Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc - a Szabad Európa hírlevele


A Szabad Európa hírlevelében minden hétköznap reggel 3 perc alatt elolvashatja, szerintünk mit érdemes tudni Magyarországról és a világról.

A történeteket ketten, a Szabad Európa igazgatója, Csák Gyula és a budapesti iroda vezetője, Vovesz Tibor gyűjtjük össze. Várjuk a visszajelzéseket a szabadeuropa@rferl.org címen!

A három legfontosabb hír csütörtök reggel:

  • visszavonul a magyar állam az egészségügyben: vajon mi vár a szegényekre?
  • ismét Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot
  • 80 milliárd dollárt veszített értékéből a Tesla

A visegrádi országok és Ausztria közül a lakosság Magyarországon járul hozzá legnagyobb arányban az egészségügy finanszírozásához. Vajon milyen hatással van ez a szegényebb rétegekre? Összeállításunkból megdöbbentő adatok és történetek derülnek ki.

Miért nem halt meg Navalnij?

A novicsok idegméreg egyik kifejlesztője, Vil Mirzajanov az RFE/RL orosz szerkesztőségének adott interjúban feltette a kérdést, vajon miért nem halt bele a mérgezésbe Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. A tudós szerint lehetséges, hogy nem a meggyilkolása volt a cél, csak az, hogy kiiktassák vagy a szervezetét tartósan károsítsák.

Ha már a novicsok: látványos infografikánkban megmutatjuk, hogyan hat a méreg az emberi szervezetre.

Elvesztette értéke negyedét a Tesla

Ismét Nobel-békedíjra terjesztették fel Donald Trumpot. Az amerikai elnököt egy bevándorlásellenes norvég politikus az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között tető alá hozott alku miatt ajánlotta. Eddig négy amerikai elnök kapott Nobel-békedíjat, utoljára 2009-ben Barack Obama.

Halálra ítéltek egy pakisztáni keresztényt, aki állítólag Mohamedet szidta. A férfit a főnöke vádolta meg azzal, hogy SMS-ben gyalázta a prófétát. A vádlott, aki hét éve ül börtönben, ártatlannak vallja magát, szerinte bosszúból jelentették fel.

Hatalmasat bukott a Tesla, a részvények ára az elmúlt egy évben szárnyalt, ám most néhány nap alatt közel negyedével esett vissza. A vállalat ezzel közel 80 milliárd dollárt veszített az értékéből, ami több mint a General Motors és a Ford összértéke.

Ilyen volt a Szovjetunió 1983-ban

Még 1982-ben történt, hogy egy 10 éves amerikai kislány, Samantha Smith levelet írt a Szovjetunió vezetőjének, arról kérdezve Jurij Andropovot, miért akarja meghódítani a világot. Válaszul meghívták az országba, 1983-ban három napot töltött ott, mi pedig képgalériánkban megmutatjuk a kislány történetét.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG