Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin tagadja, hogy politikai eszközként használnák a gázszállítást


Szergej Elkin karikatúrája
Szergej Elkin karikatúrája

Az orosz elnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva politikai eszközként használná fel a földgáz európai exportját, és közölte, hogy készek fokozni a szállítást.

Vlagyimir Putyin az Orosz Energetikai Hét nevű moszkvai fórumon tagadta, hogy országának szerepe lenne a rekordmagas gázárak kialakulásában. „A probléma nem a miénk, hanem az európaiaké” – jelentette ki.

Leszögezte, hogy Oroszország európai gázexportja megbízható, és hozzátette, hogy szükség esetén hajlandók is növelni a mennyiségét. „Ha azt kérik tőlünk, hogy szállítsunk többet, akkor készek vagyunk megtenni. Annyira növeljük a szállítást, amennyit a partnereink kérnek” – fogalmazott. Erről azonban részleteket nem közölt, nem mondta el sem azt, hogy ez pontosan hogyan történne, sem azt, hogy mikor vagy milyen útvonalon.

Még be sem köszöntött a tél, az utóbbi hetekben máris rekordmagasba szöktek a gázárak Európában és a világ más részein. Ennek nyomán pedig emelkedett az eletromos áram ára is azokban az országokban, amelyekben az áramtermelés egy jelentős hányadát a gázerőművek adják.

Több tényező is közrejátszhat

Egyes elemzők és európai törvényhozók szerint az orosz Gazprom mesterségesen hajtja fel a földgáz árát a kontinens egyik legfőbb ellátójaként azzal, hogy bár teljesíti kötelezettségeit a meglévő hosszú távú szerződései alapján, nem köt újabb szállítási megállapodásokat az ukrajnai tranzitútvonalon keresztül. Mások ugyanakkor úgy vélik, hogy nem ez a jelenség egyetlen oka, ugyanis fennakadások voltak például a norvég gázexportban is, számos amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányt pedig átirányítottak a kelet-ázsiai piacokra, ahol még az európainál is magasabbak az árak. Fontos tényező az is, hogy tavaly a megszokottnál hosszabb és hidegebb volt a tél Európában, és sok gáztározót azóta még nem töltöttek újra.

Oroszország hosszú évtizedeken át az Ukrajnán keresztülhaladó gázvezetékekkel látta el Európát. Az utóbbi években azonban Moszkva több elkerülő tranzitútvonalat is kiépített, például a Török Áramlatot a Fekete-tenger, valamint az Északi Áramlatot a Balti-tenger alatt. Utóbbi kapacitását növelné az újabb vezetékpár sokak által bírált megépítése, amely mára el is készült, és csak a német hatóságok jóváhagyására vár.

Ugyancsak szerdán az Európai Bizottság közzétett egy úgynevezett eszköztárat, felvázolva a tagállamok különböző válaszlehetőségeit az energiaárak emelkedésére.

A brüsszeli testület leszögezte, hogy az áremelkedés „gyors és összehangolt választ” igényel európai uniós szinten, amelyre a jelenleg hatályos jogszabályok is lehetőséget nyújtanak. Kadri Simson energiaügyi biztos egyebek mellett a háztartások és a vállalkozások anyagi támogatására, célzott adócsökkentésekre tett javaslatot. Egyes kormányok már döntöttek is hasonló intézkedésekről.

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG