Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több budapesti kerület több száz óvónője tiltakozik polgári engedetlenséggel pénteken


Csoportszoba a magyar állam támogatásával épült gyimesbükki csángó magyar óvodában az avatás napján, 2022. október 8-án
Csoportszoba a magyar állam támogatásával épült gyimesbükki csángó magyar óvodában az avatás napján, 2022. október 8-án

A XV. kerületben és Pécelen zárva lesz az összes óvoda pénteken, de Újpesten, Óbudán és más kerületekben sem nyit ki egy részük. A polgári engedetlenséggel tiltakozó óvodapedagógusok emberhez méltó fizetést követelnek, és kiállnak az elbocsátott vagy megfélemlített pedagógusok mellett.

Újpest, Óbuda és több más kerület óvodai dolgozói is csatlakoznak a XV. kerületi kezdeményezéshez, és pénteken nem veszik fel a munkát, hogy ezzel hívják fel a kormány figyelmét a gyerekekkel dolgozók problémáira, valamint a magyar közoktatás és köznevelés méltatlan helyzetére – olvasható közleményükben.

Úgy tudni, hogy a XV. kerületben és Pécelen az összes önkormányzati óvoda zárva lesz pénteken, a többi csatlakozó kerületben pedig az óvodák jelentős része nem nyit ki. Újpesten 177 óvodai dolgozó tiltakozik polgári engedetlenséggel, és nyolc óvoda lesz zárva.

A pénteki óvodai tiltakozást elindító XV. kerületben nagyjából négyszáz óvodai dolgozó nem veszi fel a munkát aznap – mondta a Szabad Európának Kátainé dr. Kovács Viktória óvodavezető-helyettes. Ez 19 óvodát és 1700 gyereket érint csak a kerületben.

A tiltakozást előre jelezték a szülőknek, akik támogatták az akciójukat. Aki nem tudja megoldani gyereke felügyletét, az a Csokonai Kulturális Központba viheti, ahol programokkal készülnek péntekre – tette hozzá.

Az óvodapedagógusok ugyanannyit keresnek, mint a tanárok, az a különbség, hogy az óvodák fenntartói nem a tankerületi központok, hanem az önkormányzatok. Ez a polgári engedetlenséggel való tiltakozásnál nagy különbséget jelent, mert az óvodapedagógusokat nem fenyegeti elbocsátás – mondta Noé Krisztina óvónő, gyógypedagógus.

„A tankerület nem nyúlhat hozzánk, maximum Pintér Sándor tehet valamit, ha tenni akar. A kerületi polgármester elmondta, hogy semmiféle szankciótól nem kell tartanunk, és elfogadja, hogy a polgári engedetlenséghez folyamodunk” – fogalmazott.

A XV. kerületben volt előzménye a tiltakozásnak: januárban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, márciusban pedig három napig nem vették fel a munkát. A szülők már akkor is támogatták őket, és nem vitték a gyerekeket óvodába. Az októberi tiltakozásokban is részt vettek – mondta az óvónő.

Tisztességes és emberhez méltó fizetést szeretnének, és nemcsak a diplomás dolgozókra gondolnak, hanem a pedagógiai asszisztensekre és a dajkákra is. Az ő nettó fizetésük sok esetben még a kétszázezer forintot sem éri el – tette hozzá.

„Az iskolai tanárok mellett is kiállnak, akik nem olyan szerencsések, hogy önkormányzathoz tartozzanak, és ha ki merik nyitni a szájukat, elveszíthetik az állásukat” – fogalmazott Noé Krisztina.

Mivel nem az állam a fenntartó, az óvodák abból a szempontból is szerencsésebb helyzetben vannak az iskolákhoz képest, hogy nagyobb a szakmai szabadságuk, saját programjukat valósíthatják meg – mondta az óvónő.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG