Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: tandem, visszalépés, bizalmi szavazás – mi zajlik az előválasztás hátterében?


A legfontosabb híreink szerda reggel: tandem, visszalépés, bizalmi szavazás – mi zajlik az előválasztás hátterében?, eltűnik az Elios Zrt, de kiderülhet a sztráda-koncessziók logikája, közös fellépést hirdetett és sztrájkolni is kész két nagy pedagógus-szakszervezet.

Napról napra derülnek ki új mozzanatok az ellenzéki előválasztás második fordulójáról. Nem lesz, nem lehet tandem – azaz nem indulhat együtt Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, információink szerint az utóbbi fog hátrébb lépni. Inog a Momentum elnökének széke, és a tagság erősen megosztott abban, kit kéne támogatnia a talpon maradt jelöltek közül. Egy korábbi kutatás szerint a jobbikosok nagy részének Dobrev Klára a második embere. Mi zajlik a háttérben? – ezt kutatjuk cikkünkben.

Napfény, villanyfény

Nem titkolhatja a Nemzeti Koncessziós Iroda, milyen számítások alapján jutottak arra, hogy a magyar gyorsforgalmi utak üzemeltetését 35 évre koncesszióba adják magáncégeknek. Lényegében arról van szó, hogy milyen számításokkal támasztották alá például az időszak meghatározását. A bíróság döntése nem jogerős, másodfokon folytatódhat a per.

Megszüntetnék az Elios Zrt.-t, a napokban végelszámolás alá került. Az EU bírósága egy hónapja döntött arról, hogy nyilvánosságra kell hozni a cég ügyében folytatott OLAF-nyomozás anyagait. Az Eliost 2009-ben alapították, évekig ügyvezető igazgatója és egy darabig ötvenszázalékos tulajdonosa is volt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István. A cég 2010-től kiugróan sikeres lett hazai közvilágítási pályázatokon.

Kevesen vannak, ki vannak merülve és nem tudnak megélni

A pedagógusok világnapján bérköveteléseket fogalmazott meg, közös fellépést hirdetett és sztrájkolni is kész két nagy pedagógus-szakszervezet. Szerintük mostanra tizenkétezer ember hiányzik a rendszerből. A pedagógusok kimerültek és nem tudnak megélni, ilyen állapotban pedig nem tudnak minőségi munkát végezni.

A Fekete Angyalként elhíresült ápolónő bírósági ügyén is dolgozott Szelfi című podcastunk egyik korábbi vendége. Dr. Sándor Zsuzsa 2012-ben fővárosi tanácsvezető bíró volt kényszernyugdíjazásáig. Szerinte a legfőbb ügyész bűncselekményeket követ el, mert folyamatosan szemet huny nyilvánvaló bűntettek felett. A beszélgetés most megjelent átiratában arról is olvashatnak, hogy ő hogyan semmisíthetné meg sima feles többségű győzelem esetén a Fidesz kétharmados Alaptörvényét.

Dr. Sándor Zsuzsa: "az igazságszolgáltatás feletti totális kontrollra törekszik a kormány"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:31 0:00

Ha jut ideje, nézze meg infografikánkat is, az offshore cégeket leleplező Pandora-iratokról.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG