Meghalt az a mianmari lány, akit a rendőrség lőtt fejbe egy tüntetésen

Mianmari tüntetők Rangunban 2021. február 19-én.

Mya Thwate Thwate Khaing esete a több százezer tüntető számára olaj volt a tűzre. A 20 éves lányt a biztonsági erők lőtték fejbe miközben a katonai puccs ellen tiltakozott. Az esetről videó is készült, ami futótűzként terjed a katonai hatalomátvétel ellenzői között.

Mya Thwate Thwate Khaing 10 napig volt a nepjidai kórház intenzív osztályán, de sérülése olyan súlyos volt, hogy február 19-én életét vesztette. Mianmar elmúlt egy évtizedének legnagyobb tiltakozásának első ismert súlyos áldozata óriási felháborodást keltett országszerte, fokozva az Aun Szan Szú Kjí kormányának megpuccsolása miatti dühöt.

Ehhez kapcsolódóan: Több százezren vonultak az utcára Mianmarban

Nem hátrálnak meg

„Nagyon szomorú vagyok a történtek miatt, de még elszántabban jövök ki az utcára” – mondta a 24 éves Nay Lin Htet a Rangun kereskedelmi központban tartott tüntetésen, majd hozzátette: „Büszke vagyok rá [Mya Thwate Thwate Khaingra], és az utcára fogok menni mindaddig, amíg el nem érjük célunkat. Nem aggódom a biztonságom miatt”.

A Mianmarban összegyűlt puccsellenes mozgalom több tagja is „Z” generációs, akárcsak Mya Thwate Thwate Khaing, aki egy élelmiszerboltban dolgozott, és akit 19 évesen lőttek fejbe. Az intenzív osztályon töltötte be a 20. életévét. Ő egyike a tiltakozó mozgalomhoz kapcsolódó két bejelentett halálesetnek, a másik egy rendőr, aki a katonaság szerint a február 15-én szerzett sérülésekbe halt bele.

Napok óta kitartanak a tüntetők Mianmarban

A lövöldözés felidézte a fél évszázados brutális katonai uralom elleni felkelések véres elfojtását, melynek során ezreket öltek meg, és még sokukat évekre börtönre ítéltek. A lövöldözésről készült képek és videók néhány óra leforgása alatt vírusként terjedtek. A pillanat, ahogy az akkor 19 éves lány piros pólóban és bukósisakban, háttal a tömeget vízágyúzó rendőröknek összeesik, bejárta a közösségi médiát.

Erőt ad a mozgalomnak

Egy orvos, aki a biztonsága érdekében névtelenséget kért, azt mondta, hogy Mya Thwate Thwate Khaing története lendületet adott egy mianmari polgári engedetlenségi mozgalomnak, melynek az egészségügyi személyzet központi részét képezi.

Ehhez kapcsolódóan: A mianmari kisebbségek is tiltakoznak a katonai puccs ellen

Testvére, Ye Htut Aung azt mondta, hogy húga első szavazó volt a novemberi választásokon. Elhatározta, hogy a fővárosban fog csatlakozni a demonstrációhoz, és tudta, hogy a biztonsági erőknél fegyver is van. A lány megerősítette, hogy testvére 11:00-kor hunyt el.

„Nagyon szomorú vagyok, nincs mit mondanom”- zárta Ye Htut Aung.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!