Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szenteste nem lesz kijárási tilalom


Nyíregyházán fényképeznek 2020. december 20-án.
Nyíregyházán fényképeznek 2020. december 20-án.

Az intézkedés értelemszerűen azt jelenti, hogy december 24-én este nyolc után is szabadon közlekedhet majd mindenki. A miniszterelnök közben azt mondta, hogy a járvány miatti készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad.

A kijárási tilalom felfüggesztése egyetlen estére szól, vagyis december 25-től visszaáll a most érvényes korlátozás. Az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozták, hogy a magánrendezvények hivatalosan tízfős korlátjába most sem számítanak bele a 14 évesnél fiatalabbak.

Léptek az új vírusvariáció miatt

Magyarország is megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező gépek leszállását. Dél-Angliában a koronavírus egy új verziója kezdett el terjedni, ami ugyan nem halálosabb, mint a korábbiak, de sokkal fertőzőképesebbnek tűnik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy december 21-én ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség, ami azt is jelentheti, hogy hétfőn engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát az EU területén.

Amint kihirdetik az engedélyezést, Magyarországon is pár napon belül elkezdik az oltásokat. Az első oltóhely pedig Dél-Pesti Centrumkórházban lesz.

Müller Cecília ismét arról beszélt emellett, hogy szerinte a járvány

"Magyarországon egyfajta platófázisba érkezett."

A hivatalosan regisztrált, életben lévő aktív fertőzöttek száma pedig csökkent is az elmúlt napokban. "De tudjuk azt, hogy a tendenciákat kell követnünk és korai következtetéseket nem szabad levonni ebből."- magyarázta még Müller Cecília.

Orbán Viktor szerint jövőre egész évben

Közben a miniszterelnök, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat, arról beszélt, hogy 2021 vége előtt "nem leszünk túl a válságon". Szerinte könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, "de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd".

Mint arról korábban beszámoltunk, a miniszterelnök országos kórház-főigazgatóvá Jenei Zoltánt nevezte ki. Ő korábban volt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, majd a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG