Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Fideszes önkormányzatok lettek a rezsitámogatás nyertesei


Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Pósán László és Tasó László fideszes politikus Debrecenben 2021. szeptember 13-án
Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Pósán László és Tasó László fideszes politikus Debrecenben 2021. szeptember 13-án

A ferencvárosi önkormányzat szerint nem is hívták tárgyalni a polgármestert a rezsitámogatásról. Tudásmenet: „Nem tudjuk áttörni a félelem falát, és ezt a kormány nagyon jól tudja.” Ne térjen vissza Iránba – figyelmeztették a hidzsáb nélkül versenyző sakkozót. „Minden verzió és ellentmondás érdekel” – Kistamás László.

Budapest IX. kerülete nem kapott egy fillér rezsitámogatást sem a kormánytól, Baranyi Krisztina független polgármester szerint nem is hívták tárgyalni. Öt másik budapesti kerület sem kapott pénzt, mind DK-s vezetésű, ők perre mennek. A fővárosnak szintén nem jutott kormányzati forrás. Budapesten az öt legmagasabb összegű támogatást fideszes vezetésű önkormányzat kapta.

„Minden jel arra mutat, hogy a rezsitámogatást az önkormányzatok vezetésének párthovatartozása döntötte el. Számos ellenzéki vezetésű önkormányzat egyáltalán nem kapott támogatást, és amelyek mégis, azok a fideszes vezetésű települések töredékét” – írta közleményében Ferencváros önkormányzata.

A független Baranyi Krisztina polgármesternek lehetősége sem volt tárgyalni Láng Zsolt kormánybiztossal az esetleges rezsitámogatásról, ilyen egyeztetést a kormány egyetlen tagja sem kezdeményezett.

Oktatás

Második napja tart a Miskolcról indult Tudásmenet, amelyben a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék Mozgalom vesz részt. Napi harminc kilométert gyalogolnak, és szombaton érnek Budapestre. Az első este tartott fórumon kiderült: a falvakban sokkal kiszolgáltatottabbak a tanárok, mint a városokban, könnyebben tudják őket megfélemlíteni.

Első helyen ők a munkaterhek mértékére panaszkodtak, valamint a Nemzeti alaptantervre, amely szerintük teljesíthetetlen az oda járó gyerekek többsége számára, és csak a kudarcokat halmozzák. Azt is kiemelték, hogy nincs szabadságuk a tanításban, és a tankönyveket is nagyon rossznak tartják.

A Szabad Európának adott interjút Ősi Judit franciatanár, akit 13 év után azért bocsátották el öt kollégájával együtt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vett részt tiltakozásul a pedagógusok helyzete és a közoktatás állapota ellen.

A kölcseys tanárok után ez volt a második elbocsátási hullám, amelyben összesen nyolc tanárt rúgtak ki hasonló okokból. Ősi Judit azt mondja, nem volt más út, mint a tiltakozás, és nem bánta meg, amit tett. Bízik abban, hogy egyszer tanárként folytathatja, mert ez a hivatás az élete.

Sakk és fejkendő

Az 1997-ben született Sara Khadem a múlt heti FIDE rapid- és villámsakk-világbajnokságon vett részt hidzsáb nélkül Almatiban – ennek a fejkendőnek a viselése a szigorú iráni öltözködési szabályok szerint kötelező.

Khadem ezt követően több telefonhívást kapott, ezekben magánszemélyek egyrészt arra figyelmeztették, hogy ne térjen haza a torna után, míg mások azt mondták, hogy vissza kell jönnie, és azt ígérték, hogy „megoldják a problémát”. A telefonhívások oda vezettek, hogy a szervezők a kazah rendőrség közreműködését kérték, akik négy testőrt állítottak Khadem szállodai szobája elé – mondta a forrás.

Ehhez kapcsolódóan: Ne térjen vissza Iránba – figyelmeztették a hidzsáb nélkül versenyző sakkozót

A Le Figaro és az El País múlt héten arról számolt be, hogy Khadem nem tér vissza Iránba, Spanyolországba költözik.

Kontroll Csoport és Pelé

A Nirvánia után vendégei mind kreatív, számtalan dolgot kitaláló és megvalósító emberek, de talán Kistamás László alkotó energiái hozták létre a legtöbb kulturális projektet. A Kontroll Csoport egyik alapítója volt Kerényi György vendége.

Eközben 24 órás virrasztással búcsúztak a futball királyától, Pelétől. A gyászolók órákig álltak sorban, hogy búcsút vehessenek a Santos labdarúgóklub otthonául szolgáló Vila Belmiro stadionban felravatalozott futball-legendától. Az egyetlen futballista, aki játékosként háromszor nyert világbajnokságot, december 29-én, 82 évesen halt meg vastagbélrákban.

Amit még tudni érdemes

800 millió forint taóból fedett téli műfüves focipálya épül Felcsúton (mfor.hu)

A fedett műfüves pálya megvalósulásának időpontja 2023. június.

Forró krumpliként dobálja a 2,3 milliárdos eltűnt országimázsfilm ügyét a rendőrség és az ügyészség, hogy ne kelljen nyomozni (444.hu)

A NAV nem hajlandó nyomozást indítani költségvetési csalás gyanújával, inkább visszapasszolja az ügyet a nyomozást egyszer már megtagadó rendőrségnek.

Pintér Sándor rendszeres belső teljesítményértékelést tervez a köznevelési intézményekben (Népszava)

A pedagógusoknak, igazgatóknak minden tanévben túl kell majd esniük ezen, a gyengén teljesítők anyagilag is rosszul járhatnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG