Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Totális háború is jöhet, hajnal óta rakétázzák Kijevet


Hajnalban már robbanások hangja hallatszódott az ukrán fővárosban.
Hajnalban már robbanások hangja hallatszódott az ukrán fővárosban.

Legfrissebb híreink: Már kora reggel robbanások voltak Ukrajna fővárosában. Az ukrán elnök szerint az oroszok különleges egységeket küldtek, hogy kiiktassák az ukrán kormánytagokat. Az Egyesült Államok ezer milliárd dollárnyi orosz vagyon befagyasztását rendelte el. Totális háborúba is torkollhat az orosz–ukrán konfliktus. Nőhet az üzemanyag és a gabona ára is.

A legnehezebb nap Kijevben

Robbanások zaját lehetett hallani péntek reggel Kijevben, légiriadót egyelőre nem fújtak. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint manőverező robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal mértek csapást az oroszok az ukrán fővárosra.

„Két hatalmas robbanást hallottam” – írta Anton Gerascsenko. Később azonban pontosította bejegyzését, mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Az eltalált repülő eszköz a város egyik kerületében zuhant le. Alekszej Honcsarenko képviselő pedig arról írt mikroblogján, hogy „az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”.

Az ukrán elnök szerint ő és az ukrán kormány az orosz támadás elsődleges célpontja. Zelenszkij éjszaka újabb tévébeszédet mondott, ebben úgy fogalmazott, hogy az oroszok különleges egységeket küldenek Kijevbe, hogy kiiktassák a kormányt. Azt mondta, hogy a saját személye mellett a családja is veszélyben van, de ő maga Kijevben, a családja pedig Ukrajnában marad.

Ezer milliárd dollárnyi orosz vagyon befagyasztását jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és azt mondta, hogy tette nem maradhat válasz nélkül. Mint mondta, az újabb büntetőintézkedések az orosz oligarchákat és az ország technológiai szektorát sújtják.

Akár totális háború is jöhet

Barabás T. Jánosnak, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának gyorsértékelése az orosz invázióról és esetleges kiterjedéséről a Dnyeszter menti szakadár moldovai köztársaságra:

„Az orosz honvédelmi minisztérium eddigi nyilatkozatai a katonai infrastruktúra elleni csapásként írják le a hadműveletet. Szakértők szerint ha erős lesz az ukrán ellenállás, amire vannak jelek, akkor ez totális háborúvá fajulhat” – mondta a kutató a Szabad Európának.

Háború és infláció

Súlyos gazdasági hatásai lesznek az orosz–ukrán konfliktusnak. Az energia- és nyersanyagárak tovább emelkednek, az infláció tovább gyorsul. A nemzetközi pénzügyi elemzőházak csupán ötszázalékos esélyt láttak arra, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

„A nyersanyagárak emelkedésnek indultak. Az olaj és a gáz világpiaci ára mellett a mezőgazdasági termények és a színesfémek ára is elindult felfelé” – mondta a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A legfrissebb adatok szerint a Brent-olaj hordónkénti jegyzési árai száz dollár fölé emelkedtek, amire 2014 óta nem volt példa. A holland TTF gáztőzsde következő havi határidős árai negyven-ötven százalékkal nőttek.

De a gabona is drágul, a magyar termelők is drágábban fognak ezekhez a nyersanyagokhoz jutni, ami a liszt és végső soron a kenyér árában is meg fog mutatkozni. Az elemző azt is elmondta, hogy Kína éppen a napokban adott zöld utat az orosz mezőgazdasági termékek importjának. Ezzel már a lehetséges, Oroszország elleni szankcióknak ágyazhattak meg. Az olaj árának emelkedése pedig szinte mindenre ki fog hatni, hiszen a szállítási költségek drasztikusan emelkedni fognak.

„Újabb inflációs sokkot fog okozni a magyar gazdaságban is” – mondta Virovácz Péter. Pedig az infláció már januárban is 7,9 százalékra gyorsult éves alapon, évtizedek óta nem látott magasságokban jár a fogyasztói árak emelkedése. Az elemző szerint az is látszik, hogy a tőke menekül a feltörekvő piacokról, mint például Magyarország, és keresi a biztonságos eszközöket. Ilyen az arany, az amerikai dollár, a japán jen és a svájci frank, vagyis a klasszikus eszközök.

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít

Altatott kampány, gyors reakciók: így lehetne összefoglalni az utóbbi napokat. Ruff Bálint kommunikációs és kampányszakértő szerint a kormányoldalra a visszafogott hangnem jellemző, közben pedig megdőlni látszik az az ellenzéki terv, hogy egyéni jelöltek párharca legyen az április választás.

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:00 0:00

Újabb variáns

Magyarországon is megjelent az omikron egy újabb variánsa. Csaknem négy és fél ezer új fertőzöttet igazoltak, 88-an haltak bele a járványba az elmúlt 24 órában Magyarországon. Az országos tiszti főorvos szerint ugyanakkor a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, biztatók a szennyvízadatok is.

A kormányzati járványportál szerint csütörtök óta 4498 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.779.174-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 88 beteg, velük az elhunytak száma 43.752-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 168.913. Kórházban 3997 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.

Nyugodt napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG