Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kormánybarát befolyás a magyar rádiós piacon, terrortámadás Nizzában, kopaszok és abortusz-ellenesek összecsapása Lengyelországban


A három legfontosabb hírünk péntek reggel: kormánybarát befolyás a magyar rádiós piacon, újabb lefejezéses terrorakció Franciaországban, kopaszok és az abortusz-ellenesek összecsapása Lengyelországban.

Mára szinte nem maradt a kormányól független rádió Magyarországon, a piac átalakítása már a polgári kormány hatalomra kerülése előtt megkezdődött. Elemzésünkből megtudhatja, hogy a folyamat főbb állomásai megdöbbentő párhuzamosságot mutatnak a nagypolitikával. „Naivak voltunk. Nem sokan hittek abban, hogy a Fidesz legyalul mindent” – fogalmazott egyik forrásunk. Cikkünk elkészítéséhez mintegy féltucat szakmabelivel beszéltünk, akik jelentős része ma is a médiában dolgozik. Volt olyan is, aki üdvözölte a piac átalakulását, és a több helyi tartalom előállításában látja egyik eredményét.

Rövid időn belül a második brutális támadás

Egy feltételezett terrorakció során egy késes támadó megölt három embert a nizzai Notre Dame bazilikában. A támadót lövés érte, őrizetbe vették. Ketten a templomon belül haltak meg. A harmadik áldozat, aki odabent súlyosan megsérült még át tudott menekülni a templommal szemben lévő bárba, ahol aztán belehalt sérüléseibe. A város polgármestere arra utalt, hogy az egyik áldozatot lefejezték, hasonlóan a nem sokkal ezelőtti, Párizs környéki hasonló merénylethez.

Nemcsak az ellenzék tüntet

Tovább folynak a tiltakozások Lengyelországban, miután egy alkotmánybírósági döntés lényegében betiltotta az abortuszt. Az országban több helyen kopaszok támadtak a tüntetőkre, a maszkos férfiak, akik a radikális jobboldalra jellemző ruhát viseltek, botokkal, késekkel és könnygázzal támadták a tiltakozókat. Nyilatkozott szerkesztőségünknek egy tüntető is, szerinte a megmozdulásra adott kormányzati válasz a nyolcvanas évek kommunista rezsimjére emlékeztet, a tiltakozók nem mind liberálisok, csak az köti össze őket, hogy elégedetlenek a kormány döntéseivel.

Szigorodnak itthon a maszkviselési szabályok: hétfőtől a szórakozóhelyen, vendéglátó üzletekben, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk, azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Arról, hogy a vendég arcát elfedje, a vendéglátóhely üzemeltetőjének kell gondoskodnia, neki kell intézkednie arról is, hogy ne vehesse igénybe a szolgáltatást, akin nincs maszk és azt a felszólítás ellenére nem hajlandó felvenni.

Végül videónkat ajánlom megnézésre: a globális erdőirtások 10 százalékáért Európa a felelős, ezért az EU szigorításokra készül.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG