Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt fideszes képviselővel íratott tanulmányt a debreceni akkugyár hatásairól Hajdúszoboszló önkormányzata


Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án
Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án

A településtől 15 kilométerre épülő CATL akkumulátorgyár veszélyeiről és a védekezés lehetőségeiről íratott tanulmányt Hajdúszoboszló önkormányzata. A dokumentumot egy olyan cég készítette, amelynek egyik tulajdonosa, ügyvezetője és szakértője Parragh Dénes, aki korábban fideszes politikus volt. A tanulmány szerint a fürdővárosra gyakorolt hatás értelmezhetetlen. A Párbeszéd vitatja a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tisztségét is betöltő szakértő függetlenségét, a polgármester szerint nincs probléma vele.

Hajdúszoboszló képviselő-testülete június 29-én tárgyalta azt a tanulmányt, amelyet azért rendelt meg az önkormányzat, hogy megismerjék, milyen hatást gyakorolhat a településre a Debrecen Déli Gazdasági Övezetében, a fürdővárostól légvonalban mindössze 15 kilométerre épülő CATL akkumulátorgyár. A testület egy januári határozatban már kimondta, hogy aggodalommal tekint a kínai óriásberuházásra.

Habár a tanulmányhoz kapcsolódó előterjesztés csak a 33. napirendi pontként szerepelt a testületi ülésen, Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselő kérdése nyomán rögtön az ülés elején, a tűzoltóság előző évi beszámolója kapcsán előkerült a téma. A képviselő arra volt kíváncsi, hogyan készül fel a katasztrófavédelem a debreceni ipari parkok fejlesztésére. Lakóczi Sándor hajdúszoboszlói tűzoltóparancsnok elmondta: a nagyobb gyárak létesítmény-tűzoltóságokat hoznak létre, ilyen lesz például a debreceni BMW-gyárban és az akkumulátorgyárban (nem nevezte meg, melyikben, de a CATL-ről korábban már közölték ezt a hatóságok). Mint mondta, a hivatásos tűzoltóság szakmai felügyeletet gyakorol az üzem saját tűzoltói fölött.

Már nem lehet tárgyszerű szakvéleményt írni a korábbi polgármester szerint

Sóvágó László volt polgármester, jelenleg az ellenzéki összefogás színeiben mandátumot szerző képviselő a tanulmány vitájában arról beszélt: nem kifejezetten a szakvéleményre, hanem az annak ürügyén kialakult helyzetre szavaz nemmel. A politikus szerint a jelenleg Magyarországon uralkodó légkörben nem lehet tárgyszerű szakvéleményt írni az akkumulátorgyárakról. Példaként felhozta, hogy Kincses Dánielt, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetőjét azt követően menesztette Pintér Sándor belügyminiszter, hogy szakvéleményt adott ki a CATL-beruházásról.

Jónás Kálmán elismerte, hogy egy komoly szakmai anyagot kapott a képviselő-testület, de nem tudja elfogadni az előterjesztést, ugyanis attól tart, hogy a gyárban nem fog teljesülni az elvárt üzembiztonság, ezzel pedig a szakértők szerinte nem tudtak számolni. „Ez egy végtelenül elhibázott döntés a kormányzat részéről. Magyarország mezőgazdasági ország. Még ezen a kis, csonka országos területen is harmincmillió embert tudnánk ellátni élelmiszerrel” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan:Gyermekeikért és unokáikért küzdenek az akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák

Szükség esetén további döntések

Czeglédi Gyula jelenlegi polgármester (független) hangsúlyozta: nekik a hajdúszoboszlói emberekkel, földekkel és vizekkel kell foglalkozniuk, ez a tanulmány pedig arról szól, mit kell tenniük a veszélyek felismeréséhez és szükség esetén a megfelelő védekezéshez. Hajdúszoboszlónak figyelnie kell a változásokat, szükség esetén további döntéseket kell hozniuk – mondta.

Kovács Gergely alpolgármester – aki a várost irányító, Fidesz-többségű koalíció tagja – úgy fogalmazott: ha az ő szavuk számítana, nem kérdés, hogyan szavaznának az akkumulátorgyárról. Kifejtette: reméli, hogy a CATL engedélyeiben foglaltak megfelelnek a valóságnak, vannak ugyanis aggodalmai ezzel kapcsolatban. „Tudjuk, az ázsiai cégeknél nem biztos, hogy mindig mindent kiterítenek elsőre” – magyarázta. Az alpolgármester szerint a hajdúszoboszlóiaknak fel kell készülniük arra, hogy akár egy újabb akkumulátorgyárat is építenek a közelükben. Szerinte ezt a felkészülést szolgálja a most elkészült anyag.

Saját monitoringrendszert dolgoznának ki

A tanulmány Czeglédi Gyula polgármester előterjesztése szerint megállapította, hogy a Hajdúszoboszlót érintő hatások nehezen értelmezhetők, részben a város kedvező földrajzi, részben a térség meteorológiai adottságai miatt.
A szakértők az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a képviselő-testületnek:

 • ajánlott monitoringrendszert kiépíteni az esetleges vízkészletcsökkenési trendek, valamint a talajvízszennyezés nyomon követése érdekében;
 • Hajdúszoboszlónak csatlakoznia kellene a Debrecenben működtetni tervezett monitoringrendszerhez;
 • érdemes rögzíteni a környezeti alapállapot felmérését az akkumulátorgyárak megépülése előtt, ezzel elkerülhetik a későbbi jogvitákat, ha olyan szennyezést tárnak fel, amely az üzemekből is származhat;
 • végezzenek speciális vízbázis-diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek bizonyíthatják vagy cáfolhatják azt a felvetést, amely szerint a felszín alatti vizek intenzív debreceni kivétele befolyásolja a hajdúszoboszlói vízmű és a termálkutak üzemelését.

A előterjesztéseket is tartalmazó határozati javaslatot a várost vezető koalíció, valamint a Hajrá Hajdúszoboszló egyik képviselőjének szavazatával 8:1:3 arányban fogadták el. A Hajrá Hajdúszoboszló másik képviselője, valamint az ellenzéki összefogás színeiben mandátumot szerző Máté Lajos és a független Jónás Kálmán tartózkodott. Egyedül Sóvágó László, a település korábbi polgármestere szavazott nemmel.

Ehhez kapcsolódóan: Jól terhelhetők, szívesen túlóráznak – így ajánlják az ázsiai munkaerőt Debrecenben

Jó kormányzati kapcsolatok

Habár az ülésen megjelent a tanulmányt szerző Eco-Green Környezetvédelmi és Innovációs Kft. két szakértője, Parragh Dénes és Barna Sándor, hozzájuk a vita során egyetlen képviselő sem intézett kérdést. Igaz, június 21-én a testület tagjainak már prezentálták a vizsgálat részleteit és főbb megállapításait.

A helyi ellenzék kritizálta a tanulmányt Parragh Dénes, az Eco-Green Kft. tulajdonosa, ügyvezetője és szakértője miatt is. Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei elnöke egy nappal a képviselő-testületi ülés előtt azt írta közösségi oldalán, hogy a város lakosainak megmérgezését szavazza meg, aki elfogadja az előterjesztést, ugyanis szerinte a tanulmány egy „üres lózungokat visszaböffentő »propaganda-szakvélemény«”. Azt is jelezte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján megtalálható Parragh önéletrajza, amelyben azt írja, 1990-től 1994-ig a Fidesz frakcióvezetője volt a nyíregyházi önkormányzatban, a szöveg keletkezésének idején a Fidesz nyíregyházi elnöke és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének tagja.

Az NVI honlapján keresgélve egyébként az is kiderül, hogy Parragh Dénes 2002-ben a Fidesz–MDF színeiben lett országgyűlési képviselő. Ugyanebben az évben ismét beválasztották a nyíregyházi önkormányzatba is, a ciklus végét követően azonban nem találtuk nyomát annak, hogy folytatta volna politikai pályáját.

Parragh jelenleg a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, a szervezet környezetvédelmi tagozatának elnöke. Egy tisztújításra készített, 2021-es videóban arról beszélt, hogy minisztériumi szakmai tanácsadóként „közelebbi kapcsolatba kerülhetett” a kormányzati munkával. Többek között azzal érvelt, hogy egy kamarai vezetőnek képesnek kell lennie jó kormányzati kapcsolatok kiépítésére. Parraghot még 2020-ban a Magyar Mérnöki Kamara delegálta a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium keretén belül működő Környezetvédelem és Vízügy Készségtanácsba.

A polgármester szerint nem megkérdőjelezhető a tanulmány függetlensége

Érdeklődtünk Parragh Dénesnél, hogyan tartja összeegyeztethetőnek fideszes múltját azzal, hogy szakértői véleményt ad egy olyan beruházásról, amely kifejezetten egybevág a jelenlegi kormány gazdaságfejlesztési terveivel, valamint kértük a reakcióját a függetlenségét kétségbe vonó kijelentésekről. A kamara alelnöke azt írta válaszlevelében: jelezzük, ha az elkészült szakértői anyaggal vagy az abban szereplő megállapításokkal kapcsolatos konkrét kérdéseink vannak, azokra válaszolni fog.

Érdemi válaszokat egyelőre Czeglédi Gyulától, Hajdúszoboszló polgármesterétől kaptunk, aki kifejtette: az önkormányzat hatályos beszerzési szabályzata alapján három, egymástól független piaci szereplőtől kért ajánlatot, a meghívottak körét pedig kizárólag a szakmai kompetenciák alapján határozták meg. Ezek közül az Eco-Green Kft. ajánlatát találták a legelőnyösebbnek, a beszerzési eljárás eredményességét a képviselő-testület hagyta jóvá.

Ebből a polgármesteri előterjesztésből kiderült, hogy a hajdúszoboszlói polgármesteri kabinetiroda előzetes piackutatást végzett, amely során megállapították, hogy kevés piaci szereplő rendelkezik szakmai háttérrel a hatásvizsgálat elkészítéséhez, több szakértő pedig elzárkózott a felkérés elől. Az Eco-Green Kft. adta a legkedvezőbb, bruttó 8,76 millió forintos árajánlatot. Az előterjesztésben egyébként Czeglédi Gyula polgármester már feltüntette, hogy a vizsgálati folyamatot Parragh Dénes vezetné. A kapcsolódó határozati javaslatot akkor egyhangúlag fogadta el a testület, többek között a most nemet nyomó Sóvágó László volt polgármester szavazatával.

Czeglédi Gyula érdeklődésünkre küldött válaszában azt is írta, hogy az elkészült szakértői tanulmány tudományos mű, amelyhez az Egyesült Államokból megvásárolt legmodernebb elemzőszoftvert használták, és „a benne szereplő megállapítások, eredmények szakmaisága a lényeg”. Megjegyezte: a mérnöki kamara Parragh által vezetett környezetvédelmi tagozata két közleményt is kiadott idén, amelyekben komoly észrevételeket tett az akkumulátorberuházásokat engedélyező hatóságok részére. A polgármester szerint Parragh Dénes korábbi közéleti szerepvállalása semmilyen hatással nincs a dokumentumra. A tanulmány szakmai függetlenségét szerinte az abban foglalt tudományos alaposság és objektivitás határozza meg. „Az elkészített tanulmányban közreműködők szakmai hozzáértése és szakmai tisztessége alapján nem áll fenn ok arra, hogy a tanulmány függetlenségét megkérdőjelezzük” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás írása.
 • 16x9 Image

  debreciner.hu

  Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

  debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG