3 perc: a szlovák Szputnyik-ügy és a magyar kártya

Moldovába is érkezett Szputnyik-vakcina, Kisinyov, 2021. április 24.

A szlovák kormányválság elérte Magyarországot is, a szomszédos országban ugyanis belpolitikai vihart okozott az orosz vakcina ügye. Hogyan kerültek a magyarok az ügy vesztesei közé?

Budapestre is begyűrűzött a szlovák kormányválság, miután az orosz vakcináról tartott szlovák-magyar egyeztetésre nem hívták meg a budapesti szlovák nagykövetség képviselőjét. Szlovákiában belpolitikai témává vált a magyarokkal, Magyarországgal való kapcsolat. Politikai helyzetkép Pozsonyból: hogyan keveredtek a magyarok a Szputnyik-ügy vesztesei közé.

A kedd reggeli adatok szerint 183 koronavírusos beteg hunyt el 24 óra alatt Magyarországon, míg 1 253 új fertőzöttet azonosítottak. Közben folytatódik a tömeges oltás a kínai vakcinákkal, míg csaknem félmillió adag orosz vakcina érkezett meg. Országszerte jelentősen csökkent a vírus örökítőanyaga a szennyvízben – derül ki összefoglalónkból.

„Végtelenül álságos és értelmetlen” – mondta egy vendéglátós a nyitásról

„​Sokan voltak, nem számoltam, próbáltuk tartatni a távolságot, de ez az egész végtelenül álságos és értelmetlen” – felelte a Szabad Európa kérdésére az egyik budai kávézó tulajdonosa. A hétvégén a médiát, a közösségi oldalakat elárasztották a szinte fesztiválhangulatot tükröző képek, amelynek tanúsága szerint éppen az a korosztály özönlötte el sokszor maszk nélkül, a távolságtartás szabályaira fittyet hányva a kerthelyiségeket, amelynek tagjai még nem lehetnek beoltva. Az operatív törzs szerint ugyanakkor nem nehezítették kirívó esetek a védelmi intézkedések betartását: „honfitársaink betartották a szabályokat”.

Jogszerű volt az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájkja – közölte a Kúria, megerősítve azt, amit a Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított. A Kúria elismerte, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

Két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők nagy részének – nyilatkozta 24.hu-nak az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes parlamenti képviselő. A Várban lakik például Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt kormánypárti publicista, Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és Kuna Tibor, korábbi kormányközeli üzletember is.

A V4-ek kiálltak Csehország mellett

A lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő „teljes szolidaritásáról” biztosította a „közeli partnernek” számító Csehországot az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei által 2014-ben felrobbantott vrbeticei fegyverraktárral kapcsolatban. „Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz titkosszolgálatok ügynökei által végrehajtott illegális és erőszakos cselekményeket. Nem fogjuk hagyni, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát” – hangsúlyozta a négy miniszterelnök.

Közel 2000 milliárd dollárt költöttek tavaly katonai kiadásokra a világ országai - derült ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentéséből. A legtöbbet továbbra is az Egyesült Államok költi, Magyarország viszont az élvonalban van az éves alapú növekedést tekintve. Hogy hányadik helyen, az is kiderül infografikánkból.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

A csernobili katasztrófa 35. évfordulója alkalmából exkluzív videónkban megmutatjuk, amit eddig kevesen láthattak: hogyan néz ki a 4-es blokk betonszarkofágja – ahol 1986-ban minden idők egyik legnagyobb atomkatasztrófája készült.

Your browser doesn’t support HTML5

Exkluzív riportunk Csernobilból

Békés napot kíván

Csák Gyula