A lefejezett tanárra emlékeztek az őszi szünet után a francia iskolákban

Megemlékezés Samuel Patyról Lille-ben 2020. október 18-án.

A kéthetes őszi szünet és a koronavírus-járvány miatti országos lezárások után először nyitottak ki az iskolák november 2-án Franciaországban. A tanárok és a diákok a szünet utáni első napon országszerte Samuel Paty emlékének adóztak.

Franciaországban a kéthetes őszi szünet után szigorú biztonsági ellenőrzések és a lefejezett tanárnak szentelt nemzeti megemlékezések közepette tértek vissza az iskolákba a diákok és a tanárok.

Hétfőn nyíltak ki először az iskolák kapui azóta, hogy lefejeztek egy tanárt, aki diákjainak a muszlim prófétáról készült karikatúrákat mutatott be a szólásszabadságról szóló óráján.

Samuel Patyt október 16-án Párizs egyik külvárosának iskolája előtt gyilkolta meg egy 18 éves csecsen származású férfi, amiért a tanórán bemutatta a Charlie Hebdo szatirikus újság által közzétett Mohamed-karikatúrákat.

Ezek miatt a rajzok miatt ölték meg a lap szerkesztőségének több tagját is 2015 januárjában.

Terrortámadások sorozata indult el Charlie Hebdo-tárgyalások kezdete óta

Párizsban szeptemberben kezdődtek meg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadással kapcsolatos tárgyalások, amelynek alkalmából az újság úgy döntött, hogy újból megjelenteti a karikatúrákat.

A rajzok újranyomtatása óta Franciaországnak már három, szélsőséges muszlimok által véghez vitt terrortámadást kellett elszenvednie.

Először egy pakisztáni menekült sebesített meg két embert a Charlie Hebdo szerkesztőségének régi épülete előtt, aztán lefejezték Samuel Patyt, majd múlt csütörtökön megöltek három embert - egyiküket szintén lefejezték - egy nizzai katolikus templomban. (Közben október 31-én Lyonban is rálőttek egy ortodox papra, de azt az esetet egyelőre nem minősítették terrortámadásnak.)

Mindhárom ügyben terrorizmus miatt indítottak nyomozást és Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

Fokozott katonai védelem az iskoláknak és az egyházaknak

Emmanuel Macron francia elnök a nizzai támadások után fokozott védelmet ígért az iskolák és az egyházak számára, több mint kétszeresére növelve az országban aktívan bevetett katonák számát.

Samuel Patyt éppen a kéthetes őszi szünet kezdete előtt ölték meg.

A Conflans-Saint-Honorine-ban lévő iskolába, ahol Paty tanított, hétfőn csak a tanárok térhettek vissza. Franciaország miniszterelnöke, Jean Castex a helyszínre utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a pedagógusokat.

Az ország többi iskolájában a szokásos módon kezdték újra az oktatást.

Szülők és gyermekeik egy strasbourgi iskola előtt 2020. november 2-án.

Két alapvető francia jog: véleménynyilvánítás és szekularizmus

A lefejezett tanár előtt tisztelgő megemlékezések keretében országszerte minden iskolában diákok olvasták fel tanáraiknak Jean Jaurès 19. századi francia gondolkodó és politikus levelét, amelyben arra buzdítja a pedagógusokat, hogy tanítsák meg a gyermekeket „Franciaország földrajzára, történelmére, testének és lelkének megismerésére”.

Macron megvédte a karikatúrák közléséről szóló döntést, mert az szerinte Franciaországnak két alapvető jogával, a véleménynyilvánítás szabadságával és a szekularizmussal is kapcsolatos.

A rajzok eredetileg 2005-ben jelentek meg Dániában majd később más olyan országokban is kiadták őket, ahol a véleménynyilvánítás szabadságát sérthetetlennek tartják.

A muszlimok közül sokan szentségtörőnek tartják a karikatúrákat.

„Jogunk van azt hinni, hogy ezek a karikatúrák ízléstelenek. Rengeteg emberről gondolom én is azt, hogy ízléstelen. Rengeteg olyan ember van, aki szerintem idióta dolgokat beszél” - mondta a francia belügyminiszter a BFM televíziónak.

„De, ahogy Voltaire mondta: halálig megvédem annak jogát, hogy ezeket elmondhasd” – hangsúlyozta Gerald Darmanin.

Az országos lezárások bevezetése után nyitottak ki az iskolák

Franciaországban a koronavírus okozta járvány miatt az őszi szünet alatt országos lezárásokat vezettek be.

Az iskolákat a tavaszi intézkedésekkel ellentétben azonban most újból megnyitották, ám az új rendelkezések értelmében mostantól nemcsak minden tanár, hanem hatéves kortól minden diák is köteles maszkot viselni.

Készült az AP tudósítása alapján.