Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vezető orosz politikus: a Nyugat Navalnijjal destabilizálná Oroszországot


Nyikolaj Patrusev a Biztonsági Tanács titkára (hátul) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (elől). Novo-Ogarjovo, Oroszország, 2020. január 16.
Nyikolaj Patrusev a Biztonsági Tanács titkára (hátul) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (elől). Novo-Ogarjovo, Oroszország, 2020. január 16.

Nyikolaj Patrusev szerint Navalnij megszegte az orosz törvényeket, amiért felelnie kell, a Nyugat pedig arra használná fel az aktivistát, hogy destabilizálja Oroszországot. Eközben az orosz ellenzék újabb tüntetésekre készül.

Vlagyimir Putyin egy befolyásos szövetségese azzal vádolja a Nyugatot, hogy Alekszej Navalnij felhasználásával „destabilizálni” akarják Oroszországot. Nyikolaj Patrusev a Biztonsági Tanács titkára azt mondta, hogy felelősségre kell vonni a bebörtönzött Kreml-kritikus aktivistát az állítólagos törvényszegései miatt.

Patrusev a Argumentu i Faktu online sajtótermék műsorában beszélt, ami január 26-án került adásba, három nappal azután, hogy több tízezer ember vonult ki tiltakozni Oroszországban Navalnij szabadon engedését követelve.

Tízezrek tüntettek Navalnij mellett

A rendőri brutalitás és a kemény mínuszok ellenére is több tízezer tüntető gyűlt össze Oroszország-szerte a hétvégén. A tömeg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte.

Az orosz kormány egyik leghangosabb kritikusának számító aktivistát január 17-én tartóztatták le a repülőtéren, amikor visszatért Németországból. Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint több mint 3700 embert tartóztattak le országszerte a szabadon engedését követelő tüntetéseken, és sok demonstráló megsérült a rendőri fellépésben.


Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

Patrusev szerint Navalnij bűnöző

Az orosz bíróság február elején fog dönteni róla, hogy letöltendő börtönre változtatják-e Alekszej Navalnij felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnijt egy sikkasztási ügyben ítélték felfüggesztett börtönre, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt. A felfüggesztett büntetés egyébként december 30-án járt volna le, de az orosz hatóságok szerint Navalnij megsértette a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit, amikor a mérgezését követően az öntudatlan ellenzékit Németországba menekítették.

Patrusev azt mondta mondta a 44 éves ellenzéki aktivistáról, hogy „ez az alak sorozatosan és nagy mértékben megszegte az orosz törvényeket és nagy összegű csalásban vett részt. Mint orosz állampolgárnak a törvény előtt felelősséget kell vállalnia az illegális cselekedeteiért.”

„A Nyugatnak szüksége van erre az alakra, hogy destabilizálja Oroszországot, hogy társadalmi nyugtalanságot, sztrájkokat, és egy új Majdant [idézzenek elő]" – mondta Patrusev azokra a 2013-14-es tüntetésekre, amelyek eltávolították a hatalomból Ukrajnában a Moszkva-barát Viktor Janukovicsot.

Navalnij szövetségesei új tüntetést szerveznek

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, és más országok is arra szólították fel Oroszországot, hogy engedjék el Navalnijt, és élesen elítélték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő azt mondta, hogy „nem lehet párbeszéd” azokkal, akik csatlakoztak az „illegális” tiltakozásokhoz, és „zavargásokban vettek részt.”

Navalnij szövetségesei nem adják fel a tiltakozást, Leonyid Volkov, az aktivista egyik munkatársa Twitteren új tüntetésekre hívta az embereket január 31-ére. „Szabadságot Navalnijnak. Szabadságot mindenkinek. Az igazságért” – írta. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta a tüntetések után, hogy „minden embernek joga van kinyilvánítani a véleményét a törvény által kijelölt keretek között."

Putyin tagadja, hogy övé lenne a palota

Az elnök reagált arra a videóra is, amelyben Navalnij és a csapata bemutatták Putyin állítólagos palotáját, az elnök szerint a videó csak egy kísérlet, hogy „átmossák az orosz polgárok agyát”.

„Ezek közül, ami az én tulajdonomként lett bemutatva, semmi nem az enyém, vagy a közeli hozzátartozóimé, nem a miénk, és nem is volt. Soha” – mondta az elnök, miután egy diák egy beszélgetés során a Navalnij-féle korrupcióellenes alapítvány által készített videóról kérdezte.

A Putyin palotája című tényfeltáró anyag szerint a templomot, 2500 négyzetméteres üvegházat, mozit és a tengerpartra vezető különleges alagutat is magában foglaló komplexumot a fekete-tengeri Gelendzsikben építették fel.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

A luxuspalota és a hozzá kapcsolódó épületek – a Navalnij alapítvány szerint – 100 milliárd rubelbe, azaz 1 milliárd 350 millió dollárba kerültek. A 17 691 négyzetméteres komplexumban állítólag sisa-bár, uszoda és játékautomatákkal felszerelt kaszinó is található.

A már régóta „Putyin-palotaként” emlegetett ingatlan belsejéről a Navalnij-csapat publikált egy kétórás videót, amelyben állítólagos tervrajzok alapján 3D-modellekkel mutatták be az épületegyüttest. Az orosz elnök tagadta, hogy köze lenne a palotához, de az orosz ellenzék számára az az egészen a hatalom csúcsáig érő, elterjedt állami korrupció jelképévé vált.

Készült a Reuters, az AP, és a TASSZ tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG