Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: újságírók és üzletemberek a mobilos megfigyelési botrány célpontjai


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: újságírók és üzletemberek a mobilos megfigyelési botrány célpontjai, visszavonták a civil szervezetek névtelen adományozását tiltó rendeletet, a börtönlátogatások szempontjából még nem enyhült a járvány.

Kémszoftverrel figyeltek meg több magyar újságírót, vállalkozót és egy volt minisztert is – adta hírül a direkt36.hu. Egy nemzetközi tényfeltáró csoport hozzájuk jutott adatai szerint Varga Zoltán médiatulajdonos, Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a HVG és az említett direkt36 újságírói is célpontok voltak. Összegyűjtöttük, mit lehet tudni az ügyről.

Gazdasági ügyek-bajok

A nyilvánosság előtt ellenzi az adó ötletét a kormány, a háttérben azonban megy a matek, hogy mennyi pluszadót kell majd a Magyarországon megtelepedett külföldi leánycégeknek befizetniük. Az országok közötti adóversenynek szabna gátat a globális minimumadó, amely – mint a Szabad Európa megtudta – két-háromezer céget érinthet itthon.

Még egy gazdasági hír: elérte a korábbi csúcsát a benzin ára, az átlagár most a 2012-es rekordon áll. A gázolaj néhány forinttal van lemaradva a csúcsától. Úgy tűnik, a járvány csillapodásával újra hozzá kell szoknunk a drága üzemanyagokhoz. Írásunkban jó hírrel is szolgálunk: további áremelkedés középtávon nem várható.

Visszavonta a kormány a civil szervezetek névtelen adományozását tiltó rendeletet. Alig két héttel a hatálybalépése után, szombatra virradóra jelent meg a Magyar Közlönyben a vonatkozó törvény június végi módosítását törlő újabb rendelet. Hogy miért döntött a visszalépés mellett a kormány, azt hivatalosan nem indokolták meg.

Részletek a harmadik dózisról

A hétvégén 139 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegek körül pedig két embert veszítettek el, így a járvány halálos áldozatainak száma 30 017. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. 5 millió 569 embert már beoltottak, mintegy 370 ezren várnak a második oltásukra. Aki szükségesnek látja, kérhet harmadik dózist is a vakcinából, erről a lehetőségről is derültek ki részletek a napokban.

Csaknem másfél évvel ezelőtt, még a koronavírus-járvány berobbanása előtt tiltotta meg a látogatók fogadását a börtönökben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Akkor azt ígérték: majd a pandémia enyhülésével újra fogadhatnak havonta családtagokat a rabok. Cikkünkből kiderült, egyelőre nem teljesen tartották be az ígéretüket.

Végül egy videónkat ajánlom figyelmébe: a rakparton régen rakodtak, aztán kávéztak és korzóztak a budapestiek. Ma többnyire autóznak, de lehet-e ebben változás. Erről beszélgettünk Város és Folyó Egyesület elnökével.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG