Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Biden járványellenes munkacsoportot állít fel, ismét ötezernél több új fertőzött itthon, az örökbefogadás ellentmondásai


A három legfontosabb hírünk hétfő reggel: járványellenes munkacsoport felállítása lesz Biden első intézkedése, ismét ötezer fölött az új fertőzőttek száma Magyarországon, elindult a maszk-szabályokat felrúgó budapesti üzletek bezárása.

Megkezdte egy járványellenes munkacsoport felállítását az amerikai média által nyertesnek tekintett Joe Biden amerikai elnökjelölt. A demokrata politikus az amerikai közvélemény előtt két ismert embert, Vivek Murthy volt tisztifőorvost és David Kesslert, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetőjét kérte fel a testület irányítására. Terveit még a hét elején részletesebben is bejelenti, de intézkedéseivel meg kell várnia januári beiktatását.

A járvány Magyarországon: másodszor ötezer fölött az új fertőzöttek száma

Egy nap alatt 5162 új embernél mutatták ki itthon a fertőzést, ezzel több mint 86 ezer vírushordozóról tudnak. Hétfő reggelre 55 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma a 2500-at közelíti. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma átlépte a 26 ezret.

A járvány magyarországi fejleményeivel kapcsolatos hír, hogy kilenc budapesti üzletet zárattak be szombat este a rendőrök és elhibázottnak tartja a fővárosi tesztprogramot a népegészségügyi központ. Orbán Viktor kormányfő bizakodó: szerinte belátható távolságban van a vakcina.

Szabad Európa podcastok: örökbeadás és kínai adatgyűjtés

Figyelmébe ajánlom Szelfi című sorozatunk legfrissebb epizódját is. Budavári Zitát mutatjuk be, aki arra figyelmeztetett podcastunkban, évente több mint 200 gyereket visznek külföldre, miközben a magyar meddő párok évekig állnak sorban. A Bölcső Alapítvány elnöke a beszélgetésben kitér arra is, hogy szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak a kormány új örökbefogadási törvénye ellen, de hiába. A szabályozás kimondja: egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, és az örökbefogadóknak már nem kötelező a felkészítő 40 órás tanfolyam elvégzése sem.

A hatalmi technikák egyértelmű átalakulását bizonyítja a nemrég a Szabad Európa által megírt kínai adatgyűjtés ténye, véli a politikai elemző. A veszély nem az összegyűjtött információkban van, hanem az apró mozaikokból kirakható képben, figyelmeztetett a Szabad Európa podcastjában Krekó Péter. Mindenki gyűjt információkat, de Kína nem szövetséges, és senki sem ellenőrzi tevékenységét, és mivel egy külső cégen keresztül kémkedik, ezt bármikor le is tagadhatja, összegez a Political Capital vezetője.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG