Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szinte teljesen leállt az első oltások beadása


Székesfehérváron oltanak be egy férfit 2021. május 6-án.
Székesfehérváron oltanak be egy férfit 2021. május 6-án.

Érdemben nem változott a kórházban lévő fertőzöttek száma, viszont alig ezer ember első oltását sikerült megszervezni június 7-én. Elhunyt újabb tucatnyi fertőzött magyar beteg.

A járvány újabb 12 áldozatát jelentette be az állam június 8-án. Így a közvetlen áldozatok száma 29 866 főre emelkedett. A közvetett áldozatokról a Magyar Orvosi Kamara sem kapta meg a rendelkezésre álló adatokat, erről alább bővebben olvashat.

599 koronavírusos beteget szorul kórházi ápolásra. Azaz három fővel kevesebben, mint a vasárnapi adat szerint. Közülük 67 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel küzdenek az életükért. Ez a szám egyel alacsonyabb, mint az előző napi érték.

Nem sokkal több mint ezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Ez azt jelenti, hogy kicsit kevesebb mint 5 millió 263 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon.

Az oltási tempó hetek óta erősen lelassult, az állam pedig ismét nem közli azt, hogy hány regisztráltról tudnak. Legutóbb június 2-án árultak el annyit, hogy akkor 5 millió 248 ezer fő, és a regisztráltak 91 százaléka kapott legalább egy oltást.

Múlt héten nyílt levélben kértek segítséget az államtól azok az idősebb emberek, akik már két oltást kaptak a Sinopharm termékéből, de az elérhető mérések alapján nem látni, hogy védettek lennének.

A csoport neves virológusokkal is felvette a kapcsolatot, közülük többen jelezték, hogy valós problémának tartják azt, amit a csoport tagjai felvetettek. Több virológus, köztük Duda Ernő is azon a véleményen van, hogy ott, ahol nincs mérhető ellenanyagszint, a sejtes immunitás is bizonytalan, Merkely Béla viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ellenanyagszint pontosan nem is mérhető, és ezt nem is érdemes magánellátás keretében felméretni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG