Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Schadl–Völner-ügy dönthette be az esztergomi helyi tévét is


Miután vesztegetés miatt meggyanúsították Völner Pált, bajba került a hozzá köthető cégcsoport. A közbeszerzéseken többször nyertes építőipari cégeket átvette Szijj László, de az esztergomi helyi tévére már nem volt szüksége. Év elején meg is szűnt a Régió TV Esztergom, pedig az adó Völner bukása után is hű maradt a kormányhoz.

„2023. január végén a Régió TV Esztergom működése megszűnik. Több mint egy évtizeden keresztül azon dolgoztunk, hogy a térséget informáljuk a körülöttünk zajló eseményekről és történésekről. Több ezer órányi adást, köztük rengeteg saját készítésű tartalmat gyártottunk. Szívünket és lelkünket beletettük, és habár voltak nehéz pillanatok is, mindig nagyon élveztük, amit csináltunk! Jó volt veletek, hiányozni fogtok, búcsúzunk tőletek!”

Ezzel a rövid bejegyezéssel jelentette be megszűnését a magánkézben lévő Régió TV Esztergom (RTVE). Indoklást ugyan nem fűztek a bejelentéshez, de a Szabad Európa úgy tudja, hogy a televízió finanszírozása Völner Pál volt igazságügyi államtitkár meggyanúsítása után lehetetlenült el. Kérdéseinket elküldtük az RTVE-nek is, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Noha az RTVE az utóbbi években rendre kapott támogatást a Médiatanácstól (még 2022-ben is 6,6 millió forintot), úgy tűnik, a Schadl–Völner-ügy magával rántotta őket is.

Mit veszítenek az esztergomiak?

A Régió TV Esztergom főleg helyi hírekkel és életmódtémákkal foglalkozott, de amikor országos politikára terelődött a szó, olyan hírmagyarázókat hívtak vendégül, mint például Deák Dániel vagy Nagy Ervin, akik a XXI. század elemzőiként mondták fel a kormánypárti narratívát. Amíg pozícióban volt, Völner Pál is gyakori vendége volt az esztergomi adónak. Miután azonban vesztegetési ügye miatt lemondani kényszerült, eltűnt a képernyőről. Az RTVE Völner lemondásáról is úgy számolt be, hogy Völner a végrehajtói karnál kialakult belső harcok áldozata lett, és hogy „a baloldal mint egy éhes kutya egy falat csontra, úgy repült rá” az ügyre, miközben az ügy részleteiről, a 83 milliós vesztegetési pénzről nem tettek említést azóta sem.

A Régió TV Esztergom mögött álló cég, a Regionális Televízió Esztergom Kft. 2019-ben került a Völner Pálhoz köthető Horseradish Kft.-hez. A Horseradish többi cége (például az ország legdrágább gyorsforgalmi útját építő Dömper Kft.) alapvetően építőiparral foglalkozik, tulajdonosa pedig egészen 2022 végéig egy bizonyos Abronits Róbert volt.

A két nyergesújfalui illetőségű férfi, Abronits Róbert és Völner Pál kapcsolatáról a Válasz Online írt részletesen. Az RTVE Völner Pál fiának cégétől bérelte irodáit – ugyanebben az irodaházban volt a helyi Fidesz irodája is. Völner Marcell az irodaházat tulajdonló céget Abronits üzlet- (és a lap szerint élet)társától, Varga Zsuzsannától szerezte meg. Völner Marcell pár év alatt lett majdnem egymilliárd forintos cégvagyon birtokosa – elsősorban annak köszönhetően, hogy Varga Zsuzsanna többször is igen nagyvonalú volt, amikor Völner fiával üzletelt.

Miután azonban 2021 végén a Legfőbb Ügyészség hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg Varga Judit államtitkárát (a vádhatóság szerint Völner Pál igazságügyminiszter-helyettesként összesen 83 millió forintot kapott azért, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket többek között Schadl Györggyel együttműködésben), a hozzá köthető cégcsoport működése is megnehezült.

A Szabad Európa már októberben megírta, hogy bajban lehet az Abronits nevén lévő cégcsoport. A Dömper Kft. már akkor féléves csúszásban volt az M85-ös gyorsforgalmi út 4. szakaszának építésével, egy hónappal később pedig kiderült, hogy a Szijj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt átveszi a Horseradish-anyacéget, ezzel megmenti a Dömper Kft.-t és a többi építőipari vállalkozást. A Regionális Televízió Esztergom Kft. azonban nem kellett Szijj Lászlónak: a tévé szeptemberben közvetlenül Abronits Róbert nevére került, most pedig bejelentették megszűnését.

A gyanúsítás után nemcsak a Dömper Kft. és az esztergomi tévé került bajba, hanem Völner Marcell cégei is – többek között az a Taga Kft., amelyik bérbe adta az irodákat a Régió TV Esztergomnak. Az ügyészség ugyanis zár alá vette a céget – ahogyan vitték a Völner fiú piros Porsche Cayman S sportautóját és Mini Cooper Countryman ALL4-ét, és lefoglalták több ingatlanát, valamint némi készpénzt is.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG