Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédországban élő magyar orvost kérdeztünk a helyi tapasztalatokról


Egy stockholmi szociális otthon előtt ül egy nő, 2020. május 4-én.
Egy stockholmi szociális otthon előtt ül egy nő, 2020. május 4-én.

Az ingyenes tesztelés kapacitáshiány miatt már nem elérhető a tünetmentes állampolgároknak, lépcsőzetesen alakítják át a kórházakat és nem az ágyak száma számít, hanem a képzett ápolóké.

"Az elmúlt pár hétben itt is elszállt a fertőzés, ezért némileg fel lett függesztve ez az általános tesztelés, nincs most kapacitás például a drive-in tesztelésre"

- mondta a Kerényi Áron, a Karolinska stockholmi egyetemi kórház orvosa a Szabad Európának.

Tavasszal még Svédországban is nagyon kevés volt az elérhető teszt, ezért akkor még ott is priorizálni kellett, azaz a veszélyeztetettebbeket tesztelték. Az országban régiónként változhat némileg a szabályozás, de elmondása szerint a fővárosi régióban nyáron nyitottak nyilvános és minden állampolgár számára ingyenes tesztelőhelyeket.

Az ingyenes tesztet házhoz is lehetett rendelni, de voltak autós tesztelőállomások is. Utóbbiaknál az autóból való kiszállás nélkül (drive-in) megkapta az ember a tesztjét, levehette magának és ott helyben le is adhatta. Most ezekre nincs kapacitásuk, de a betegeknek vagy az egészségügyi személyzetnek ettől függetlenül gond nélkül elérhetőek a tesztek.

Kerényi Áron állításai mellé nem árthat tudni, hogy Svédországban most is szinte kétszer annyi tesztet végeznek ezer főre vetítve, mint Magyaroszágon, az Our World in Data adatai alapján.

"Ha én most beteg lennék, akkor otthon kéne maradnom, be kéne jelentkeznem egy appba, ami után egy taxis kihozná a tesztet, és csak vissza kéne küldenem."

Elérhető ingyenesen az antitest-teszt is, de ahhoz el kell menni egy szakosított intézménybe. Ezeken túl ott vannak a fizetős tesztek is, ami például akkor jöhet jól, ha valakinek halaszthatatlan utazás miatt van szüksége gyorsan teszteredményre.

"A saját környezetemben lévő orvosok között érezni az aggodalmat, a kórházunk intenzív ágyai eléggé tele vannak. A válasz erre hasonló, mint tavasszal, a stockholmi régiónak van egy lépcsőzetes terve arra, hogy nagyobb terhelés esetén hogyan alakítják át a régió kórházait Covid-kórházakká"

- mondta Kerényi Áron azokra a hírekre, amik szerint Svédországban is egyre inkább aggódnak amiatt, hogy megfelelő-e járványkezelés. Az országban szintén elnapolják a halasztható műtéteket, az orvosok és ápolók egy részét átcsoportosítják a koronavírusos részlegekre. Emellett "az elmúlt 3-4 hétben az ajánlások is szigorodtak és szerintem az emberek is jobban odafigyelnek. "

Svédországban többszintű az ellátás, mint nálunk, a sima kórházi osztály után nem az intenzív jöhet csak szóba a súlyosabb állapotú koronavírusos betegeknek, hanem ún. intermedier osztályok is vannak kettő között. Ez utóbbit nálunk is hiányolta egyébként a Magyar Orvosi Kamara, mint régebb óta meg nem oldott problémát.

Az áthelyezett orvosokat a sima kórházi vagy az intermedier osztályokon veszik igénybe Svédországban.

" A szűk keresztmetszetet itt is az intenzíves kompetenciával rendelkező nővérek jelentik. A Karolinskán sok más osztályon is vannak ilyen tudással bíró dolgozók, például a gyereksürgősségin vagy az újszölött-intenzíven, közülük sok nővért és segédápolót is átküldtek a koronás intenzívosztályra"

- magyarázta. Szerinte egyébként nem érdemes önmagában az ágyak számát nézni, mivel az számít, hogy egy ágyra milyen minőségű ellátás jut.

"Teljesen értelmetlen dolog ágyakról beszélni, mert annyi ágy lesz, amennyit nyitni akarunk. Az a kérdés, hogy a betegek hogy lesznek ellátva. Ha például egy nővérnek több mint két intenzíves betege van, az már nagyon nagy baj. Egyszerűen nem fogják tudni elég jól végezni a munkájukat."

Ehhez kapcsolódik, hogy a Magyar Orvosi Kamara már két hete jelezte, hogy Magyarországon jelenleg "átlagosan egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik".

Kerényi Áron lapunk egyik munkatársának rokona.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG