Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Srebrenicai népirtás: Újonnan azonosított áldozatokat temetnek el az évfordulón


A srebrenicai népirtás ötven áldozatának maradványait tartalmazó koporsókat viszik Potočariban, Bosznia-Hercegovinában 2022. július 10-én
A srebrenicai népirtás ötven áldozatának maradványait tartalmazó koporsókat viszik Potočariban, Bosznia-Hercegovinában 2022. július 10-én

A srebrenicai népirtás ötven nemrég azonosított áldozatának földi maradványait temetik el hétfőn Bosznia-Hercegovinában, a boszniai szerb erők által 1995 júliusában muszlim férfiak és fiúk ellen elkövetett tömeggyilkosság 27. évfordulóján.

Vasárnap több mint háromezren vettek részt az idei békemeneten, miután egy háromnapos utat tettek meg a Potočari temetőbe.

A megemlékezésen várhatóan több ezren vesznek részt, amelyet a boszniai szerbek többsége és a vezetőik nem ismernek el az etnikailag megosztott országban.

Egyes csoportok közölték, hogy gyűlést szerveznek Belgrádban, Szerbia fővárosában, hogy július 11-ét az emlékezés napjává nyilvánítsák az országban.

1995 júliusában a boszniai szerb erők több mint nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút gyűjtöttek össze és öltek meg a keleti Srebrenica városában – ez volt a második világháború óta a legsúlyosabb tömeggyilkosság Európában.

Eddig 6.671 embert azonosítottak és temettek el.

A mészárlást a nemzetközi bíróságok népirtásnak minősítették, de a szerb és boszniai szerb tisztviselők nem fogadják el ezt a megfogalmazást.

A tömeggyilkosság az 1992-95-ös boszniai háború végén történt, amelyben a szerbek a bosnyákok és horvátok ellen harcoltak, amelyben mintegy százezer ember vesztette életét.

A háború idején a boszniai szerb hadsereg parancsnokát, Ratko Mladicot és Radovan Karadzic volt politikai vezetőt is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, az ENSZ háborús bűnökkel foglalkozó bírósága a srebrenicai népirtásért.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos közös nyilatkozatban tisztelgett a srebrenicai áldozatok emléke előtt. „Együtt gyászolunk a népirtást túlélő hozzátartozókkal és barátokkal” - írták.

„Minden eddiginél fontosabb kötelességünk, hogy a srebrenicai népirtásra közös európai történelmünk részeként emlékezzünk (...) hogy kiálljunk a béke, az emberi méltóság és az egyetemes értékek védelmében” – olvasható a levélben.

XS
SM
MD
LG