Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra online az amerikai szélsőjobb körében népszerű Parler


A Parler nyitóoldala 2020. júliusában. (Illusztráció)
A Parler nyitóoldala 2020. júliusában. (Illusztráció)

Új tárhelyet talált magának a Parler közösségi oldal. Az oldal azután vált elérhetetlenné, hogy a washingtoni zavargások után az Amazon nem volt hajlandó többé tárhelyet szolgáltatni a számára.

A jobboldal körében népszerű amerikai közösségi oldal, a Parler, február 15-én bejelentette, hogy ismét elérhető. Az oldal a január 6-ai washingtoni zavargások után tűnt el a netről, amikor az Amazon megtagadta az oldal számára a tárhelyszolgáltatást, amiért szerintük a Parler nem moderálta eléggé az erőszakra buzdító bejegyzéseket. Az apple és a Google ugyanezzel az indokkal törölte az alkalmazást az online boltjából.

Csak részlegesen elérhető

A Parlert 2018-ban alapították, és a „világ első számú szólásszabadság-orientált közösségi oldalaként” hirdette magát. Főleg az amerikai konzervatívok között népszerű, akik nem értenek egyet a többi közösségi oldal szabályaival. A washingtoni Capitoliumot megostromló tömeg tagjai közül is sokan használták az oldalt.

Az újraindítás ellenére a Parler weboldala nem teljesen működött még február 15-én, és az alkalmazás sem elérhető a Google és Apple boltjaiban. A cég azt mondta, hogy az első héten csak a régi felhasználóknak lesz elérhető a felület, és egy hét múlva nyitnak az új felhasználók számára.

A Tea Party mozgalom alapítója a Parler új igazgatója

A Parler közben Mark Mecklert nevezte ki átmeneti vezérigazgatónak. Meckler a Tea Party Patriots mozgalom egyik alapítója (a mozgalom neve utalás a bostoni teadélutánra, a mozgalom konzervatív libertariánus elveket vall, alacsonyabb adókat és kisebb állami szerepvállalást, valamint szigorú fiskális politikát szeretnének). Az új igazgató azt mondta, hogy „tapasztalt csapata viszi az oldalt, és maradni fog”.

A Tea Party Patriots mozgalom 2009-ben szerzett nagyobb ismeretséget, és több tucat republikánust segített a kongresszusba. Az újraindulása után a Parler azt nyilatkozta, hogy az új oldal „független technológiára” épül és nem támaszkodik többé az „úgynevezett big-techre” – a big-tech a nagy technológiai cégek gyakran pejoratív értelemben használt neve.

Új tárhelyet találtak

Az oldalnak, amelynek saját bevallása szerint 20 millió felhasználója volt, jelenleg egy Los Angeles-i székhelyű cég szolgáltat tárhelyet, a SkySilk. A SkySilk vezérigazgatója, Kevin Matossian azt nyilatkozta, hogy a cégük „nem támogatja és nem is ítéli el az erőszakot, hanem az egyéni döntéshez való jog mellett van, és elutasítja, hogy bíró, esküdtszék és végrehajtó legyen”.

A Parler előző együttműködése az oroszországi székhelyű DDoS-Guard vállalattal véget ért, miután kiderült, hogy a cég kétes ügyletekben volt érintett, például közük volt egy online fórumhoz, ami népszerű volt a bankkártya-tolvajok között.

A Parler időközben beperelte az Amazont, és azt szeretnék ha az óriáscég visszaállítaná a tárhelyüket. Állításuk szerint az Amazon valódi célja az, hogy Donald Trump volt amerikai elnök támogatóit ellehetetlenítse a neten. A Twitter végleg kitiltotta Trumpot, a Facebookon és az Instragramon pedig fel van függesztve a volt elnök határozatlan időre.

Készült az AP, a Reuters, és az NPR tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG