Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szerencsejáték Zrt. sokkal többet fizet a NER-nek, mint a lottóötösre


Mager Andrea (korábban Bártfai-Mager Andrea néven miniszter), a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója beszél a budapesti Gerbeaud cukrászdában 2023. február 8-án
Mager Andrea (korábban Bártfai-Mager Andrea néven miniszter), a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója beszél a budapesti Gerbeaud cukrászdában 2023. február 8-án

A mesterséges magyar szerencsejáték-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt négy évben sokkal többet fizetett a NER cégeinek, mint amennyit az ötös lottó győzteseinek – vette észre a G7. A súlyosan átláthatatlanul működő állami monopólium szerződéseinek így is csak kis részét lehet megismerni.

Négy év alatt 123 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a Szerencsejáték Zrt., ennek 56 százaléka kormányközeli cégeknél kötött ki – írja a G7. Ez így azt is jelenti, hogy

többet fizetett az állami tulajdonú vállalat a NER-nek, mint a játékosoknak a telitalálatra az ötös lottón:

az időszak alatt 22 darab lottóötös volt, amelyekre viszont összesen csak 33,4 milliárd forintot fizettek ki.

Nem kell versenyezniük, ömlik a pénz a lakosságtól
Az állami Szerencsejáték Zrt. az állam jóvoltából egy mesterséges monopólium számos piacon: csak ez a cég forgalmazhat olyan jellegű sorsolásos játékokat, mint a legnépszerűbb lottók, sorsjegyek vagy a legtöbb fajta sportfogadás. Valódi verseny híján elképesztően nyereséges, tavalyi 822 milliárd forintos bevételével az ország 14. legnagyobb vállalatának számított. Árbevételét nézve a második legnagyobb állami többségű vállalat volt az MVM után. 2021-től Szlovákiában terjeszkedve megpróbált volna versenyezni is a Szerencsejáték Zrt., de ez nem volt sikeres, kevesebb mint egy év alatt csendben ki is vonult az országból. „Erőforrásaikat a továbbiakban a hazai piacra kívánják összpontosítani” – írták a magyarországi monopóliumnál.

Az időszak alatt így évente átlagban 18 milliárd forintnyi megbízástömeg landolt kormányközeli cégeknél. Bár igaz, hogy ez annyiban kevésbé vethető össze a tiszta nyereménynek számító lottóötössel, hogy ezek után a szerződések után valamit teljesíteni is kell.

A legnagyobb győztesnek toronymagasan Balásy Gyula New Land és Lounge Design nevű kommunikációs cége számított. A 2021 januárjában megkötött, 35 milliárd forintos szerződésük 2024 decemberéig lesz érvényben, azaz az évente átlagosan nagyjából kilencmilliárd forintos szerződés óriásinak számít még a NER állami kommunikációs projektjei között is.

Ehhez kapcsolódik: Illegális pártfinanszírozás – egy szakértő szerint Balásy Gyulát már az alapján vezetőszáron kellene elvitetni, amilyen arányban nyeri a kommunikációs közbeszerzéseket.

Nagy kormányközeli nyertes volt emellett például a Jászai Gellért-féle 4iG is, vagy a ma már a KESMA alá tartozó Hung-Ister. De például a rendre Pintér Sándor belügyminiszter közelébe sorolt Civil Biztonsági Szolgálat és a Delta Systems is kapott 1,8 milliárd, illetve 634 millió forintos megbízást.

Fontos tudni, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek jellemzően nem kell közbeszerzéseket sem kiírnia, közzétett szerződéseinek értéke pedig csak a töredéke az igénybe vett szolgáltatásaik és árubeszerzéseik összértékének, így csak találgatni lehet, hogy mi az eltérés oka. További részletek a G7 cikkében.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG