Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán gyerekeket deportáló elnököt is védene a szankcióktól a magyar kormány


A tízéves, Ukrajnából erőszakkal deportált Jevgenyia
A tízéves, Ukrajnából erőszakkal deportált Jevgenyia

Három embert nem engedne uniós szankciós listára venni Magyarország, köztük az orosz védelmiminiszter-helyettesét és az ukrán gyerekek kényszerdeportálását segítő tatár elnököt – értesült a Szabad Európa.

Az újabb szankciós körben 71 olyan személyt szankcionálna az Európai Unió Josep Borrell külügyi főbiztos javaslata alapján, akik aktívan segítik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját.

A listáról azonban három embert levetetne Magyarország – értesült a Szabad Európa több egymástól független forrástól. Küldtünk ezzel kapcsolatban kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A három személy, akiknek szankcionálását nem engedné Magyarország:

Orosz védelmiminiszter-helyettes

Tatyjana Viktorovna Sevcova orosz védelmiminiszter-helyettes
Tatyjana Viktorovna Sevcova orosz védelmiminiszter-helyettes

Tatyjana Viktorovna Sevcova védelmiminiszter-helyettes az orosz Védelmi Minisztérium költségvetéséért és a minisztérium pénzügyi tevékenységeiért felel, azaz ő dönt például az Ukrajnában harcoló orosz katonák fizetéséről, a háború finanszírozásáról – ezzel indokolja Josep Borrell, miért szankcionálnák őt. Az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália korábban már szankciós listára tette Sevcovát.

A Belarusz Vasutak vezetője

Vlagyimir Mihajlovics Morozov az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Belarusz Vasutak vezetője, ekként pedig segíti az orosz háborús logisztikát – szól a szankcionálás indoka. Kanadai szankciós listáján már szerepel Morozov.

A Szabad Európa épp csütörtökön számolt be arról, hogy Magyarország egyetlen uniós tagországként nem csatlakozik ahhoz a közleményhez, amely elítéli az emberi jogi helyzetet Belaruszban.

Ukrán gyerekeket deportáló elnök

Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov (j) és Vlagyimir Putyin 2012-ben
Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov (j) és Vlagyimir Putyin 2012-ben

Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov az egyik orosz tagköztársaság, Tatárföld elnöke, e szerepkörében pedig segíti az ukrán gyerekek illegális és erőszakos deportálását a Tatárföldön található táborokba, köztük a Zelenodolszkij körzetben található Miras táborba, ez pedig sérti az ukrán gyerekek jogait és az ukrán törvényeket – áll a főbiztos indoklásában. Minnyihanovot korábban az Egyesült Államok már szankciós listára tette.

Voltak már sikeres és sikertelen próbálkozások

Korábban már voltak hasonló próbálkozásai a magyar kormánynak. Tavaly nyáron nagy felzúdulást keltett, hogy a magyar vétónak engedve az EU végül nem tette szankciós listára Kirill pátriárkát, aki Putyin elnök és a háború feltétlen híve.

A kormány próbálta elérni több orosz oligarcha levételét is az uniós szankciós listáról, ezek a kísérletek azonban nem jártak sikerrel.

XS
SM
MD
LG