Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több szerb politikus otthagyta a Twittert Trump fiókjának letiltása után


Vladimir Djukanovic Belgrádban, 2014-ben.
Vladimir Djukanovic Belgrádban, 2014-ben.

Vladimir Djukanovic parlamenti képviselő is törölte Twitter-fiókját. Miután a szolgáltató törölte Donald Trump oldalát, a szerb politikus átköltözött olyan más közösségi platformra, amit a nacionalista és jobboldali tartalmak iránt nyitottabbnak tart.

A Twitter, a Facebook, az Instagram, a Snapchat, a YouTube és az Amazon Web Services is azon csaknem tucatnyi techóriás között van, amelyek letiltották felületeikről Trumpot és egyes szövetségeseit a választási csalással kapcsolatos megalapozatlan vádaskodásaik, illetve amiatt, hogy szerintük politikai erőszakot szítanak az új elnök beiktatása előtt.

Az Egyesült Államokban hatalmas hullámokat keltett az ügy, egyebek mellett társadalmi vita indult a szólásszabadságról, valamint átalakulás kezdődött a közösségi oldalak világában, amely még inkább elszigetelheti a hasonlóan gondolkodó felhasználókat a saját „véleménybuborékukon” kívül lévőktől.

Eközben Szerbiában a Twitteren aktív politikusok közül többen is átpártoltak más felületekre Trump letiltására reagálva.

„Addig itt lógunk, amíg nem jön valami jobb” – írta Vladimir Djukanovic, az Aleksandar Vucic elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) egyik törvényhozója január 11-én a Gab nevű közösségi oldalon a borítóképe alatt, amelyen a baloldali Antifa mozgalom logója látható.

Vladimir Đukanović oldala a Gab közösségi portálon. 2021. január.
Vladimir Đukanović oldala a Gab közösségi portálon. 2021. január.

Ez volt a szerb politikus első bejegyzése a hároméves mikroblog-szolgáltató felületén, amely a Facebook és a Twitter formátumainak elegyeként egyfajta digitális gyűjtőhelyévé vált az úgynevezett alternatív jobboldalnak (alt-right).

A @RealDonaldTrump fióknak mintegy 1,2 millió követője van jelenleg a Gaben, köztük van Djukanovic és több más párttársa is, ez azonban csupán töredéke az amerikai elnök mára törölt Twitter-fiókján regisztrált 88 millió követőnek.

A Gab algoritmusai titkosak, egy január 15-i böngészés során azonban rengeteg kétes Trump-párti, összeesküvés-elméleteket tartalmazó, bizonyíték nélküli vádaskodást lehetett találni, amelyekben például a baloldalt és a médiát okolták az amerikai törvényhozás épületének január 6-i ostromáért, valamint a demokrata párti megválasztott elnököt, Joe Bident gúnyolták.

Jared Kushner, Trump tanácsadója és veje állítólag eltanácsolta a távozó elnököt attól, hogy a Gabhez és a Parlerhez hasonló, kisebb közösségimédia-platformokra költözzön – jelentette a Bloomberg hírügynökség név nélkül nyilatkozó, bennfentes forrásokra hivatkozva. Az érintettek emellett azt is elmondták, hogy Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője szerint ezek a platformok nincsenek jól irányítva, illetve nem alkalmasak nagy forgalom kezelésére.

Djukanovicot, aki házigazdája egy televíziós talkshownak és a Radikális Párt egykori tagja, a Vucic elnök vezette SNS jobboldali szárnyának tagjaként tartják számon.

Nyilvánosan megemlékezett az elítélt háborús bűnös Ratko Mladic születésnapjáról, valamint kiállt bizonyos Nyugat-ellenes álláspontok mellett, például a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi törvénytelen annektálása vagy a dél-kínai-tengeri területi vitákban képviselt pekingi álláspont kapcsán.

Djukanovic aktív volt a Parleren is, amíg az Amazon Web Services gyakorlatilag elérhetetlenné nem tette az oldalt, ekkor regisztrált a Gabre.

Vita a szólásszabadságról

A techóriások intézkedéseit övező, szólásszabadsággal kapcsolatos vita is folytatódott.

Egy felmérés szerint az amerikaiak több mint 60 százaléka támogatja Jack Dorsey-nak, a Twitter vezérigazgatójának döntését, amelynek alapján erőszak szításának kockázata miatt letiltották Trumpot.

a leköszönő amerikai elnök letiltása miatt sajnálatát fejezte ki Angela Merkel német kancellár és a francia vezetés, ahogyan mások mellett egyes kínai vezetők és az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij is.

Eközben Djukanovic és néhány más prominens szerbiai politikus törölte Twitter-fiókját, és nyilvánosan is felszólalt az ügyben, amikor átköltözött a Gabre vagy más olyan felületekre, amelyről úgy vélekedik, hogy nyitottabb a nacionalista és a jobboldali bejegyzések iránt.

„Ha módosítják őrült cenzúrázási döntéseiket, talán visszatérek” – írta a Twitter irányelvei kapcsán Djukanovic a Parleren, ahol több párttársa is aktív volt, mielőtt az Amazon döntése miatt elérhetetlenné vált.

A szerbiai euroszkeptikus, oltásellenes, parlamenten kívüli Elég volt mozgalom vezetője, Sasa Radulovic január 8-án jelentette be, hogy otthagyja a Twittert.

Azóta csatlakozott a Gabhez, ahol az első posztjában azt írta, a szerbek többsége úgy gondolja, hogy a „gyógyszermaffiának” benne van a keze a koronavírus terjesztésében, egyharmaduk szerint pedig azt a kínai kormány hozta azt létre.

„És ez összeesküvés-elmélet lenne? Az emberek kézenfekvő kérdéseket tesznek fel” – hangsúlyozta Radulovic, elítélve, hogy a média „bolondot csinál” ezekből az emberekből.

A Gab alapítója kijelentette, hogy miközben semmiképp nem akart „konzervatív közösségi hálózatot” építeni, úgy érezte, ideje, hogy egy konzervatív vezető fellépjen, és létrehozzon egy olyan fórumot, ahol mindenki szabadon beszélhet, anélkül, hogy a cenzúrától kellene tartania.

A pennsylvaniai székhelyű cég arról számolt be január 9-én, hogy óránként több mint 10 ezer ember regisztrál a tavaly áprilisban havi 3,7 millió felhasználót számláló oldalon.

Más platformokon is érezhető volt a hatása annak, hogy a mainstream közösségi oldalakon letiltották Trumpot és a megalapozatlan alt-right elméletek egyes terjesztőit.

Brian Fungot, a CNN hírtelevízió munkatársát a Telegram arról tájékoztatta, hogy az aktív felhasználói számát 500 millió fölé emelő „növekedési robbanás” 97 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett.

Tavaly a Simon Wiesenthal Központ nevű emberi jogi szervezet az „erőszakos szélsőjobboldal választott online fegyvereként” írta le a Telegramot.

Djukanovic is aktív a Telegramon, ahol a Twitter elhagyására buzdított.

Bár a demokráciapárti aktivisták szempontjait is figyelembe vették a Telegram létrehozásakor, a bírálók szerint sokan visszaélnek annak laza szabályozásával, álhírek és gyűlölet terjesztésére használják az oldalt.

„A Telegram egyfajta idegközponttá alakult át a szélsőjobboldali szimpatizánsok körében, akik közül sokan a volt Szovjetunió területén élnek” – írták a Rest of World című portál oknyomozó cikkében.

Trumpnak a jelek szerint ugyanakkor még mindig van bizonyos hozzáférése az Egyesült Államok mindenkori elnöke számára fenntartott @POTUS Twitter-fiókhoz. Itt rövid időre közzétettek egy bejegyzést, amelyben a Twittert bírálta, és arról írt, hogy fontolóra veszik egy saját platform létrehozását – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Ennek az oldalnak nagyjából 33 millió követője van jelenleg, de a január 20-i beiktatás napján át fogják alakítani Joe Biden fiókjává.

Dusan Komarcevic, Maja Zivanovic, and Andy Heil cikke.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG