Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kifizetődő Putyin rokonságába keveredni


A legfontosabb híreink ma reggel: uniós kompromisszum a magyar-lengyel vétó kérdésében, hogyan működnek a koronavírus elleni oltóanyagok, a világ legbefolyásosabb asszonyai.

A Szabad Európa birtokába jutott az a tervezet, amely arra utal, hogy kompromisszumot talált az Unió soros elnökségét adó Németország Varsóval és Budapesttel. A két tagállam a jogállami mechanizmus miatt blokkolta az uniós költségvetés és a pandémia gazdasági hatásait kezelő mentőcsomag elfogadását. Meglepő, hogy a dokumentumból úgy tűnik: Magyarország és Lengyelország végül változatlan formájában elfogadhatja az úgynevezett “jogállami mechanizmust”.

Egy orosz üzletember egy sor hihetetlenül kedvező üzleti ajánlatot kapott, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, aki sokak szerint Putyin legkisebb lánya. A házasság után sorban álltak a legnagyobb orosz cégek, hogy áron alul átadják részvényeiket a fiatal férjnek.

Járvány: megugró hazai adatok és vakcina-magyarázó

Minden nap azzal a reménnyel nézzük a hazai koronavírusos adatokat, hogy látszik-e a járvány vége. A hét elején biztató volt az új esetek és áldozatok számának halvány visszaesése, csütörtökön azonban ismét borúsabb a kép. Az elmúlt 24 órában újabb 5415 embernél azonosították a fertőzést, és elhunyt 171 beteg.

A koronavírussal kapcsolatban az oltóanyagról szóló hírek is érdeklik olvasóinkat, ezért a pécsi virológusok írása alapján összefoglaljuk, milyen fő technológiai lehetőségek állnak rendelkezésre, ha vakcináról van szó.

Úgy tűnik, Oroszországban nem önkéntes az oltásra jelentkezés. Videónkból kiderül, helyi orvosok azt mondják, hogy fenyegetéssel kényszerítik őket a hazai gyártmányú, még tesztelés alatt álló vakcinára. Az ország ezen a héten kezdte meg a Szputnyik V tömeggyártását.

Egy másik egészségügyi témájú írásunkból megtudhatja, hogy új betegségek kerültek a tíz leggyakoribb halálok listájára. Az Egészségügyi Világszervezet összesítése szerint a demencia és a diabétesz áldozatai emelkedtek látványosan, jövőre pedig a Covid-19 is jó eséllyel bekerülhet a sorba.

„Aki tudott, elment, aki nem, azt már eltemették”

Pár napja már bemutattuk Kistiszahátat, az elnéptelenedő falut, ahol a helyieket ukránok és táskás emberek váltják egymást. Most videónkon is láthatják az egyedi önvédelmi technikát, amellyel a még maroknyi helyi a birtokára vigyáz. Ha kell, Molotov-koktéllal.

Végül ismét egy tanulságos infografikát ajánlok: a világ legbefolyásosabb nőit veszi sorba a Forbes magazin alapján készült cikkünk.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG