Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Repedések a francia kormányon belül a bevándorlási törvény szigorítása miatt


Francia baloldali képviselők felállva tiltakoznak a törvény ellen a parlamentben Párizsban 2023. december 19-én
Francia baloldali képviselők felállva tiltakoznak a törvény ellen a parlamentben Párizsban 2023. december 19-én

Az Emmanuel Macron elnököt támogató erők egyes tagjai éles tiltakozásukat fejezték ki a szélsőjobb által is üdvözölt, hosszas huzavona után elfogadott jogszabály miatt.

Az államfő centrista pártja és a konzervatív ellenzék kompromisszumos megoldásként megfogalmazott törvénye az európai politika jobbra tolódását illusztrálja.

Mindez rámutatott a kisebbségi kormányzás nehézségeire is, ugyanis Macron a tavaly júniusi választáson elvesztette többségét a parlamentben.

Ehhez kapcsolódóan: Macron elvesztette többségét a francia parlamentben, Le Pen nagyot erősödött

Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy le fog mondani a törvény elfogadása miatt. „Nem tudom védelmembe venni ezt a szöveget” – mondta a volt kommunista politikus.

A jobbközép ellenzék támogatásáért szigorítani kellett több elemen, egyebek mellett megnehezítették a családegyesítést, az állampolgárság megszerzését a bevándorlók számára, késleltették a hozzáférést a szociális ellátáshoz, újra bűncselekménynek minősítették az illegális tartózkodást, és egyszerűsítették a kitoloncolást.

Ehhez kapcsolódóan: Kihívás Macronnak: sok vidéki szavazó a szélsőjobboldalt támogatta

A tervezetet benyújtó Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy a kormány keményebb fellépést akar a külföldi bűnözőkkel szemben.

Egyes intézkedések nyugtalanságot keltettek a Macron mögött álló, de baloldalibb érzelmű képviselők körében, többen is tartózkodtak vagy nemmel szavaztak.

Jean-Charles Larsonneur például bejelentette, hogy kilép az elnököt támogató centrista koalícióból, az elfogadott törvény ugyanis szavai szerint sérti a köztársaság értékeit.

Még Yaël Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke is úgy vélekedett, hogy noha megszavazta a jogszabályt, bizonyos elemei mélységes aggodalommal töltik el, különösen a gyerekes bevándorlók szociális ellátásának vonatkozásában.

Ehhez kapcsolódóan: Macron otthoni gyenge szereplése ellenére is megőrizhette nemzetközi vezető szerepét

Elemzők szerint a megosztó szabályok elfogadása tovább nehezítheti a törvényalkotási munkát Macron második ciklusának fennmaradó részében.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen „óriási ideológiai győzelemnek” nevezte a fejleményeket.

Élisabeth Borne kormányfő közölte, hogy a jogszabály a francia emberek aggályainak eloszlatása érdekében született. „Elvégeztük a feladatunkat, olyan szöveget akartunk, amelyben az állampolgárok által elvárt, hasznos intézkedések vannak. Most lendüljünk tovább” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a kabinet az alkotmánybíróság elé utalja a törvényt felülvizsgálatra, hogy megfelel-e az alaptörvény előírásainak. Egyesek szerint így a jogszabály valamelyest még módosulhat.

Ehhez kapcsolódóan: Újraválasztása megerősítette Macron befolyását az Európai Unióban

Franciaországban 1946-ban öt százalék volt a külföldön születettek aránya, ami 2022-re meghaladta a tízet.

Régóta vita zajlik a bevándorlási törvény szigorításáról, Franciaország az Európába érkező bevándorlók csaknem egyharmadát fogadja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG