Európának korábban azt mondta: az MTI három, a közmédia működésével kapcsolatos közleményének kiadását tagadta meg. A MÚOSZ elnöke szerint nem a közlemények, hanem a közmédia működése sérti a jó hírnevet. A bíróság szerint azonban a közmédia kritikája nem része a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak: az MTI jogosan védi a közmédia jó hírnevét és üzleti érdekeit.

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a közelmúltban felszabadult harkivi területen a helyzet ugyanolyan szörnyű, mint az orosz csapatok kivonulása után Irpinyben és Bucsában volt, ahol tömegsírokat tártak fel.

Zelenszkij október 13-án az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaival online tartott kérdezz-felelek ülésen azt is elmondta, hogy országa mindössze a tíz százalékával rendelkezik annak, amire szüksége van a légvédelemnek ahhoz, hogy visszaverje az orosz légicsapásokat egy olyan héten, amikor a nyugati Lvivtől a közép-ukrajnai Kijeven keresztül az ország keleti részén fekvő Harkivig rakétaeső zúdult a városokra.

Amit még tudni érdemes

Nagy maflást kapott mindenki, aki napelemet akar tenni a házára (telex.hu)

Röviden: aki a jövőben fejleszt, az többet fog fizetni a rendszerből kivett villanyért.

A tüntetők segítettek a tankerületi vezetőnek kiautózni a tömegből, mert nem tudták, hogy ő az (rtl.hu)

Több százan tüntetnek a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt, a szülők hüledezve fogadták, amikor megtudták, hogy Marosi Beatrix autójának vágtak utat.

A Horn–Bokros-korszak inflációs rekordja is megdőlt volna szeptemberben az árstop nélkül (G7.hu)

Szeptemberben úgy léptük át a húsz százalékot, hogy korábban ezt még a független szakértők sem tartották elképzelhetőnek.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG