Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Így kerülnek közpénzek pártkasszákba, majd magánszámlákra


Sztoriban: Közpénzmilliárdok a pártfinanszírozás szürkezónájában. Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz? Nagy Boldizsár nemzetközi jogász a határkerítésekről. Propagandisták, bankok és teljes technológiai sorompó az EU új szankciós csomagjában. Videón, ahogy az ukránok visszaverik az orosz csapatokat a Donbászban.

Egy év kutatómunka, interjúk sorozata, negyven megszólaló; iratok, szerződések, dokumentumok gyakorlatilag nincsenek, marad a nyilatkozók megszépítő emlékezete. Innen szép egy oknyomozó újságírónak győzni.

Kerényi György cikksorozata az illegális pártfinanszírozás elmúlt harminc évéről gyakorlatilag a megjelenés pillanatában a Szabad Európa toplistájának élére került. Ő maga azt mondja, nem egy nagy sztorit, hanem magát a jelenséget akarta bemutatni, a piaci és politikai szereplők fű alatti együttműködését, azt, hogyan kerülnek közpénzek pártkasszákba, majd gyarapítanak magánszámlákat, és azt, hogyan működik a pártfinanszírozás szürkezónája egy olyan demokráciában, ahol még azt is megvásárolhatod, hogy ki legyen a választáson az ellenfeled. Kerényi Györgyöt a cikksorozat megírásának hátteréről kérdeztük.

Krúdy-ügy

Nyilatkozott egy anonimitást kérő szülő a Szabad Európának, akinek gyermeke nem érintett ugyan az ügyben, de ő maga tagja a közösségi oldalon annak a csoportnak, ahol a többi, gyermeke révén érintett szülő megvitatta a helyzetet.

Elbocsátották állásából és feljelentették videóbotránya után a Krúdy általános iskola munkatársát. A Szabad Európának még a férfi elbocsátása előtt nyilatkozó szülő számára az volt a megdöbbentő, mennyire nincs felkészülve az iskola az ilyen helyzetek kezelésére. Szerinte segíteni kell a gyerekeknek a történtek feldolgozásában, helyre kell tenni a fogalmakat.

A gyermekpszichiáter arra figyelmeztet, hogy amikor feltesszük a gondolatainkat egy közösségi csatornára, megszólalásainkkal nem sérthetjük mások érzékenységét. Az időközben elbocsátott pedagógusasszisztens nem tartja problémásnak a sajtónyilvánosságot kapó videót.

Ehhez kapcsolódóan: Szülő a Krúdy iskola ügyéről: Provokációval ér fel és nagy társadalmi károkat okozhat

Orbán igazsága

Tavaly több mint kilencszázezer menedékkérelmet adtak be az EU-ban, ami közel ötven százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2022-ben 330 ezer illegális határátlépést jelentettek, ami 64 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Mentőmellényes, síró kisgyereket mentenek a tengerből, illetve hosszan elnyúló határkerítés mellett sétáló egyenruhások: vizuálisan ez a két kép jeleníti meg a szolidaritást, illetve a biztonságot, a migrációs/menekültügyi politikák két alapvető megközelítését.

Orbán Viktor 2015 óta következetesen csak a másodikat hajlandó elfogadni, az EU igyekszik – a tagállamok belpolitikai gyökerű, változó elvárásainak megfelelve – a kettő között egyensúlyozni, ahogy a február 9-i EU-csúcson is tette. A nemzetközi jogász szerint lényegi előrelépés akkor lesz, ha a tagállamok elfogadják, hogy egy közös európai menekültvédelmi tér van.

Ukrán háború

Az Európai Bizottság a tizedik szankciós csomagban tizenegymilliárd euró értékű exporttilalomra, a feketelista közel száz további személlyel és céggel való kibővítésére és első ízben hivatalos iráni szervek elleni intézkedésekre terjesztett elő javaslatot. A szankciók újabb köre sem érinti viszont az orosz nukleáris szektort.

Ha a javaslatot ebben a formában egyhangúlag támogatják a tagállamok, az EU teljes technológiai exporttilalom alá helyezi majd az orosz hadsereget és hadiipart, miközben a háború kezdete óta először harmadik országbeli, jelesül az orosz agressziót drónokkal és más hadieszközökkel támogató iráni szereplőket is szankciókkal sújt majd.

Eközben továbbra is hevesen támadják az ukrán állásokat az inváziós erők az ország keleti részén, a moszkvai vezetés a jelek szerint nagyon szeretne harctéri sikereket felmutatni a háború közelgő első évfordulójára az elszenvedett vereségek után.

A Szabad Európa stábja éppen egy ukrán egységnél tartózkodott, amikor orosz csapamozgásról érkeztek jelentések. Az ukránok a kamera előtt verték vissza a támadást.

Videón, ahogy az ukránok visszaverik az orosz csapatokat a Donbászban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Amit még tudni érdemes

Bomba lett a népszavazás a nádasdladányi adótorony vitájában (444.hu)

Kocsis Máté kutyasétáltatás közben vette észre, hogy egy negyven méter magas adótorony alapját betonozzák az amerikaifoci-pálya mögött.

Még egy jósnőt is lefizettek Schadlék, hogy minden flottul menjen (hvg.hu)

Az illiberális orbáni rendszer működése válik láthatóvá a Schadl–Völner-ügyből.

Azzal vádolják az egri városi cég vezetőjét, hogy vett egy kanapét közel egymillióért az irodába, de a kopott régi bútorát vitte be a helyére (444.hu)

Az ügyvezető elárulta, hogy a használt darab az övé, de azt is megemlítette, hogy az új példány már nincs a cég tulajdonában.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG