Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Obstrukció a parlamentben


Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án

Szembemegy az európai gyakorlattal, hogy a kormány törvényben rögzítené az állam minimális felelősségét a szociális ellátásban – mondták lapunknak szakértők. Az LMP és a Párbeszéd a parlamentben obstruált. A Szent Imre kórházban rendőrségi vizsgálat után kezdődött csoportos felmondás a szülészeten.

Ritka az obstrukció mostanában az Országgyűlésben, pedig a XIX. századból akár erős parlamenti hagyományai is lehetnének ennek az ellenzéki intézménynek. Most viszont ehhez a fegyverhez nyúlt az LMP frakciója és a Párbeszéd két képviselője, akik azt szeretnék megakadályozni, hogy a kormány módosítsa a szociális törvényt.

Szerda délelőttől csütörtök reggel hét óráig beszéltek folyamatosan az ülésteremben. A törvény módosításával egyfajta felelősségrangsort állítanának fel a szociális gondoskodásban, amelyben az állam csak az ötödik lenne. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ez teljesen szembemegy az európai gyakorlattal.

Felszámolás

Ha összeomlik a Dunaferr, az nemcsak Dunaújvárost, de az egész Dél-Fejér megyei régiót nagyon súlyosan érintheti. A gyár közvetlenül 4500 embernek ad munkát, de a beszállítók és egyéb gazdasági kapcsolatok révén közvetve akár húszezer család megélhetését is biztosíthatja.

Az orosz és ukrán tulajdonosok vitája miatt már régóta voltak zavarok a cég vezetésében, most viszont a háborúnak is köszönhetően a teljes működés komoly veszélybe került. Bár a kormány korábban megígérte, hogy foglalkozik a Dunaferr megmentésével, a Technológiai és Ipari Minisztérium, amelynek ez feladata lenne, semmit nem hajlandó elárulni lapunknak arról, hogy eddig mit csináltak. Az ügyben tett kormányzati megnyilvánulások pedig egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak a Dunaferr szerint.

Nyomozás

Beidézték a rendőrségre egy névtelen levél miatt Sziller Istvánt, a budapesti Szent Imre kórház szülészeti osztályának vezetőjét – értesült a Szabad Európa. A professzort egy névtelen levél miatt hallgatták meg tanúként.

Ebben információink szerint egy kismama arról számolt be, hogy – bár az új egészségügyi szogálati jogviszony ezt szigorúan tiltja – néhány szülésznő nagyon sok kismamánál végzett terhesgondozást ötven-hetvenezer forint hálapénzért, amiről még számlát is kiállítottak.

Kórházi forrásaink szerint eddig nyílt titok volt, hogy sok szülésznő maszekol a munkaidejében vagy azon kívül is, az intézmény vezetése ezt a gyakorlatot akarta megszüntetni, ennek következménye lett, hogy a dolgozók fele beadta a felmondását.

Fertőzés

Annyira terjedt a koronavírus a Honvédkórház neurológiai osztályán, hogy inkább bezárták az intézményt – igaz, erről nem a kórház vezetése tájékoztatta a közvéleményt, hanem Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász hozta nyilvánosságra az erről szóló levelet. A betegeket négy másik kórházba irányították át.

Olvasóink is egyre többen jelezték, hogy hasonlót tapasztalnak más intézményekben, volt, aki negatív teszttel került be egy vidéki kórházba veseproblémákkal, és ott lett koronavírusos. Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki még a lappangási idő alatt fekszik be a kórházba, és ott derül ki, hogy már koronavírusos, ezt nem lehet kórházi fertőzésnek tekinteni. A szakember szerint egyelőre nem állíthatjuk, hogy tömegesen terjed a vírus a magyar kórházakban.

Amit még tudni érdemes

A 24.hu arról ír, hogy a tankerületek valószínűleg trükköznek a tanárok fizetésével. Például egy tanárnak csak harminc alkalommal történt helyettesítés után kell helyettesítési díjat fizetni, ezért aki már 29 óránál jár, azt inkább nem osztják be. Így viszont sokszor előfordul, hogy nem szaktanár helyettesít, ami nyilván nem jó a diákoknak.

A Magyar Nemzet szerint Donald Trump kézzel írt levelet küldött Orbán Viktornak, amelyben kifejezi reményét, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok újra nagyszerűek lehetnek – amennyiben megnyeri a 2024-es amerikai választásokat. Orbán Viktor már többször elmondta, hogy Trumpnak drukkol.

A Mandiner Giorgia Meloni parlamenti beszédét idézi, amelyben bőven volt szó az Ukrajnában folyó háborúról. A frissen beiktatott olasz kormányfő szerint „békét nem lehet teremteni szivárványos zászlók lobogtatásával a tereken”. Meloni ezzel az olasz békepárti tüntetőkre utalt. Azt is mondta ugyanakkor, hogy „a békét Ukrajna támogatásának folytatásával lehet elérni, lehetővé téve számára a védekezést”.

Szép napot, élvezzék ki, amíg még nincs köd!
Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG