Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna betiltotta három Moszkva-barát tévécsatorna sugárzását


Tüntetés Kijevben a 112 Ukrajina tévécsatorna központja közelében, 2019. október 25-én.
Tüntetés Kijevben a 112 Ukrajina tévécsatorna központja közelében, 2019. október 25-én.

Ukrajnában betiltották három televíziós csatorna sugárzását, amelyek a bírálók szerint „Oroszország trójai falovaként” működtek az országban. Az ukrán elnök szerint megalapozott döntés volt, és nem sérül a sajtószabadság. Az EU-nak kétségei vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 2-án aláírta a nemzetbiztonsági csapata által javasolt szankciókat azok ellen a csatornák ellen, amelyek – legalábbis névleg – Tarasz Kozak, az Ellenzéki Platform – Életért nevű Moszkva-barát párt politikusának tulajdonában vannak.

Helyi sajtóhírek szerint azonban a három tévéadó– a 112 Ukrajina, a NewsOne és a ZIK – valódi tulajdonosa a Vlagyimir Putyin orosz államfő bizalmasának számító Viktor Medvedcsuk, aki az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája. A 66 éves férfi ezt tagadja.

"Oroszország trójai falova"

A lánya keresztapjának Putyint választó Medvedcsuk ellen az Egyesült Államok szankciókat rendelt el Viktor Janukovics volt ukrán elnök hatalmának 2014-es megdöntését követően, a demokrácia rombolásában játszott szerepe miatt.

A most bejelentett intézkedések eredményeként a három csatornát azonnal lekapcsolták, adásuk azonban az interneten továbbra is követhető.

Szerhij Lescsenko volt ukrán parlamenti képviselő „erőteljes lépésnek” nevezte a szankciók elrendelését, a szóban forgó csatornákat pedig „Oroszország trójai falovaként” jellemezte, amelyek a Kreml propagandáját terjesztik, és ezért a tartalmaik letiltására szólította fel a YouTube-ot.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint a televíziókat „elég aktívan és nyíltan külföldi propagandaeszközként használják Ukrajnában”.

Több lépést is tettek a vélt orosz befolyás ellen

Ez a legutóbbi az orosz ügynököknek tartott személyek elleni ukrán lépések sorozatában az ország támogatójának számító Joe Biden új amerikai elnök beiktatása óta.

Február 1-jén Zelenszkij pártja, A Nép Szolgája Olekszandr Dubinszkij parlamenti képviselő kizárásáról határozott, aki ellen Washington korlátozásokat rendelt el a tavalyi amerikai választásba való állítólagos beavatkozása miatt.

Január 28-án Ukrajna bejelentette: kivizsgálást indít az amerikai választás befolyásolására irányuló kísérletek ügyében.

Az amerikai pénzügyminisztérium szeptemberben büntetőintézkedéseket foganatosított a tárca által orosz ügynöknek nyilvánított Andrij Derkacs ukrán parlamenti képviselő ellen a választási beavatkozás miatt.

Derkacs állítása szerint kompromittáló felvételeket tett közzé Joe Bidenre és fiára, Hunterre vonatkozóan a novemberi választás előtt, így próbálva támogatni Donald Trump elnököt.

Fontos lehet Ukrajnának az amerikai választás ügye

Washington januárban hét természetes és négy jogi személlyel szemben is szankciókat rendelt el, arra hivatkozva, hogy részt vettek Derkacs befolyásolási kísérletében. Köztük volt Dubinszkij is.

Olekszandr Danyiljuk, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábbi titkára január 27-én figyelmeztetett, hogy Zelenszkij elnöknek meg kell szabadulnia azoktól, akik érintettek a választási beavatkozásban, ha jobb kapcsolatokat szeretne az új amerikai vezetéssel.

Az Egyesült Államok Ukrajna egyik legfontosabb támogatója a nemzetközi porondon, a több milliárd dolláros gazdasági támogatás mellett több mint 1,6 milliárd dollár katonai segítséget nyújtott neki 2014 óta az orosz agresszióval szemben.

Barack Obama alelnökeként, 2009 és 2017 között Joe Biden felügyelte az Egyesült Államok Ukrajna-politikáját.

Az ukrán elnök szerint nem sérül a sajtószabadság

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7 országok nagyköveteivel találkozva magyarázta a csatornák blokkolását, amit Washington üdvözölt, de Brüsszel kétségekkel fogadott és Moszkva egyenesen felháborítónak tartott. Az ukrán elnök szerint azért blokkolták a három adót, hogy így „harcoljanak” az „orosz agresszió ellen az információs arénában”.

„A média elleni szankciók mindig nehéz döntések akármelyik kormány számára, amelyik ne autoriter. Ez a döntés nem hirtelen felindulásból született, hanem egy ideje már dolgoztunk rajta, és sok ukrán kormányzati ügynökség hosszú időn át összegyűjtött információján alapszik. Ez semmi esetre sem egy támadás a szólásszabadság ellen, ez egy megalapozott döntés, hogy megvédjük a nemzeti érdekeinket” – mondta Zelenszkij.

Az USA örül a lépésnek, az EU-nak kétségei vannak

Az elnök szerint az érintett csatornák álhíreket terjesztették, és azon munkálkodtak, hogy aláássák Ukrajna közeledését Európához és a NATO-hoz. Az érintett csatornák elnyomásnak nevezték a döntést, amivel szerintük 1500 ember munkája lett oda. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy támogatják a döntést, és hogy Ukrajna „fellép Oroszország rosszindulatú befolyása ellen, és az ukrán törvények szerint megvédi a nemzeti szuverenitását és nemzeti egységét”.

Dmitrij Peszkov az orosz kormány szóvivője azt mondta, hogy a csatornák blokkolása a médiaszabadság és a nemzetközi normák megsértése. Az EU is megkérdőjelezte a döntést, amely szerintük árthat az ukrán sajtószabadságnak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG