Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szabotázs? Szivárognak az Európába tartó orosz gázvezetékek


Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 vezetéken egy műholdas felvételen a dániai Bornholm sziget közelében 2022. szeptember 26-án
Gázszivárgás az Északi Áramlat 2 vezetéken egy műholdas felvételen a dániai Bornholm sziget közelében 2022. szeptember 26-án

Eltemették a kunfehértói vasúti átjáróban történt baleset roma áldozatait, helyszíni riportban mutatjuk be az életkörülményeiket. Ukrajna új határátkelőhelyet szeretne Magyarországgal, mert már ismét képes annyi terméket kijuttatni az országból, mint a háború előtt.

„Ha eldőltünk volna, felemelnek, hogy álljunk egyenesen az életben” – eltemették a kunfehértói baleset roma áldozatait

Öt, napszámba induló roma munkás halt meg egy vonatbalesetben szeptember elején. Heten ültek a kocsiban, volt velük két magyar is.

„Fél 7-kor indultak otthonról, már ott voltak a terepen, csak át kellett volna menni a sínen. Fél nyolckor már tudtam” – mondja az autót vezető Renátó nővére, Balogh Noémi. A már kint lévő unokatestvérük azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy ő rohant vissza a roncshoz. De hallani azt is, hogy Renátó öccse, Ricsi is ott volt, aki a bátyja Opel Corsája előtt ment át a maga fuvarjával. A családban kettejüknek volt kocsijuk és jogosítványuk.

A Corsában öten ültek, köztük az anyjuk és az apjuk. Talán párás volt az ablak, talán figyelmetlenség, a sínek sem lehettek jól beláthatók. Látni a száradó növényeken, hogy az átkelő melletti 10-15 méteren a baleset után irtották ki a cserjéket.

Az oláhcigány és a mélyszegény élet keménysége és emelkedettsége egy temetés kapcsán. Helyszíni riport.

Európának el kellene ismernie, hogy háborúban áll – véli a Nobel-díjas közgazdász

A háborús gazdaság másképp működik, mint béke idején, ennek felismerése pedig különösen fontos a válság kezelése érdekében. A jegybankok alapvetően értik félre az elszabadult inflációt, így a szükségesnél mélyebb recesszióba taszítják a gazdaságot. A neoliberalizmus hibái egyre nyilvánvalóbbak, új, rendszerszintű megoldásokra van szükség. A bécsi Presseclub Concordiában tartott előadást hétfőn Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora az Európa előtt álló kihívásokról.

Kémkedésért börtön, a médiatörvény megsértéséért vajon mi?

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedésért öt év letöltendő börtönt kapott a Jobbik volt európai parlamenti képviselője, Kovács Béla. Kérdés, hogy letölti-e a rá kirótt büntetést, jelenleg ugyanis Moszkvában él.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége beperelte az MTI-t, mert több közleményüket sem hozta le. Az MTI szerint nem kötelesek közölni a közmédia jó hírét sértő közleményeket, a MÚOSZ szerint viszont az MTI köteles lehozni a közérdekű közleményeket, és nem a közlemények, hanem a közmédia működése sérti a jó hírnevet.

Ukrajna új határátkelőhelyet szeretne Magyarországgal

Szabotázs történhetett, szivárognak az Európába tartó orosz gázvezetékek. Európa két, Oroszországból érkező gázvezeték szivárgását vizsgálja, amit kedden vettek észre, miután buborékok jelentek meg a Balti-tenger felszínén. Koppenhágától Moszkváig szabotázsról beszélnek az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetéken történő szivárgások miatt.

A nemzetközi összefogásnak köszönhetően Ukrajna már képes annyi terméket kijuttatni az országból, mint a háború előtt. Ehhez azonban új útvonalakat, új logisztikai rendszert kellett kidolgozni és eddig nem látott akadályokat leküzdeni. Ukrajna új tengeri és szárazföldi folyosókat is kialakított, ebben számít a magyar közreműködésre.

Kedden is heves harcok folytak az ukrán és az orosz erők között Kelet-Ukrajna egyes részein és az északkeleti Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a kelet-donyecki régió továbbra is Ukrajna – és Oroszország – legfontosabb stratégiai prioritása, több városban vannak harcok, miközben az orosz csapatok próbálnak előrenyomulni dél és nyugat felé. Moszkvában folytatódik a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás elleni tiltakozások elfojtása.

Dmitrij Medvegyev felvetette egy ukrajnai nukleáris csapás lehetőségét. A Putyin szövetségesének számító volt orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, kijelentette, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyverrel megvédeni magát, ha rákényszerítik, és ez „természetesen nem blöff”.

Tegnap is folytatódott Ukrajnában az Oroszország által népszavazásnak nevezett procedúra. A részben Oroszország által ellenőrzött ukrán területeken a megszállók által kinevezett kormányzat szeptember 23-tól úgynevezett népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az erősen valószínűsíthető kimenetelt a Kreml a területek annektálásának igazolására kívánhatja felhasználni, ezzel próbálva megszilárdítani az ukrajnai invázió eddigi, felemás eredményeit. A nyugati államok elutasítják a referendumokat.

Érdemes még elolvasni

A Pegasus kémszoftver beszerzésének hátterét tárta fel a Direkt36. A beszerzést ellenzéki képviselők is megszavazták, és egy olyan cég vette meg a Pegasust, amely később Pintér Sándor bizalmasához került.

22 éve nem látott szintre, 13 százalékra emelte az alapkamatot a jegybank. További kamatemelésre nem kell számítani, de a szigorítás nem áll le – számol be a Portfolio a keddi kamatdöntésről.

Kirill pátriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – vette észre a hírt a hvg.hu a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG