Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Perek sorát provokálta ki Franciaországban a ritka Da Vinci-rajz


Egy elfelejtett dobozból került el a 15 millió euróra becsült Leonardo-rajz
Egy elfelejtett dobozból került el a 15 millió euróra becsült Leonardo-rajz

Egy kis, tussal készült Leonardo da Vinci-kép körül robbant ki jogvita a tulajdonos és a francia állam között. A mártíromságot szenvedett Szent Sebestyént ábrázoló rajz évtizeden át egy doboz mélyén a lapult.

Tulajdonosa azonban most egy külföldi vevőnek akarja eladni, csakhogy a francia kulturális minisztérium ezt nem engedi.

A képet több másikkal és néhány rézmetszettel együtt egy Jean B. nevű férfi kapta ajándékba az édesapjától, amikor 1958-ban letette az orvosi vizsgát. A most 86 éves Jean B. akkoriban még szenvedélyes sziklamászó volt, és nem nagyon érdekelte a művészet. Így szépen eltette az ajándékot, és fél évszázadra meg is feledkezett róla.

Meglepetés után meglepetés: nemcsak néhány, hanem sok milliót ér az ajándék

Egy 2016-os költözés idején fedezte fel a dobozt, és úgy döntött, felbecsülteti a képeket a Tajan aukciósházzal.

Thadée Prate, a Tajan Régi Mesterek szakértőjétől megtudta, hogy a tusrajz egy nagy mester keze nyomát viseli magán, bár Prate azt nem mondta meg, kiét. Értékét húsz-harmincezer euróra becsülte.

Jean B. már ekkor is mázlistának hitte magát, de később még nagyobb szerencse mosolygott rá.

Egy másik szakértő, Patrick de Bayser is megvizsgálta a lapot, amelynek mindkét oldalára írtak és rajzoltak. Úgy találta, hogy a másik oldalon található, gyertyafényről szóló tudományos feljegyzések Leonardo da Vincitől származnak. Ezt a véleményt alátámasztotta egy harmadik szakértő, Carmen Bambach a New York-i Metropolitan Múzeumból.

„Teljesen bizonyosan Leonardo a Szent Sebestyén-rajz alkotója” – mondta a New York Timesnak, megjegyezve, hogy a kép a művész más, Szent Sebestyénről készült rajzai sorába illeszkedik.

Nemzeti kincs

Az alkotás értéke egyik pillanatról a másikra 12 millió euróra ugrott.

De mivel nem mindennap tűnik fel egy új Leonardo-mű, a francia állam rövid időn belül közbelépett, és nemzeti kinccsé minősítette a képet. A kormány harminc hónapot adott magának, hogy megszerezze és a Louvre Múzeumnak, a Mona Lisa otthonának juttassa a képet.

Az állam gyorsan ajánlatot is tett: tízmillió eurót akart adni érte. Csakhogy egy új becslés már 15 millióra taksálta az alkotás értékét, és Jean B. megmakacsolta magát. A kulturális minisztérium pedig bedobta a törölközőt.

Az ügy azonban ezzel nem zárult le.

Jean B. exportengedélyért folyamodott, hogy egy külföldi vevőnek adhassa el a rajzot, a kulturális minisztérium viszont ezt elutasította, sőt azt állította, hogy valójában ellopták a művet.

A két hete indult perben a nyugdíjas orvos azt kérte a bíróságtól, utasítsák a kulturális minisztériumot és illetékeseit, hogy adják ki az exportengedélyt.

A tárgyalást október 27-ig elnapolták.

A Salvator Mundi nyomában

Jean B. ügyvédje, Olivier Baratelli „katasztrofálisnak” nevezte, ahogy a kormány a kép felfedezését kezelte.

„Egy nevéhez méltó kulturális minisztérium biztosította volna, hogy a francia állam hozzájusson egy ilyen rajzhoz” – mondta.

Ügyfele közben összeveszett a Tajan aukciósházzal is.

Azt mondta: a sajtóból tudta meg, hogy a Tajan az engedélye nélkül árverésre akarta bocsátani a képet, ezek után megvonta az eladási jogot tőle.

Baratelli úgy fogalmazott, hogy a Tajant „megrészegítette” a magas jutalék lehetősége. A szintén Da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi nevű kép volt ugyanis az eddigi legtöbb pénzért eladott műkincs. A Christie’s aukciósház 2017-es árverésén a szaúdi királyi család szerezte meg 450 millió dollárért.

A Tajan közben szerződésszegésért kétmillió euróra perelte Jean B.-t, és kompenzációt követel a munkáért, amelyet végzett neki.

Készült az AFP tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG