Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

22:57 2022.03.01.

Olajat szabadít fel a tartalékaiból 31 ország

Miután emelkedni kezdett a nyersolaj világpiaci ára, a párizsi központú Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tagországai úgy döntöttek, hogy felszabadítanak 60 millió hordónyit a tartalékokból. A lépéssel az ukrajnai háború miatti piaci bizonytalanságot és a nyersanyag drágulását igyekeznek fékezni.

19:15 2022.03.01.

Amerikai források szerint elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél

Egyelőre elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél, miután a hadsereg bizonyos logisztikai nehézségekbe ütközött, egyes egységeknél pedig a jelek szerint a harci szellemmel is problémák vannak – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő.

Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án
Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án

Oroszország kedden a város elhagyására szólította fel Kijev lakosságát, illetve rakétákat zúdított Harkivra, miután a támadó fegyveres erőknek az invázió első hat napjában nem sikerült gyors győzelmet elérniük.

A friss műholdképeken az ukrán fővárostól északra látható az a korábban mintegy 64 kilométer hosszúra nyúló orosz katonai konvoj, amely Belarusz felől hatolt be az országba.

19:03 2022.03.01.

Orosz ortodox papok tucatjai sürgetik a háború leállítását

Mintegy hatvan orosz ortodox pap írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az ukrajnai háború haladéktalan beszüntetésére szólították fel a moszkvai kormányt.

A március 1-jei keltezésű közös nyilatkozatban hangsúlyozták: „Ukrajnának magának kell meghoznia a döntéseit, anélkül, hogy gépkarabélyokat fognának rá, nyugati vagy keleti nyomásgyakorlás nélkül”.

Az aláírók kiemelték, hogy „siratják” a szenvedést, amellyel „érdemtelenül fivéreiket és nővéreiket sújtják Ukrajnában”.

„Párbeszédre szólítjuk a szemben álló feleket, ugyanis nincs más alternatívája az erőszaknak. Csakis az adhat reményt, hogy elkerülhetjük a szakadékot, amelybe országainkat taszították napokkal ezelőtt, ha a másik oldal is meghallgattatik” – húzták alá.

Szakértők szerint meglehetősen ritka, hogy orosz ortodox papok ilyen jelentős számban nyíltan szembe menjenek Vlagyimir Putyin elnökkel. Az egyház és vezetője, Kirill pátriárka, aki mellesleg nem írta alá a levelet, az utóbbi években teljes vállszélességgel beállt a kormányzati politika mellé.

18:27 2022.03.01.

Zelenszkij az EU-nak: „bizonyítsák be, hogy velünk vannak!”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül bejelentkezett az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, és annak bizonyítására szólította fel a közösséget, hogy Ukrajna mellett állnak.

„Bizonyítsák be, hogy velünk vannak! Bizonyítsák be, hogy nem hagynak cserben minket! Bizonyítsák be, hogy valóban európaiak, és akkor az élet győzedelmeskedhet a halál felett, a fény a sötétség felett!” – mondta ukrán nyelven az államfő, miközben a beszédét angolra fordító tolmács elsírta magát.

„Azért harcolunk, hogy Európa egyenlő tagjai lehessünk. Az EU velünk sokkal erősebb lesz” – jelentette ki.

A képviselők állva tapsolták meg Zelenszkijt a felszólalását követően. Sokan ukrán zászlót ábrázoló pólóban voltak, mások kék-sárga szalagot vagy sálat viseltek.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy a közösség Ukrajna mellett áll, és kiemelte, hogy fegyverekkel támogatják az országot, illetve példa nélküli szankciókkal sújtották Oroszországot.

„És önökkel leszünk gyönyörű országok újjáépítésében is a győzelmet követően” – hangsúlyozta.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG