Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötszázmillió forintot különített el az állam a recski sárlavina károsultjainak ügyére


A recski Hunyadi utca több mint két héttel a sárlavina után, 2023. június 24-én
A recski Hunyadi utca több mint két héttel a sárlavina után, 2023. június 24-én

Az állam ötszázmillió forintot szán a recski bányanyitás utáni sárlavina miatt károsult házak tulajdonosaira. A hétfő esti kormányhatározatban megelőlegezték, hogy a súlyos baleset nem a bánya vagy az engedélyező hatóságok mulasztása miatt történt, hanem „rendkívüli időjárási körülmények” miatt.

2023. június 8-án délelőtt sárlavina zúdult a recski Hunyadi utca házaira. Ez mintegy 21 családot, hatvan-hetven főt érinthetett, akiket kitelepítettek, sokan máig nem mertek vagy tudtak visszamenni károsodott ingatlanjukba. A balesetnél csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem halt meg senki.

Egy hétfő esti kormányhatározatban ötszázmillió forintot különített el az állam a közvetlen károsultak megsegítésére – áll a Magyar Közlönyben. A támogatást a kevésbé transzparens módon működő, egyházi hátterű MR Közösségi Lakásalapon keresztül tervezik eljuttatni az érintettekhez.

A kormányhatározat emellett külön kimondja, hogy a recski lakóingatlanok „rendkívüli időjárási körülmény” következtében károsodtak.

Nem rendkívüli időjárástól féltek, hanem a bányától

A súlyos baleset előtt pár hónappal munkagépek pusztították ki az erdőt a recski Hunyadi út feletti hegy tetejéről, a nagy mennyiségű csapadék így akadály nélkül moshatta szét a kitermelt talajból épített sáncot.

„Félünk, hogy ránk omlik a hegy” – bányanyitás Recsken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:10 0:00

Év elején többen pontosan ilyen veszélyre figyelmeztettek a bányanyitás kapcsán, és a helyiek közül is sokan tartottak ettől.

Köztük volt a Párbeszéd – Zöldek is. Tordai Bence társelnök az első nagyobb eső utáni sárlavinát követően, június végén foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A NER egyik új bányája
Az új recski bánya egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek egyébként a csengeri örökösnőként híressé váló szereplővel is volt közös cége. Az új bányából kitermelt köveket egyébként korábbi hírek szerint a debreceni BMW-gyár alapozásához hordták, bár eredetileg többek között Paks II.-höz tervezték.

Csakhogy feljelentését az egri rendőrség két hét után vissza is dobta, szerintük emberi mulasztás biztosan nem történt, a sárlavina „elháríthatatlan” volt.

Témába vág: Magyar György ügyvéd szerint szakszerűtlen és megalapozatlan volt villámgyorsasággal elutasítani a nyomozást.

Később meggondolták magukat, azaz az egri ügyészség utasította a rendőröket, hogy mégiscsak nyomozzanak az életveszélyes bánya ügyében.

Korábban bérlakást ígértek saját ház helyett

A baleset után felvetésként szó volt már egy félmilliárd forintos szociálisbérlakás-programról a károsultak számára, amit Nagy Sándor helyi polgármester is megerősített lapunknak.

Azt Nagy Sándor is kényes kérdésnek tartotta, hogy a károsultak a házuk helyett bérlakást kaphatnak, hiszen volt saját ingatlanuk. Mint mondta, a 21 család mintegy harmadának rendezettek az ingatlanviszonyai, a többieknek nagyon nem, vegyes a kép.

Ezeknek a házaknak egy része önkormányzati telken épült, másik része pedig olyan területen, amely a bányához tartozik. Jó pár ingatlan „agyon van terhelve jelzáloghitellel, némelyik sokkal többel, mint az ingatlan értéke” – fogalmazott.

A gyakorlatban azonban mégiscsak saját háza volt mindenkinek, ezért ez nagyon nehéz ügy – mondta Nagy Sándor –, a kárukat szerinte is meg kell térítenie valakinek. Hozzátette, Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos azt ígérte neki, hogy minden családdal külön-külön ülnek le egyeztetni, felmérik a problémájukat és az igényeiket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG