Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: vizsgálatok és feljelentések – amit a Városháza-ügyről eddig tudni


A budapesti Városháza épülete egy nyári fényképen
A budapesti Városháza épülete egy nyári fényképen

A legfontosabb híreink szerda reggel: mit lehet tudni a Városháza-ügyről, iskolákra bízott járványügyi döntések, a voksturizmus élénküléséhez vezethet a fiktív lakhelyek új szabályozása.

Hangfelvételrészleteket kezdett el közölni a kormánypárti médiabirodalom arról, hogy a főváros eladná a Városházát. Az önkormányzat cáfolta ezt, majd egy újabb felvételen egy üzletember arról beszél, hogy a fővárosi önkormányzatot átszövi a korrupció. A főváros büntetőfeljelentést tett. Cikkünkben összefoglaltuk, amit eddig tudni lehet az ügyről.

Újabb 178 ember vesztette életét a járványban az állami tájékoztatás szerint. Több mint tízezer új fertőzöttet is regisztráltak. 5.852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. 565 beteg közülük pedig olyan súlyos állapotban van, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben.

A járvány negyedik hullámában is sok az ellentmondás az iskolák biztonságos működtetésével kapcsolatban: nagyon sok a beteg gyermek, de nincs új járványügyi szabályozás. A kormány az iskolákra terhelte a döntést, új eszközök vagy adatok nélkül. Több mint ezer pedagógus tagadhatja meg az oltást Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik vezetője szerint. Közben Magyarországot járványügyi szempontból a legmagasabb kockázatú országok közé sorolta az Egyesült Államok. A járvánnyal összefüggő hír az is, hogy a Pfizer gyógyszergyártó olyan megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi más gyártók számára is, hogy elkészítsék kísérleti Covid–19-tablettájukat.

Jönnek és szavaznak

Salátatörvénybe rejtve szavazta meg az Országgyűlés azt a javaslatot, amely szélesre tárja a kaput a voksturizmus előtt – írja a Társaság a Szabadságjogokért. A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. Ráadásul a Btk. közokirat-hamisításról szóló része is módosul, mégpedig úgy, hogy a fiktív lakóhely létesítése nem lesz többé büntethető.

A 2018 nyarán nagy nemzetközi felháborodást kiváltó "Stop Soros!" törvénycsomag több eleme is szembemegy az uniós joggal – mondta ki az Európai Bíróság ítélete, amely például a civil szervezetek kriminalizálását is kritizálja. Az ítéletre reagált a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy meg kell állítani az Európába irányuló migrációt, a kontinens jövőjének a családokon kell alapulnia.

Határhelyzet

Bár lehetetlen megjósolni, hogy mi fog történni az EU és Fehéroroszország határán zajló válságban, az események valószínűleg felgyorsítják azt a tendenciát, amely már egy ideje zajlik Európában – a falak és kerítések építését. Elemzésünkben brüsszeli tudósítónk úgy fogalmaz: az unió komoly erőfeszítéseket tesz, lebeszélje a kívülálló országokat arról, hogy felengedjék állampolgáraikat a Belaruszba tartó gépekre. Képgalériánk bemutatja a határon uralkodó állapotokat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG