Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Amire van pénz, és amire nincs; Schadl találkozót kért a miniszter asszonytól


Varga Judit igazságügy-miniszter és Völner Pál, az Igazságügy Minisztérium parlamenti államtitkára a miniszter éves parlamenti meghallgatásán 2021. október 26-án a parlamentben
Varga Judit igazságügy-miniszter és Völner Pál, az Igazságügy Minisztérium parlamenti államtitkára a miniszter éves parlamenti meghallgatásán 2021. október 26-án a parlamentben

Újabb részletek a Schadl–Völner-ügy lehallgatásaiból: kiderül, Schadl hogyan kérte Völner Pált, hogy intézzen el egy találkozót „a jó miniszter asszonnyal” – azaz Varga Judit igazságügy-miniszterrel. Kiderült, ​Magyarország többet költ az atlétikai vb-re, mint az USA vagy Nagy-Britannia. A magyar képviselőt is megkörnyékezték a katariak Brüsszelben, de nemet mondott a találkozóra.

A nálunk sokkal gazdagabb országoknál is nagyvonalúbban rendezünk sporteseményeket

Drágábban rendezheti meg Magyarország az atlétikai világbajnokságot, mint Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok, miközben lemondtunk a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sokmilliárdos támogatásáról, amit még az oregoni szervezők is igénybe vettek – tudta meg a Szabad Európa. Az sem egyértelmű, ki felel a költségekért.

„Ha az a kérdése, hogy megéri-e anyagilag egy nagy sportesemény megrendezése, a rövid válaszom az, hogy nem. A hosszabb az, hogy általában egy esküvő, egy születésnap vagy egy házibuli megrendezése sem szokta megérni anyagilag, mégis szeretünk ilyeneket tartani valamiért” – ezt egy olyan, neve elhallgatását kérő forrásunk mondta, aki korábban részt vett több magyarországi rendezésű világ- és Európa-bajnokság szervezésében több sportágban is.

„Engem is meghívott a katari nagykövetség, de nem mentem el” – Cseh Katalin a megvesztegetési ügy tanulságairól

Akár az Európai Parlament állatorvosi lova is lehetne a Katar-gate, mert a működési rendszer úgyszólván minden hibája és hiányossága kibukott belőle. Ebben a cikkben azt kutatjuk, hogyan próbál az EP úrrá lenni a helyzeten. A képviselőknek nincs megtiltva, hogy külföldi meghívásokat, akár fizetett utakat is elfogadjanak, de számot kell adniuk róla. A gyakorlatban nem ritka, hogy az EP tagjai olyan utakon vesznek részt, amelyeket nem kifejezetten demokratikus országok kormányai finanszíroznak. De vannak más kiskapuk is az EP-ben, amit harmadik országok megpróbálnak kihasználni.

„Harmadik országok a fontosabb szavazások előtt minket is megkeresnek. Engem is meghívott a katari nagykövetség, de nem mentem el” – jegyezte meg a Szabad Európának Cseh Katalin, az emberi jogi albizottság magyar tagja. Előző cikkünk a katari megvesztegetési ügyről: A Katar-gate-től az EP-reformokig – Pénzért az EU-ban is vásárolható befolyás

Megy a matek az önkormányzatoknál a fixált gázárlehetőség és a távhős kötbér miatt

Péntekig jelezhetik csatlakozási szándékukat a rendeletben meghatározott érintettek, például az önkormányzatok a mostani árszinten fixált gázbeszerzéshez március elsejétől szeptember végéig abban az esetben, ha árindexált szerződést kötöttek. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint érdemes lehet élni a lehetőséggel, mert a tőzsdei árak emelkedhetnek nyáron. Normál esetben nyáron szokott olcsóbb lenni a gáz, de a háború miatt felbolydult piacon ez egyáltalán nem biztos, sőt a határidős árak azt mutatják, hogy nyáron a mostaninál drágább lesz a gáz a betáplálási kötelezettség miatt. Van, ahol azt számolják, inkább fűtsék-e az üres épületeket, csak ne kelljen kötbért fizetni a megspórolt gázra.

„Önmagunk szórakoztatása zajlott” – ef Zámbó István bizottsági tag

„Többet jelentettünk, mint amennyit tartalmaztunk” – mondja a Nirvánia után új epizódjában a Bizottság és az ef Zámbó Happy Dead Band egyik alapítója. Nem ellenállók voltak, hanem együttműködők – állítja a szocializmus alatti akcióikról ef Zámbó István; persze egy dadaistánál sosem tudni, hogy mit gondol komolyan. A Nirvánia után a Szabad Európa podcastsorozata a nyolcvanas évek alternatív zenei kultúrájáról és a kulcsfigurák későbbi sorsáról.

Harcok Kelet-Ukrajnában, küzdelem a korrupció ellen

Az ukrán elnök ígéretet tett a kormányzaton belüli korrupció kiirtására, miközben az orosz hadsereg továbbra is megállás nélkül lövi Ukrajna keleti és déli területeit. A biztonsági erők vezetése arról számolt be kedden, hogy az elmúlt 24 órában tizenegy helyen sikerült visszaverni az inváziós csapatok előretörését a Donyecki és a Luhanszki területen, ahol a leghevesebb harcok még mindig Bahmutnál és Avdijivkánál dúlnak.

Az ukrán elnök a napokban bejelentette, hogy személycserék lesznek a kormányzat különböző szintjein az elmúlt időszak legnagyobb korrupciós botrányának kirobbanását követően.

Tánc a föld alatt: a kijeviek metróállomásokra menekülnek a rakétacsapások elől. A szovjet időkben úgy építették a kijevi metróhálózatot, hogy ellenálljon egy esetleges NATO-támadásnak. Most az állomások az ukránokat védik az orosz rakétáktól. 2022. február 24. után voltak olyanok, akik hetekig éltek egy kijevi metróállomáson és az ott álló szerelvényekben. A fővárosiak megtanultak együtt élni az október óta tartó intenzív ostrommal. Amint elnémulnak a szirénák, hazatérnek vagy munkába mennek.

Érdemes még elolvasni

Folytatja a Schadl–Völner-ügy lehallgatott telefonbeszélgetéseinek közlését a Blikk. Ebben a részben Schadl György már kezd aggódni, és azt kérdezi Völner Pál akkori államitkártól: „Valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?”

Mintegy tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak, írja a Népszava. Pedig az államosítás indoka az volt, hogy hatékonyabb lesz a gazdálkodás

A honvédségi vezetők tömeges elbocsátásának hátteréről ír a hvg360: még az érintettek is csak találgatják a valódi okokat, sokan tisztogatásról beszélnek.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG