Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: továbbra sem látni tisztán a kamupártok pénzügyeiben


A legfontosabb cikkeink ma reggel: továbbra sem látni tisztán a kamupártok pénzügyeiben, itthon is megjelent a koronavírus új mutációja, megszavazták Trump amerikai elnök felelősségre vonását.

Hiába az igyekezet, a feltételezhetően csak választási kampánypénzekért alakult pártok elszámolása körül továbbra is sok a kérdés. Mint oknyomozó riportunkból kiderül, az egyik kamupárt kétmillió forintért vásárolt médiaszolgáltatást egy szociális szövetkezettől, míg egy másik egyetlen számlán utalta át a közel 50 millió forintos kampánytámogatás teljes összegét egy műanyag termékeket gyártó cégnek. Volt olyan is, aki több tonnányi nyershúsról adott be számlát. Az állam szerint ezzel minden rendben van.

Itthon is kimutatták a koronavírus mutációját

Itthon is megjelent a koronavírus agresszív mutánsa. Három mintában is azonosították Magyarországon ezt a variánst – mondta az országos tisztifőorvos. Ez a mutáció 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírus, de a gyártók szerint a vakcinák ez ellen is hatékonyak.

Átlépte a 11 ezret a járvány magyarországi áldozatainak száma, csütörtök reggelre életét vesztette 118 beteg. A hivatalos jelentés szerint egy nap alatt 1926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust, ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. Szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Fájdalmasan indult az év az Európai Unió számára – legalábbis, ha a Covid-19 elleni harcról van szó. Az EU lemaradt az újévre már ténylegesen kivált Nagy-Britannia, de Izrael és az Egyesült Államok mögött is. Miután olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy a gazdagabb tagállamok saját hatáskörben akarnak vakcina-szállítási alkukat kötni, a Bizottság közölte: az egyes országok szabadon vehetnek extra szérumot – de csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetik az EU-szinten lekötött dózisok szállításait.

Megszavazták Trump felelősségre vonását

Megszavazták az alkotmányos vádemelési eljárás megindítását, Trump leköszönő amerikai elnök sorsáról a szenátus dönt. Az indok az elnök múlt heti, a támogatóinak a Capitolium elleni támadásában betöltött szerepe volt. A szenátus nem fog meghallgatást tartani január 20., tehát Joe Biden eskütétele előtt. Így Trumpot nem fenyegeti az, hogy idejekorán el kelljen hagynia az elnöki tisztségét. A múlt szerdai eseményekhez kapcsolódóan infografikánkban bemutatjuk, mit jelentenek az ostrom során felbukkant zászlók.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet teljesen új irányt és erős lépéseket vár Joe Biden elnökségétől. Javaslatuk szerint olyan módon kéne átalakítania az USA közvéleményének emberi jogokról alkotott véleményét, az elkötelezettségét annyira be kéne biztosítania, hogy a későbbi elnökök ne tudjanak ilyen könnyen hátraarcot hirdetni a korábbi hozzáállásnak.

Végül egy videónkat ajánlom figyelmébe: „pofátlanul boldog vagyok” – mondja egy fiatal anya, négy gyermekével él Budapesttől nem messze, egy szalmával szigetelt jurtában. Mindig is törekedett arra, hogy észrevegye a boldogság lehetőségét, még a férje betegsége és halála idején is.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG