Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Számos ukrán várost erősen bombáztak, Kijevben robbanások hallatszottak


Kitört ablakok az ukrán Horlivka településen 2022. március 2-án. Fotó: Reuters / Alexander Ermo
Kitört ablakok az ukrán Horlivka településen 2022. március 2-án. Fotó: Reuters / Alexander Ermo

A legfontosabb híreink ma reggel: Hatalmas robbanások rázták meg Kijevet, az oroszok elfoglalták Herszont. A kormány által üldözött civil szervezetek segítenek a határon átkelő menekülteknek. Kisöpörné a pártpolitikát az egyetemek irányításából az ellenzék.

Nyolcadik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Állítólag Breszt környékén folytatja a tűzszüneti tárgyalásokat az orosz és az ukrán küldöttség. Szerdán elfoglalták Herszont az orosz csapatok; a Dnyeper torkolatánál fekvő város fontos hídfőállás lehet Odessza felé.

Számos ukrán várost erősen bombáztak, Kijevben csütörtök hajnalban több robbanás hallatszott. Már egymillió ember menekült el a háború elől Ukrajnából, az ENSZ szerint később akár a négymilliót is elérheti a számuk.

Szabadesésbe kezdett a rubel, miután életbe léptek az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók. Az intézkedések hatását a saját bőrükön érzik az emberek: az emelkedő árak miatt egyre kevesebb dolgot engedhetnek meg maguknak.

„Kártyavárként fog összeomlani” – Életszínvonaluk romlására számítanak az oroszok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:30 0:00

Menekültstátusz, oktatás

A sok százezer ukrajnai menekültből szerdáig mintegy 125 ezren jöttek Magyarországra a rendőrség adatai szerint. Ellátásukat civil szervezetek, köztük a „sorosisták” és magánemberek mellett a nagy segélyszervezetek végzik. Utóbbiak mögött ott az állam, amely egyébként – a tankokat leszámítva – láthatatlan. Viszont az érkezők közül szinte senki nem igényli a menedékes státuszt.

A közoktatás mellett a felsőoktatásban is béremelést ígér, visszaállítaná a tankötelezettség korhatárát 18 évre és kisöpörné a pártpolitikát az egyetemek irányításából – csak néhány terv azok közül, amelyeket az ellenzéki összefogás oktatási stratégiája tartalmaz. A tervezet egyik készítőjével, kommunikációs felelősével, a Momentum oktatási szakpolitikusával, Tóth Endrével beszélgettünk.

Börtön és lázmérés

Másfél év börtönt kért az ügyészség a Szabad Európa minszki tudósítójára, amiért részt vett a 2020-as, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követő tömegdemonstrációkon. Aleh Hruzdzilovics bírósági tárgyalása szerdán kezdődött.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a menekültek fogadásakor a járványügyi szempontok figyelembevételével járnak el, szükség szerint elvégzik egészségügyi ellátásukat, koronavírus-tesztelésüket, és lázat mérnek. Az újonnan regisztrált esetekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1,79 millióra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 beteg, velük a halálos áldozatok száma 44.211-re emelkedett.

És végül videós történetek a nagyvilágból. Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, ahol magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken, hogy értesülhessen legfrissebb videóinkról!

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG