Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: tiszta választást akar az ellenzék, egyelőre a médiahatóság elnökének kinevezésében


Gyári beállítás
Gyári beállítás

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: ellenzéki bojkott a médiahatóság új elnökének megválasztásakor, a magyar futball reménysége lehet az afgán menekült fiú, az EU a koronavírus-védőoltások legnagyobb exportőre lett.

Múlt héten lemondott Karas Monika, a médiahatóság elnöke, mert „új szakmai kihívások” kezdték érdekelni. Így biztosan a fideszes többség választhatja ki utódját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére kilenc évre. Az ellenzék most bojkottot hirdetett, tiszta választást akar. Szerintük Karas lemondása és utódjának azonnali megválasztása kilenc évre antidemokratikus és aggályos lépés. A médiahatóság hivatalosan független intézmény, felügyeli és szabályozza az elektronikus hírközlést az internettől a mobilfrekvenciákig, illetve a teljes médiaiparágat.

2,3 milliárd forint helyett négymilliárdba fog kerülni az állam számára a dunavarsányi szennyvíztisztító felújítása. Dacára annak, hogy csaknem duplájára nőttek a projekt költségei, nem írtak ki új közbeszerzést. A projekt feladatainak leírásánál sem jelent meg új feladat. Szerte az országban Mészáros Lőrinc cégei korszerűsíthetnek csatornákat és vízi közműveket; ezt is ők csinálják.

Mennek a végzősök

Az elmúlt években kitartóan emelkedőben van az érettségi után azonnal külföldre távozó magyar diákok aránya. Ez jellemzően az elitgimnáziumok végzettjeit érinti. A 2019/2020-as tanév végén az budapesti Eötvös-gimnáziumból minden ötödik, a Fazekasból vagy Radnótiból minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be. Nem biztos ugyanakkor, hogy egy külföldi alapszak versenyképesebb egy jobb hazai egyeteménél.

Olyan is akad, aki inkább idejön: Jan kétévesen került Afganisztánból Magyarországra. Többet élt az úton, mint a hazájában, pár dologra mégis emlékszik Kabulból. Egyszer szeretne elmenni szülővárosába, de addig is egy dologra koncentrál: a focilabdára. Minden nap edz – profi játékos szeretne lenni, derül ki a fiút bemutató videónkból. Képgalériánk is menekültekkel foglalkozik, több ezer közel-keleti, afrikai és afgán került patthelyzetbe az elmúlt hónapokban a belarusz–lengyel határon, ahol a határőrök ide-oda szállítják őket.

Oroszország lényegében megszakította diplomáciai kapcsolatait a NATO-val, válaszul arra, hogy a nyugati biztonsági szövetség kiutasította az orosz küldöttség nyolc tagját. A NATO szerint a kiutasított diplomaták ellenséges hírszerző tevékenységet folytattak. A döntés tartósnak bizonyulhat, mivel a missziókban folyó munka esetleges újraindításának feltételeiről semmit sem mondott az orosz külügyminiszter.

Járvány, vakcina

A járvány 16 újabb áldozatát jelentette be az állam október 19-én kedden. Így közvetlen áldozatok száma 30 418 főre emelkedett Magyarországon. Előz napról 859 új fertőzöttet is bejegyzett az állami egészségügy. Jelenleg 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 144 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre szorul. Mindkét érték nagyjából 10 százalékos emelkedés előző naphoz képest.

Az Európai Unió a koronavírus-védőoltások legnagyobb exportőre lett, 2020 decembere óta több mint egymilliárd itt előállított Covid–19-vakcinát exportáltak – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Elmondása szerint eddig több mint százötven országba jutottak el a vakcinák. Az EU nagyjából ugyanannyit exportált, mint amennyit saját állampolgárainak kiosztott.

A járvánnyal összefüggő hír, hogy koronavírus-fertőzés szövődményei miatt halt meg Colin Powell amerikai politikus, a Bush-kabinet volt külügyminisztere. Az ország első afroamerikai származású fődiplomatájának halálát családja jelentette be. Az NBC News információi szerint a volt miniszter megkapta a védőoltásokat, de a fertőzés idején már régóta plazmasejtrákban szenvedett, amelynek egyik velejárója az immunrendszer gyengesége.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG