Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ufóhívők és elégetett levélszavazatok a kampány finisében


Ellenzéki aktivisták kampányolnak Szegeden 2022. február 16-án (Képünk illusztráció)
Ellenzéki aktivisták kampányolnak Szegeden 2022. február 16-án (Képünk illusztráció)

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor nem szuverén, hanem hazaáruló. Már az ufóhívőkre is ráhajtott a Fidesz, ilyen témájú oldalakon is elkezdtek megjelenni a kormánypárt kampánycikkei. Milyen pénzügyi ellenőrzés az, amin átmegy, hogy egy egyesület háromezer forintért vesz szendvicset, a gyerekeknek szánt ásványvizet pedig 1500 forintért? – kérdezi Steinmetz Ádám.

„Orbán Viktor először is egyáltalán nem szuverén. Amikor azt mondja, hogy Magyarország szuverenitása miatt nem csatlakozik az uniós ügyészséghez, akkor valójában csak a tolvaj bűnözők szuverenitását félti, és nem a magyar államét” – mondta Márki-Zay Péter a Szabad Európának.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint nekik az az érdekünk, hogy Magyarországon minden hatóság üldözze a tolvajokat. Márki-Zay Pétert főleg külpolitikáról, az orosz háborúról kérdeztük, de szóba került az is, hogy mit kínál a stabilitásra vágyó falun élőknek és kivel kell majd kiegyezni az esetleges győzelme után várható hideg polgárháborúban.

Pénzeső és a sport

„Döbbenetes, hogy az elmúlt tíz évben tulajdonképpen minden pénzügyi háttér adott volt a minőségi munkához, mégis azt látjuk, hogy nagyon rosszak az utánpótlás-eredmények, tisztelet a kivételnek persze”mondta a Szabad Európának Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, az ellenzéki összefogás sportpolitikai kabinetvezetője.

A profi sportklubokba egy évtizede ömlő közpénzek alapján a kedvezményezett sportágakban a magyaroknak le kellene tarolniuk a mezőnyt, ehhez képest a legtöbb helyen az utánpótlás romlását sikerült elérni.

Steinmetz szerint túl sok a lopás, az észszerűtlen beruházás, aránytalanul keveset adóznak a leggazdagabb sportolók, miközben a legszegényebb gyerekek közül sokan ha akarnának se tudnának versenysportolni.

Durvul a kampány

Tavaly év vége óta az egyik népszerű, álhíreket és konteókat terjesztő oldalon is elkezdtek megjelenni a Fidesz és a kormánymédia kampánycikkei. De mi állhat az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő jelenség hátterében? A földönkívüliek ide is betették a lábukat? Aligha! Sokkal inkább Rogán Antal médiagépezete és a kormány kedvenc kommunikációs cége, Balásy Gyula New Land Médiája.

A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tesz a Romániában megtalált kitöltött és részben elégetett magyar levélszavazatok ügyében. A szavazatok mellett még az a fehér zsák is ott volt, amelyben a konzulátusokra szállítják a levélszavazatokat. A felismerhető szavazólapokon nem kormánypárti szavazatokat lehetett látni.

Nem vonul vissza az orosz csapat

Putyin szerint csak rubelben lehet mostantól fizetni az orosz gázért, a német kormány szerint minden megy ugyanúgy tovább. Nincs orosz visszavonulás, csak átcsoportosítás zajlik a NATO szerint.

Tízezrek élete múlhat a mariupoli kimenekítés sikerén, a Vöröskereszt szerint pénteken lesznek készen az evakuálásra. Az orosz elnök arról beszélt az olasz elnöknek, hogy szerinte még nincsenek meg a feltételei az ukrajnai tűzszünetnek. Brit források szerint több orosz katona megtagadja a parancsot Ukrajnában.

Hiába verték vissza az orosz megszállókat Irpinyből az ukrán csapatok, a fővárostól északkeletre fekvő település mára kísértetvárossá vált, ahol kiégett épületek, összetört járművek és holttestek hevernek az utcán.

Kísértetvárossá vált Irpiny
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:57 0:00

Szép napot kívánok!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG