Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozás az utcán, obstrukció a Parlamentben


Pedagógustüntetés Budapesten
Pedagógustüntetés Budapesten

Hosszú volt a hét, hiszen valójában vasárnap kezdődött az október 23-i több tízezres demonstrációval. Ezt követték a csütörtöki utcai megmozdulások a pedagógusok mellett, miközben az LMP és a Párbeszéd a parlamentben obstruált. A hét fontosabb történéseinek összefoglalója.

Egy Balatonhoz közeli kistelepülésen élő asszony már sokszor bement a polgármesteri hivatalba és a családsegítőhöz pszichiátriai beteg, ön- és közveszélyes testvére miatt, de sehol nem kapott segítséget. A hivatalok viszont megunták az állandó kérelmeket, és most bírósággal nyilváníttatnák cselekvőképtelennek Viktóriát. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje szerint nonszensz a kormányhivatal lépése.

Hálapénz és alamizsna

Beidézték a rendőrségre egy névtelen levél miatt Sziller Istvánt, a budapesti Szent Imre kórház szülészeti osztályának vezetőjét – értesült a Szabad Európa. A professzort egy névtelen levél miatt hallgatták meg tanúként. Ebben információink szerint egy kismama arról számolt be, hogy – bár az új egészségügyi szolgálati jogviszony ezt szigorúan tiltja – néhány szülésznő nagyon sok kismamánál végzett terhesgondozást ötven-hetvenezer forint hálapénzért, amiről még számlát is kiállítottak.

A Szent Imre kórház szülészete már eddig is komoly munkaerőforrás-gondokkal küzdött, szeptemberben be kellett zárni a hétvégére a szülészetet, mert nem volt ügyeletes.

Olyan, mintha a Balatonba, a tó medrébe építenének szállodát – mondja videónkban a Fertő tóra épülő turisztikai beruházásról a Szabad Európának Kun Zoltán tájvédelmi szakértő. Ehhez képest a Fertő tónál pont ez történik. A szakember szerint a hatóságok több jogszabályt sem vettek figyelembe, amikor zöldutat adtak az építkezéseknek – vagy éppen a rombolásnak, hiszen a tópart látványához évtizedek óta hozzátartozó cölöpházakat például egyszerűen eltávolították.

Folyamatosan foglalkozunk a pedagógusok béremelési követeléseivel, mert megmozdulásaik hosszú évek óta az első potenciállal bíró tiltakozásnak tűnnek. Ezúttal elemzőket kérdeztünk. Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója szerint „a vasárnapi tüntetés az elmúlt tizenkét év egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulásának tűnik, és a Fidesz számára a legnehezebben kezelhetőnek; egyre inkább összeáll egy olyan struktúra, ami a legrosszabb forgatókönyv a kormánypártnak, mert széles társadalmi támogatottsággal bír”.

A kormány – akár azt is mondhatnánk, titokban, mert egyáltalán nem reklámozták – „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta, hogy támogassa-e Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba. Lapunk információi szerint Szijjártó Péter ezt azzal magyarázta múlt héten egy uniós nagykövetek számára rendezett munkareggelin, hogy az Európai Bizottság elvárása volt, hogy fontos törvényeket bocsássanak társadalmi vitára, hát tessék, ők megtették.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Egy olasz kutatás kimutatta, hogy a rasszista bekiabálások mérhetően rontják azoknak a játékosoknak a teljesítményét, akiknek el kell viselniük. A kutatásban a Serie A játékosainak meccsadatait hasonlították össze a Covid idején elrendelt zárt kapus időszakban olyan meccsekkel, amelyeken jelen voltak a nézők. Az afrikai állampolgárságú játékosok teljesítménye a zárt kapus meccseken három százalékkal jobb volt. Olyan klubok játékosai esetében, amelyeknél az előző szezonban történtek rasszista incidensek, tízszázalékos volt a javulás.

Minden eddiginél többen, már 115 ezren dolgoznak honfitársaink közül Ausztriában. A nyugat.hu most négyük élettörténetét mutatta be. Természetesen a legtöbb esetben a sokkal jobb fizetés a fő motiváció a határ nyugati oldalára költözőknek (vagy oda ingázóknak), de a riportból kiderül, hogy nem csak ez számít.

Ritkán obstruál az ellenzék a parlamentben, de most ehhez a fegyverhez nyúlt az LMP frakciója és a Párbeszéd két képviselője, akik azt szeretnék megakadályozni, hogy a kormány módosítsa a szociális törvényt. Szerda délelőttől csütörtök reggel hét óráig beszéltek folyamatosan az ülésteremben. A törvény módosításával egyfajta felelősségrangsort állítanának fel a szociális gondoskodásban, amelyben az állam csak az ötödik lenne. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ez teljesen szembemegy az európai gyakorlattal.

Háború

Változatlan intenzitással folyik a háború Ukrajnában. Míg az ukrán hadsereg elsősorban szárazföldi offenzívával igyekszik minél több területet visszafoglalni a megszállóktól, az orosz hadsereg az utóbbi időben egyre inkább drónokkal támadja Ukrajnát. A pilóta nélküli eszközöket a civil lakosság ellen éppúgy bevetik, mint az ukrán energia- és közműhálózat kritikus pontjainak elpusztítására.

Szegeden még két nyilvános vécét is bezárnak a spórolás jegyében, de máshol sem jobb a helyzet. Az ország összes települése nagyon nehéz helyzetbe került az elszálló rezsiárak miatt. Szinte mindenhol nélkülöznünk kell idén télen a korábban már megszokott helyi hangulatjavító intézkedéseket: nem lesz díszkivilágítás, ingyenes jégpálya. De bezárnak a színházak, a fontosabb múzeumok is.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG