Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úgy tűnik, hogy januárban sem lesz engedélye az AstraZeneca oltásának


Be sem adták még az európai kérelmüket, így pedig elég kicsi az esélye, hogy januárban engedélyt kapjanak.

Arra mutatnak a jelek, hogy bőven van még munka az AstraZeneca oltásával, az Európai Gyógyszerfelügyelethez ugyanis még be se adták az engedélykérelmüket, hivatkozik a Reuters a szervezet igazgatóhelyettesére.

Noel Wathion szerint az európai szabályozók csak a vakcina engedélyéhez szükséges információk egy részét láthatták. Ez pedig még arra sem elég, hogy feltételes forgalmazási engedélyt kapjon a cég.

"Több adatra van szükségünk az oltás minőségéről. Ezután a cégnek formálisan is jelentkeznie kell [az engedélyért]" - mondta Noel Wathion. Ezáltal valószínűtlen, hogy januárban megkaphassák az európai engedélyeket. A cég szerint a brit hatóságnak már megküldték az összes általuk kért adatot.

Bár az AstraZeneca novemberi bejelentése szerint 90 százalékos hatékonyságú a koronavírus ellen kifejlesztett oltásuk, volt némi hiba a klinikai tesztek során. Akik ugyanis mindkétszer teljes dózist megkapták, azoknál csak 62 százalékos volt a vakcina hatékonysága. A minta kis része, 6 százaléknyi tesztelő viszont

véletlenül először csak fél adagot kapott,

náluk viszont tényleg 90 százalék feletti volt a hatékonyság. Igaz, egyikük sem volt idősebb 55 évesnél. Az oltást két részletben adják be, a "nem tervezett" módon fél adagot kapó csoport pedig csak az első körben kapott kevesebbet a többieknél.

A vakcina fő versenytársainál lényegesen olcsóbb, adagját 3 dollárosnak (nagyjából ezer forintosnak) tervezik Európában. Sokkal olcsóbb szállítani is, mint a magasabb hatákonyságú Pfizer-BionTech- vagy Moderna-oltásokat, így a fejlődő világ számára elsősorban ez a fajta vakcina lehet majd inkább elérhető.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhál és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG