Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Norvégia már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország


Cseppfolyósított gázt szállító tanker érkezik egy japán kikötőbe 2009. április 6-án
Cseppfolyósított gázt szállító tanker érkezik egy japán kikötőbe 2009. április 6-án

Nagyon gyorsan átalakult az európai földgázpiac, az EU szerint ez rendben van. Új feladatot kaphat a NAV, a kormány benyújtotta az első EU-s törvénymódosításokat. Az ukrán háború kitörése után tudatosult a kabinetben, hogy a magyar oktatásban vannak külföldi diákok.

Az orosz energiafüggőségtől való szabadulás egyik útja, hogy az uniós tagállamok alternatív forrásból szerezzenek be energiát. Ennek egyik leggyorsabb módja a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlása volt. Míg tavaly az EU gázfelhasználásának negyven százaléka származott Oroszországból, idén csak kilenc.

Növelte az Egyesült Államok és Kanada az EU-ba érkező cseppfolyós földgáz mennyiségét, Norvégia már több gázt szállít, mint Oroszország, az EU és Azerbajdzsán között egyetértési megállapodás jött létre a gázszállítás fokozásáról, és további szállítások vannak tervbe véve Izraelből és Egyiptomból.

A NAV segít az OLAF-nak

Az Országgyűlés elé kerültek azok az első törvénymódosítások, amelyekről a kormány és az Európai Bizottság között született egyezség a jogállamisági mechanizmus keretében visszatartott közösségi források folyósítása érdekében.

Ennek nyomán egyebek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatává válik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek támogatása, zavartalan lefolytatásának biztosítása.

Az OLAF szakértői bejuthatnak a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel, hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz, védelmet kapnak az esetleges tettleges ellenszegüléssel szemben.

Ukrán háború

Az ukrán csapatok folytatták az előrenyomulást az orosz hadsereg által megszállt területeken. „​A tempó most nagyon fontos”közölte Volidimir Zelenszkij ukrán elnök.

Nem csoda, hogy Ukrajna oroszok által megszállt területein a hatóságok láthatóan megpróbálják felgyorsítani az úgynevezett népszavazást a csatlakozásról Oroszországhoz. Be is jelentették, hogy szeptember 23-án és 27-én népszavazás lesz a Donyecki és a szomszédos Luhanszki Népköztársaságban.

Eközben a Szabad Európa tudósítója személyesen látta, mi történt a nemrég felszabadított Izjumban, ahol az orosz visszavonulás után tömegsírt találtak. Több, az exhumálás során feltárt holttest nyaka és csuklója körül kötél volt.

Tömegsír Izjumban: holttestek kötéllel a nyakukon, hátrakötött kézzel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

Oktatás

Fél éve tart az ukrajnai háború, a menekült családok azóta itt élnek, gyerekeiknek szeptember 1-jétől iskolába, óvodába kell(ene) járniuk.

„Ki kellett törnie egy háborúnak ahhoz, hogy tudatosuljon, hogy a magyar oktatásban vannak külföldi diákok” – mondja Gombár Erzsébet, a budapesti, zuglói Mező Ferenc Általános Iskola igazgatója. Ez az intézet a magyar mint idegen nyelv oktatásának egyik módszertani központja.

Nagyon kevés azonban az olyan iskola, amely alkalmas arra, hogy a menekült gyermekek oktatásában segítséget nyújtson. Tanításukat meghatározzák a magyar oktatás alapvető gyengeségei és az, hogy a kormány 2015 óta belpolitikai okokból felszámolta a menekültellátást.

Amit még érdemes tudni

Nem árulja el a közpénzből gazdálkodó szervező, mennyit költött a helyszínre a Tranzit fesztivál (atlatszo.hu)

A kormány és a Fidesz-holdudvar több tagja is megjelent a Tihanyban idén is megrendezett Tranzit fesztiválon augusztus végén.

A HVG bírósági perének közepén írta át a kormány a szabályokat, hogy eltitkolhassa, miről szóltak az operatív törzs ülései (hvg.hu)

A lap arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására.

Matolcsy György jegybankjára nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos fűtési szigor (telex.hu)

De önként csökkentik a hőmérsékletet. Azt nem árulták el, hány fokra.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG