Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szájer elvesztette közszereplő jellegét


Tavaly év végén megugrott a magyarországi Google-keresések száma az "ereszcsatorna" kifejezésre
Tavaly év végén megugrott a magyarországi Google-keresések száma az "ereszcsatorna" kifejezésre

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: hivatalos párbeszéd helyett Facebook-posztok tárják elénk a járvány-állapotokat, Szájer magánéletének tiszteletben tartását kéri, boldogság tekintetében Magyarország az európai lista alsó harmadában áll.

Míg a kormányzati tájékoztatás szerint rendben zajlik a védekezés, addig a frontvonalban dolgozó orvosok szerint háborús állapotok vannak a kórházakban, ahol se elég szakember, se elég ágy nincs ahhoz, hogy minden fertőzöttet el tudjanak látni. Bár a hivatalos források felől légbiztos a hírzárlat, a közösségi médiában megjelenő posztokból kezd kialakulni egy aggasztó kép. Mivel a kormányzattal vagy egészségügyi vezetéssel nincs igazi kétirányú kommunikáció, azaz valódi kérdésekre nem adnak valódi válaszokat, így kénytelenek vagyunk a lelki nyomást a Facebookon kiadó orvosok beszámolóira hagyatkozni. Ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben: „A hullazsákok nem csupán zsákok. Emberformájuk van.”

Ugyancsak személyes naplóbejegyzések alapján tudtuk írni annak a 33 éves várandós kazincbarcikai nő küzdelméről, akinek a vírus miatt összeomlott a légzése. Gyermekét végül 13 nap szenvedés után császármetszéssel segítették a világra. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a minap beszélt arról, hogy a járvány harmadik hullámában eddig 33 várandós nő került be hozzájuk, közülük hatan intenzíven vannak.

Újabb csúcsot döntött itthon a járvány

Közben tombol a járvány: soha nem haltak meg még itthon egy nap alatt annyian a járványban, mint szerdán. 272 ember vesztette életét 24 óra alatt. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma 9637. A tragikus statisztika annak a napnak a reggelén érkezett, amikor bejelentik, milyen újabb járványügyi korlátozásokról döntött a kormány a közelgő húsvét miatt. Videónkon megmutatjuk, milyen volt Budapest, amikor egyperces néma csenddel emlékeztek a koronavírus-járvány áldozataira. Az európai nagyvárosok kezdeményezésére a fővárosi buszok, villamosok, metrók is megálltak.

Elvesztette közszereplő jellegét

A Szájer-ügy még mindig képes felpezsdíteni a magyar internetet: szerdán futótűzként terjedt a hír, hogy egy belga tévétársaság rendőrségi sorozatában másnap bemutatják a magyar volt EP-képviselő, fideszes politikus múlt novemberi elfogásának videófelvételeit. Este Szájer József is kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a gyülekezési tilalomsértési és drogbirtoklási ügyét a belga hatóság jogkövetkezmény nélkül lezárta, hivatalos eljárás nem indult ellene, mentelmi jogának felfüggesztését nem indítványozták. Nyilvános közszereplői státusza megszűnt, minden tekintetben magánszemély, és ennek tiszteletben tartását mindenkitől elvárja, írja a közlemény végén.

Többen meghaltak, 400 ember pedig eltűnt a pusztító tűzvészben, amely egy bangladesi rohingya menekülttáborban tört ki. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága súlyos tragédiáról beszélt, a helyszínen megrázó fotók készültek. A rohingyák a szomszédos Mianmarból menekültek Bangladesbe. 2017-ben több százezer rohingya muzulmánt űzött el vagy ölt meg a mianmari hadsereg.

Hírlevelem végén általában igyekszem valami könnyed vagy optimistább témát ajánlani, de ez most nem fog összejönni. Mert a cím ellenére sem derűlátó tartalom a legboldogabb országokról készített infografikánk. Az európai listán Finnország az első, Magyarország az 53.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG