Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Főként az óra- és darabszámokkal trükközhet az állami reklámköltéseket kezelő, sokszoros túlárazással vádolt cégcsoport


Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának meghallgatásán 2023. november 14-én
Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának meghallgatásán 2023. november 14-én

A túlárazás csak az egyik trükk – így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken. Beszólogatások, tapintható feszültség, árulkodó testbeszéd a V4-csúcson. Időt nyertek a civilek – megmenekülhet a maradék zöldterület Tihanyban?

A túlárazás csak az egyik trükk – így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken

A Magyar Péter által emlegetett sokszoros túlárazás pusztán az egyik olyan eszköz, amellyel az állami reklámköltéseket kezelő vállalatcsoport százmilliárdos bevételre tesz szert. A Balásy Gyulához köthető cég többnyire az óra- és darabszámokkal trükközik forrásaink szerint. Az árajánlatok, amelyekkel az állami szervek kénytelenek dolgozni, teljesen abszurd tételeket is tartalmaznak – derül ki a Szabad Európa birtokába került dokumentumokból. A cégcsoport Rogán Antalnak köszönhetően vált egyeduralkodóvá a kommunikációs és rendezvénypiacon.

Beszólogatások, tapintható feszültség, árulkodó testbeszéd a prágai V4-es csúcson

Tüntetők várták a visegrádi négyek február végi csúcstalálkozójára érkező kormányfőket Prágában. Orbán Viktort a kegyelmi botrányra emlékeztették a tiltakozók, akik fütyültek, skandáltak, obszcén feliratú transzparenst emeltek a magasba, de a szlovák miniszterelnök, Robert Fico sem járt jobban, őt hazaküldték – Oroszországba. A Szabad Európát Kósa András tudósította az eseményről, aki podcastunk legfrissebb részének vendége volt.

Időt nyertek a civilek – megmenekülhet a maradék zöldterület Tihanyban?

Hangos, sebtében összehívott gazdasági bizottsági ülésen gátolták meg civilek, hogy megpecsételődjön Tihany utolsó egybefüggő, beépítésre szánt zöldövezetének sorsa. A napirendről végül a polgármester javaslatára levették a szerződéstervezetet, amely a Kenderföldekként ismert terület beépítési mutatóit módosítaná. A befektető ugyanakkor többször is figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megkötni az új szerződést, a korábbi szabályozási terv alapján „mennek neki az építkezésnek”, ami még nagyobb beépítést eredményezne.

Nagyon ráfizethet, aki igazán hűséges dolgozónak látszik a cégénél

A hűség alapvető emberi erény, amivel viszont vissza is lehet élni. Egy kutatás szerint aki hűségesnek látszik a munkahelyén, azt leginkább kihasználják a főnökei. Aki sokáig marad egy munkahelyen, az átlagosan anyagilag rosszabbul jár. Magyarországon külön hátrányos lehet sokáig egy helyen dolgozni.

Rokonokért, templomi szolgálatért, lakcímért is pluszpont járhat idéntől az egyetemi felvételiken

Mostantól olyan körülményeket is pluszponttal díjazhatnak a magyar egyetemek a felvételi során, mint hogy oda járt-e a jelentkező családtagja, megcsinálta-e az érintett az intézmény valamely előkészítőjét, segített-e korábban a templomban, egyházi iskolában végzett-e, valamint van-e megyei lakcímkártyája. Magyarországon már így is nagy probléma, hogy nem az okosabb gyerekek jutnak be az egyetemekre, hanem a pénzesebbek. Az elvárható tudásszinthez nem kötődő pluszpontok ezt tovább erősíthetik.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye szerint feltételekkel elfogadható, ha lakcímért vagy megfelelő rokonokért is járhat pluszpont a jelentkezőknek. Ellenzik viszont például azokat a lehetőségeket, amelyeknek „közvetlen pénzügyi vonatkozásuk van”.

Kunhalmi Ágnes: Kérdés, hogy a választók elhiszik-e a DK-nak, hogy Orbán pedofilhálózatot véd

Az MSZP már majdnem összegyűjtött százezer aláírást a közös EP-listáért, most húszezer beszélgetést kezdeményeznek a választókkal a következő három hétben. Tüttő Kata a városok szerepét növelné az Európai Unióban, ha kijut Brüsszelbe júniusban.

Kínai rendőrök tűnhetnek fel a magyar városokban

Magyar és kínai rendőrök közös járőrszolgálatáról szóló megállapodást írt alá február közepén Pintér Sándor belügyminiszter a kínai közbiztonsági miniszterrel.

Joe Biden és Donald Trump is közelebb került a hivatalos elnökjelöltséghez

A várakozásoknak megfelelően a mostani és az előző amerikai elnök is meggyőző fölénnyel nyerte a szuperkeddet, amikor is az ország tucatnyi államában döntöttek a Demokrata Párt és a Republikánus Párt elnökjelöltjének személyéről.

Amit még tudni érdemes

Orvosi kamara: Tömegesen mozdulnának az orvosok a magánellátás felé (RTL)

A kamara a tagság körében végzett ötezer fős felmérést februárban. E szerint a válaszadók harmada az államiból a magánellátás felé mozdulna a következő években.

Republikon: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért (Telex)

A közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG