Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömeges tesztelés Kambodzsában Szijjártó Péter látogatása után


Egészségügyi személyzet halad el az ágyak mellett a zágrábi arénában, amit a koronavírusos betegek kórházává alakítanak át a horvát fővárosban 2020. november 3-án.
Egészségügyi személyzet halad el az ágyak mellett a zágrábi arénában, amit a koronavírusos betegek kórházává alakítanak át a horvát fővárosban 2020. november 3-án.

Több mint hatszáz ember teszteltek le, akik a magyar delegációval érintkeztek. Itthon közben a legfrissebb adatok szerint újabb 84 emberéletet követelt a járvány, csaknem négyezer új fertőzöttet regisztráltak.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint az elmúlt 24 órában 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 94 916 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147-re emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 30 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon csütörtökön életbe lépett a kijárási korlátozás, éjfél és reggel 5 óra között csak kivételes esetekben lehet a lakhelytől távol tartózkodni. A kormány más szigorító intézkedéseket is hozott, ezekről itt írtunk részletesen.

Beindult a tesztnagyüzem Kambodzsában Szijjártó Péter látogatása után

Kambodzsában legkevesebb 628 olyan személyen végeztek koronavírus-tesztet, aki közvetlenül érintkezett a később fertőzöttnek bizonyuló magyar külgazdasági és külügyminiszter küldöttségével, jelentette a dpa. Cikkünk megjelenéséig mindegyik teszt negatívnak bizonyult.

Szijjártó Péter azért járt Kambodzsában, mert 25 év után újranyitották Magyarország nagykövetségét. Találkozott az ország miniszterelnökével és több miniszterével, akik most, hogy kiderült a magyar miniszter fertőzöttsége, valamennyien karanténban vannak.

A délkelet-ázsiai országot eddig szerencsésen elkerülte a koronavírus-járvány, a hatóságok egyetlen halálos áldozatot sem regisztráltak, mindössze 292 fertőzöttet, akik közül 286-an már teljesen felépültek.

Szijjártó Péter Kambodzsa után Thaiföldre utazott, Bangkokban tesztelték, az lett pozitív, nem mutatott tüneteket, hazatérése előtt egy bangkoki kórházban várakozott az indulásra.

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma az USA-ban

Az elnökválasztási kampány egyik központi témája volt a járványkezelés az Egyesült Államokban, ahol nem egészen két nappal a szavazás lezárása után ismét rekordmagasságban vannak a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések.

A Johns Hopkins Egyetem által összeállított adatok szerint november 4-én 99 660 új fertőzöttet azonosítottak. A halálozások ugyanebben az időszakban 15 százalékkal, napi 846-ra nőttek. A november 3-i választási napon az Egyesült Államok 91 530 új koronavírus-esetet regisztráltak, ez a járvány kezdete óta a második legmagasabb napi esetszám az országban, ahol eddig összesen több mint 233 ezren haltak bele a vírus okozta betegségekbe és több mint 9 millióan fertőződtek meg a vírustól.

November 5-én Kína, ahonnan vélhetően elindult a járvány, azt közölte, hogy előző nap 28 új fertőzöttet regisztráltak, szemben a november 3-i 17-tel. Kína szárazföldi részén az összes megerősített eset elérte a 86 115-öt. Ott a hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 4634-en haltak bele a COVID-19-be.

Németországban, ahol november 2-án karantént hirdettek, csaknem 20 000 új megbetegedést regisztráltak és 118 ember halt meg a vírus miatt az elmúlt 24 órában - a Robert Koch Intézet adatai szerint.

Nagy-Britannia bezárkózott

Nagy-Britanniában is életben léptek a korlátozások november 5-én. A zárlat széles körű - 56 millió embert érint -, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú, és a tervek szerint négy hétig tart majd. Az intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Közben a COVID-19 elleni vakcinát fejlesztő Oxfordi Egyetem vezetője azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy karácsonyig sikerül beoltani a lakosságot.

Eközben az ausztrál kormány további két megállapodást kötött a potenciális koronavírus elleni vakcinát gyártókkal, hogy a 25 millió lakosú ország összesen 134 milliónál több adaghoz jusson.

A Novavax 40 millió, a Pfizer-BioNTech 10 millió adag vakcinát fog szállítani - mondta Scott Morrison miniszterelnök, aki szerint, ha "bebizonyosodik, hogy biztonságosak és hatékonyak", akkor a vakcinák várhatóan 2021 elejétől lesznek elérhető Ausztráliában.

XS
SM
MD
LG