Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány ismét meghosszabbította a válsághelyzetet


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben 2022. december 7-én
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben 2022. december 7-én

A kormány ezúttal szeptember 7-ig hirdetett válsághelyzetet. Ismét „a tömeges bevándorlás” okozza szerintük, és ez nem ugyanaz, mint a veszélyhelyzet, ami szintén érvényben van. 2020 óta lényegében folyamatosan veszély- és válsághelyzetek kihirdetésével kíván kormányozni a Fidesz.

Egy új rendelettel szeptember 7-ig hirdetett ismét országos válsághelyzetet a magyar kormány – derült ki a kedd esti Magyar Közlönyből.

Ez annyiban nem újdonság a magyar állampolgároknak, hogy 2020 óta kisebb megszakításokkal lényegében folyamatosan veszély- és válsághelyzeti hatalommal kívántak élni a Fidesz-kormányok.

Az előző hasonló, válsághelyzetet hirdető rendelet március 7-én lejárt volna, így most az újabb rendelet szeptember 7-ig kitolja a határidőt. Az indoklás ugyanaz, mint az előző rendeletnél, ismét „a tömeges bevándorlás” miatt gondolta ezt a lépést fontosnak a kormány.

Ez nem ugyanaz a szabály, mint a veszélyhelyzet, noha 2015 óta ez is extra jogköröket biztosít a kormánynak; nem kell igazodniuk egyes korábbi szabályokhoz.

Így például egyszerűen nem kell figyelembe venniük bizonyos építési vagy területfelhasználási szabályokat, vagy például a kiskorú menekülteket védő egyes speciális szabályokat sem.

A veszély- és a válsághelyzet körül egyébként előbbi ad lényegesen erősebb jogköröket. Tavaly óta a veszélyhelyzeti szabályozást is félévente újítják meg az utóbbihoz hasonlóan.

A most megújított válsághelyzet mellett a fő veszélyhelyzeti szabály indoka hivatalosan a szomszédos háború. Emellett érvényben van még egy jóval bizonytalanabb értelműnek tűnő rendelet alapján egy bizonyos energia-veszélyhelyzet is.

A veszélyhelyzetet is félévente újítgatják

A kormányt a veszélyhelyzettel kapcsolatban korábban többször érte kritika az ügyben, hogy nincs sem érdemi időbeli, sem tartalmi korlátja a szabályozásnak. Ezért tavaly év végén behozták, hogy 180 naponta újra meg kell szavazniuk.

De ez az új rendszer sem hoz semmilyen érdemi kontrolt a magyar veszélyhelyzeti szabályozásra, egy kétharmados többségben lévő párt akárhányszor megteheti.

A különleges helyzet bejelentésével és fenntartásával a kormány további jogköröket kapott, lényegében teljesen kiiktathatják a parlamentet, és

a veszélyhelyzet alatt egyfajta alkotmányos diktatúrával kormányozhatnak.

Átlagos időszakban elfogadhatatlan lenne, hogy a kormány lényegében pusztán rendeletekkel kormányozzon, amelyekkel egyes létező törvényeket is felülírhat. Számos állampolgári jogot is korlátozhatnak, például lefoglalhatnak magántulajdont, megtilthatják a tüntetéseket vagy a népszavazásokat.

A TASZ szerint külön problémát jelent, hogy a különleges jogrendet a kormány már a járvány alatt is számos esetben saját hatalmi céljainak elérésére használta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG