Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: maradt a magyar-lengyel vétó kérdése, gyökeret verő korrupció a fővárosi zöldben, a vallásgyakorlás szabadsága


A reggel legfontosabb három híre: előrelépés nincs, a vétó maradt az EU költségvetési vitáján, gyökeret verhetett a korrupció a fővárosi kerületek zöldterületein, miért kell(ene) közszolgálatinak lennie a közpénzből működő állami médiának.

Nem történt áttörés az uniós állam- és kormányfők csütörtök esti videókonferenciáján, továbbra is a levegőben lóg a magyar-lengyel vétófenyegetés a költségvetési támogatások jogállamisági feltételének bevezetése esetén. A kérdéssel alig negyedórát foglalkoztak, a megoldás kidolgozását a soros elnökséget adó Németország kancellárjára bízták. Videónkban összefoglaljuk a magyar és lengyel vétó körülményeit. Közben szerte Európából nő a tagállamokra nehezedő nyomás, az uniós pénzek késlekedése tízmilliók megélhetését sodorhatja veszélybe.

Gyökeret verhetett a korrupció

Ahogy egy ezeréves fa behálózza a neki tápot adó talajt, úgy rajzolódik ki a fővárosi zöldterületeket gondozó cégek kapcsolatrendszere. Cikksorozatunk harmadik részében felfedjük a személyeket az önkormányzati közbeszerzéseken évtizedek óta taroló vállalkozások mögött. Már akiket megtaláltunk, mert ebben a rendszerben is van legalább egy láthatatlan ember.

A sokadik írásban foglalkozunk az állami média működésével. Most azt részletezzük tovább, hogy miért hiányozhat a törvényben is megkövetelt közszolgálatiság a közpénzből fenntartott média műsorából. Azt is megvizsgáljuk, mi lehet igaz azokból a feltételezésekből, hogy egyes szereplőket kitiltottak volna a műsorokból, gyaníthatóan politikai pártállásuk miatt. Az állami médiával kapcsolatban mindenki óvatosan nyilatkozik, az ellenzéki Párbeszéd azonban pontosította az ügyben tett feljelentését. Kocsis Cake Olivio úgy véli, „látszik a Fideszen, hogy para van”, ennek bizonyítékát pedig abban sejti, hogy a Médiatanács is napirendre vette a témát.

Válási statisztika a járvány tükrében

Átlépte a koronavírus miatti halálos áldozatokszáma a 3500-at itthon. Péntek reggelre 4440 új fertőzöttet igazoltak, a hivatalos adatok szerint lassan 125 ezer emberről tudják, hogy vírushordozó. Egy nap alatt 96 beteget vesztettek el a hazai egészségügyi intézmények. A koronavírus okozta betegségből kigyógyult magyarok csoportja már nagyobb mint 38 ezer.

A koronavírus első hulláma tavaszra, a jó idő kezdetére esett, ezért a hajléktalanszállókon az ágyak ritkítása és a szigorúbb beengedési szabályok nem jelentettek nagy problémát. Videónkból kiderül, hogy most viszont, ahogy egyre zordabb lesz az idő az utcákon, úgy durvul a járványhelyzet is. A szállók vezetőinek a fertőzésveszélyre és a szabad ég alatt éjszakázókra egyszerre kell figyelniük.

Csaknem egyötödével ugrott meg a válások száma 2019-ben a brit lakosság döntő többségét adó Angliában és Walesben. A Covid előtti adatok ötéves rekordot döntöttek, a járvány idején pedig a korábbinál többen érdeklődtek a válás lehetősége iránt. A Co-op Legal Services nevű ügyvédi iroda szerint 2020. szeptemberére 300%-kal ugrott meg az a válási lehetőségekről szóló megkeresések száma az előző év hasonló időszakához képest.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmükbe, amelyben a szabad hitéletet korlátozó intézkedések indexét mutatjuk meg. Oroszországban és Iránban a legrosszabb a hívők helyzete, de világszerte romlás figyelhető meg a tíz évvel korábbi adatokhoz képest.

Olvassa cikkeinket mobilján is! Ingyenes alkalmazásunkon a Szabad Európa weboldalának teljes tartalmát eléri. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG