Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recski sárlavina: visszavont ötszázmillió, diszkrét közlemény a bánya felelősségéről


Figyelmeztető tábla a recski andezitbányánál
Figyelmeztető tábla a recski andezitbányánál

Már szeptember közepén kiadta a bányahatóság, hogy a recski bánya nem tartotta be az előírásokat, ezért hárommillió forint bírságot szab ki. A hírt azonban jól elrejtették, és a károsultakat képviselő ügyvédi irodát sem tájékoztatták – kérése ellenére. Úgy tudni, a kormány visszavonta az ötszázmilliós keretösszeget, és most házat házért az ajánlat, a különbözet kifizetésével.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága alá tartozó bányafelügyelet szeptember 15-én adta ki egy közleményben, hogy vizsgálata mit állapított meg a recski bányánál történt sárlavina ügyében, csak éppen nem verte nagy dobra, úgy kell kibányászni egy olyan közleményből, amelynek címéből nem derül ki, hogy a NER-es andezitbánya ügyéről is tartalmaz fontos információkat.

Jogosulatlan és szabálytalan bányászati tevékenység végzése miatt folytatott eljárásait zárta le a bányafelügyelet – ez a címe a közleménynek, amely három bekezdésből áll, amely három különböző bányára vonatkozik. Ezek közül a középső szól a recski bányáról.

„A Bányafelügyelet továbbá lezárta a recski bánya ügyében hivatalból folytatott eljárását is. Az alapos vizsgálat megállapította, hogy a bányavállalkozó nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemterv szerint végezte a bányászati tevékenységét, ezért a bányavállalkozót az általa kialakított depónia megszüntetésére kötelezte, valamint hárommillió forintos bírságot szabott ki rá” – olvasható a közleményben, amelyet csak hetekkel később vettek észre az ügyben érdekeltek.

Korábbi cikkünk a témában: Sárlavina zúdult a recskiek házaira a NER-közeli andezitbányából

Olyannyira nem volt ismert ez a hatósági határozat, hogy Nagy István, a bányát üzemeltető Andezit Bau Kft. egyik tulajdonosa két héttel az elmarasztaló határozat után is úgy nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy minden a szabályoknak megfelelően történt.

Magyar György, a károsultakat képviselő ügyvédi iroda vezetője a Szabad Európának azt mondta, hogy a bányahatóság által kiszabott bírság összege számukra mindegy, a lényeg, hogy a szakhatóság állapítsa meg, hogy a bánya működése és hibája miatt keletkezett a sárlavina, mert az megteremti a jogalapját az ügyfeleik érdekében indítandó kártérítési követeléseknek.

Mint mondta, a bányával először megkísérelnek peren kívüli egyezségre jutni a megfelelő elégtétel megszerzése érdekében ügyfeleik javára. Amennyiben ez nem jár sikerrel, bírósághoz fordulnak, ahol további szakértőkkel újra megvizsgáltatják a történteket. A kártérítési összegekről is lefolytatják a bizonyítást, és a bíróság dönt majd – mondta Magyar György.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: az ügyvéd szerint megalapozatlan a rendőrség feljelentést elutasító határozata

Az ügyvédi iroda korábban két kérelmet is küldött a bányahatóságnak, hogy adjon tájékoztatást a vizsgálatáról, de ez nem történt meg. Szerinte a hatalom megint bújócskázik, nem adnak tájékoztatást, és jól elrejtve tették közzé az erről szóló közleményt.

A recski roma önkormányzat vezetője pénteken találkozott az ügyben illetékesekkel a Belügyminisztériumban. Farkas Dezső a Szabad Európának azt mondta: azt a tájékoztatást kapta, hogy a korábban felajánlott ötszázmillió forint már nincs, nem lehet felhasználni, a károsultak az MR Lakásalappal intézhetik a lakáscserét, értékegyeztetés után. Úgy tudja, az érintett tíz család részletfizetési lehetőséget kap, havi tíz-húszezer forint összegben. Olyan ígéretek is elhangzottak, hogy lehetséges, hogy a bányatulajdonos megtéríti a különbözetet. A károsult családok nem egységesek a kérdésben, van, aki menni akar, van, aki inkább maradna. Most az MR Lakásalap költségére felértékeltetik a házakat, majd azután kiderül, mik a lehetőségek. Ezek mind rendezett jogviszonyú tégla családi házak Farkas Dezső szerint.

Korábbi cikkünk a témában: Ötszázmillió forintot különített el az állam a recski sárlavina károsultjainak ügyére

Egy recski civil a Szabad Európának azt mondta: a bányakapitányság felelősségét is felveti az ügyben az a körülmény, hogy korábban egy bejelentés után a hatóság már vizsgálódott a bánya területén, de akkor mindent rendben talált, később, a sárlavinát követően mégis megállapította a szabálytalanságokat. A bejelentés éppen arról szólt, hogy a bánya nem tartja be az engedélyében előírtakat. Akkor olyan határozatot adott ki a hatóság, hogy minden rendben van, pedig már akkor is a mostanival megegyező területen zajlott a munka – hangsúlyozta a helybeli.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 8-án délelőtt sárlavina öntötte el a recski Hunyadi utca házait, ami mintegy 21 családot, hatvan-hetven főt érintett. A lakókat kitelepítették, többen a város sportcsarnokában kaptak átmeneti szállást matracokon. Voltak, akik rokonokhoz mentek, de ott is kénytelenek voltak a földön aludni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG