Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Míg más országok rakétarendszert küldenek Ukrajnának, Orbán vétót emel


Egy amerikai HIMARS rakétarendszer gyakorlat közben Alaszkában 2021. október 22-én
Egy amerikai HIMARS rakétarendszer gyakorlat közben Alaszkában 2021. október 22-én

Washington fejlett rakétarendszert, Németország légvédelmi rakétákat és radarrendszert küld Ukrajnának, de Kijevnek meg kell ígérnie, hogy nem lő vele orosz területre. „Egy nap kiderül, hogy az oroszok mivel veszik rá Orbánt az együttműködésre” – írta az Európai Néppárt politikusa. Botrány botrány hátán a Jobbikban, zúgolódik a párttagság.

Rakéták és vétó

Tovább fokozódnak a harcok Kelet-Ukrajnában, az orosz erők már elfoglalták a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét. Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy közepes hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának, amellyel nyolcvan kilométerre lévő célpontokra is képes pontos csapást mérni. A hírre reagálva Moszkva a nukleáris erőknél rendelt el gyakorlatot.

Modern légvédelmi rakétákat és radarrendszert szállítanak Ukrajnának – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán. Berlin azt követően fokozza fegyverszállításait, hogy bírálatok érték, miszerint nem nyújt elég segítséget Kijevnek Oroszországgal szemben.

Az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője, Michael Gahler Twitteren bírálta a magyar kormányfőt, mert sajtóértesülések szerint a magyar kormány mégsem akarja elfogadni ebben a formában az Oroszország elleni újabb EU-s szankciókat.

Az ok – sajtóértesülések szerint – az, hogy az Európai Unió a hatodik szankciós csomagban több orosz személy vagyonát befagyasztaná, vagyontárgyait lefoglalná, és kitiltaná az EU-ból. Köztük van Putyin támogatója és tanácsadója, az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka is, aki kiáll az ukrajnai háború mellett.

Pártszakadás előtt a Jobbik?

Választási vereség, eltűnő jobbikos szavazók, egy nemirőszak-botrány és vérengzés a párt vezetőségében. Címszavakban röviden ez a Jobbik elmúlt fél éve, ahol a pártot úgy kerülte a siker, mint ördög a keresztet. Ennek ellenére Jakab Péter pártelnök nem tervezi a lemondását, sőt még Potocskáné Kőrösi Anitától is megválna: etikai vizsgálat után zárná ki a pártból, és hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt feljelentést tett ellene. Közben zúgolódnak a végeken a jobbikosok.

Az országos választmány Somogy megyei tagjai kezdeményezték a rendkívüli választmány összehívását, hogy tájékoztatást kapjanak a botrányos elnöklési ülésen történtekről, ami egyesek szerint Jakab Péter regnálásának végét is jelentheti.

Mutyi a kutakon

A külföldi rendszámú autósok is tudnak hatósági áron tankolni, ha megkenik a töltőállomás alkalmazottját. Más a helyzet a kis kutakon, ahol a tulajdonos is jelen van. Arra panaszkodnak, hogy nem tudnak megfelelni az új rendeletnek: nem tudják kétféleképp megjeleníteni az árakat, de már nem is akarják, inkább büntessék meg őket, elegük van a kormányból.

A kis benzinkutak értetlenül állnak a rendeletből következő hátrányos megkülönböztetések előtt, és arra kérték Orbán Viktort, segítsen abban, hogy a többször megfogalmazott és az akkor illetékes minisztériumhoz és az adóhivatalhoz beterjesztett technológiai és technikai értelmezési kérdéseikre választ kapjanak.

Amit még érdemes tudni

Varga Mihály megveszi a százmilliós értékű balatoni úszómedencés házat, amelyet havi 150 ezerért bérel egy ideje (Telex.hu)

„Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől” – című cikkben számolt be még februárban az Átlátszó arról, ami ebben az idézett mondatban szerepel, csak részletesen. A pénzügyminiszter legfrissebb vagyonnyilatkozatából úgy tűnik, idén megveszi az ingatlant.

Lázár Jánosnak annyi ingatlana van, hogy 15 pótlapra volt szükség a vagyonnyilatkozatában (Hvg.hu).

Továbbra is az egyik legnagyobb földesúr az Országgyűlésben, de több mint százmilliós tartozása is van.

Megjelent az FMCG-piac 2021. évi kereskedelmi toplistája – Elöl a helyzet változatlan: Lidl, SPAR és Tesco (Trade Magazin).

Az elmúlt két évben komoly változások történtek az életünkben, amibe beletartozik a mindennapok vásárlása is. A vásárlási döntéseinkben bekövetkező változások pedig tetten érhetők a kereskedelmi láncok előző éves összesítőjében.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG